Siz olup bitene bana ne diyebilir misiniz?

Akademik yetkinlikleri babaları tarafından tescil ve tespit edilerek ataması yapılan ve bir gecede makam atlatılan rektör oğulları! Adlarının önünde profesör...

Akademik yetkinlikleri babaları tarafından tescil ve tespit edilerek ataması yapılan ve bir gecede makam atlatılan rektör oğulları!

Adlarının önünde profesör yazan baş imamların cumhuriyetle ve kurucusuyla bitmeyen dertleri!

Ayın başını da ayın sonunu da getiremeyen milyonlarca yurttaşımız varken, Ay’a gitmek üzere yola çıkma hazırlıklarımız!

Zam üstüne zam gelen Ayçiçeği yağını almak üzere kuyruklarda beklerken Ay’a gitme hayaline kapılmamız!

Uzay topraklarına sert iniş yaparken, kendi uydumuzu üretirken, oralarda uzay teknolojisi kurup liman bile işletmeyi düşünürken, Galaksi ’de ekosistem oluşturmayı planlarken! Durmadan bizi kıskanan “ey batının” yüzünü görmek isteğimiz!

2023 yılında gideceğimiz Ay’a özgü planları yapmadan yıllar önce; yerli savaş uçağımızı, milli roketimizi, yerli yolcu uçağımızı, askeri nakliye uçağımızı, ambülans uçağımızı, yerli uzay mekiğimizi “onlar konuşur, biz yaparız!” diye hedefe koymamız!

Yoksulluğun, yolsuzluğun, işsizliğin, ekonomik çöküşün konuşulmasını istemeyen, gündemi belirlemekte destan yazan, gündemi değiştirmekte ustalaştıkça ustalaşan, gündem yaratmakta rakip tanımayan, açlık ve işsizliği uzaya havale eden, halkın önüne meşgul olacağı yeni hikâyeler koymak işine gelen yönetimin hakkını teslim etme zorunluğumuz!

Kendi kendine yeten 7 ülkeden biri iken 18 yılda; ayçiçeğinden çaya, sarımsaktan soyaya, bademden baklaya, pamuktan tütüne, mercimekten susama 114 milyar dolarlık tarım ürünü ithal ederek çiftçiyi batıran, ithalatı patlatan başarı hikâyemiz!

Ülkenin toplam brüt borcu 435 milyar dolara ulaşmasına rağmen halkı oyalamaya yönelik reform paketlerimiz!

115 bin makam aracı ile dünya lideri oluşumuz!

70 yıl önce aşı yolladığımız Çin’den bi türlü gelmeyen aşıları beklemekten şaşı olan gözlerimiz!

Kadını önce yok sayalım, sonra yok ederiz düşüncesinin egemen kılındığı eril yapımız!

“Hatta ve hatta belki bayanlardan bile ben adayım diyenlerin çıkabileceğini” söyleyen alicenap ve eşitlikçi CB’na 58 yıl önce dünyadan uzaya giden ilk kadın 26 yaşındaki Rus kozmonot Valentina Tereşkova dünya’nın yörüngesinde 48 tur atarak döndükten sonra 65 kadının Ay’a ayak bastığını hatırlatmayan danışman ordusu!

“Türkiye aslında zaten bir uzay ülkesi iken!” diyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı’nın geç kalan itirafı!

CB’nın; “İzmir’e suyu şahsım getirdi!” sözü özerine Mahir Ünal’ın işi daha da öteye taşıyarak; “Bir zamanlar bırakın bardağın içindeki suyu, bardak bile yoktu!” şeklindeki ağız uçuklatan açıklaması!

Yalan yanlış, kurmaca senaryolarla şiddetin dozunun her gün biraz daha arttığı ülkemizde; öğrencilere, hak arayanlara, iş arayanlara uygulanan kaba kuvvette sınır tanımayan bir güç!

Tüm bunlar başarı değilse nedir diye sorarak, bu koşullarda Ay bizi kesmez Jüpiter ve Mars’a gitmek şart oldu diye ilave ederek ve güzel ülkemizin gelişigüzel savrulmasına derinden üzülerek gerçeklere sert bir iniş yapalım…

Efendim! 2021 yılı okuryazarlık oranları açıklandı. Buna göre çağ atlatılan ve şaha kaldırılan ülkemiz yürek acıtan ve çok düşündüren acı bir tabloyla karşı karşıya!

Yani! 2 milyon 24 bin 979 okuma yazma bilmeyenimiz var. 17 milyon 579 bin 747 ilkokul mezunumuz var. 4.8 milyon kişi iş aramayı bırakmış. 1.6 milyon kişinin iş bulma umudu kalmamış. Genç işsizlik yüzde 25. 4’e çıkarken, işsiz sayımız 11 milyon 768 bin olmuş…

Enerji Bakanı’nın açıklamasına göre; Türkiye genelinde 2020 yılının ilk 10 ayında borcunu ödeyemediği için elektriği kesilen 2 milyon 536 bin, doğalgazı kesilen 579 bin abone varmış…

Soru notu 1: Aşı var mı? Yok. Aş var mı? Yok. İş var mı? Yok, gibi soru ve cevaplar karşısında “Uzay verelim abime!” “Ay verelim ablama!” diyerek ayaklarımızı yerden kesen bir hayal dünyamız var…

Soru notu 2: 2023 yılına daha çok var ama sayılı gün tez geçer derler. Ay’a yaya mı gitcez, atlı mı? Belki bayan kontenjanından sıra bize gelirse spor ayakkabı ya da binici giysisi tedarik etme hazırlığı şartta! O bakımdan yani…