Saray'da erken seçim isteyenler

Son günlerin en çok konuşulan konularından biri erken seçim olacak mı, olmayacak mı? Olacaksa ne zaman olacak? Bu konu hem iktidarın hem de muhalefetin sıklıkla gündemine geliyor. Muhalefet ısrarla erken seçim çağrısı yapıyor. Başta Erdoğan olmak üzere Cumhur İttifakı temsilcileri ise kesinlikle erken seçim olmayacağını vurguluyor. Ve yine muhalefet kulislerinde erken seçimin olacağına dair ciddi görüşler ileri sürülüyor. Bir Kulis Bir İddia olarak o malum soruları biz de soralım: Erken seçim olacak mı? Olacaksa ne zaman olacak?

KILIÇDAROĞLU 6 KASIM’I İŞARET EDİYOR!

Kulisleri arşınladık, sorulara yanıt aradık. Bu konuda muhalefetin görüşlerini az çok bildiğimiz için AKP ve Saray çevresinde bu soruları sorduk ve iktidarın içerisindeki sesleri duymaya çalıştık.

Cumhuriyet Halk Partisi’nde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başta olmak üzere birçok isim 6 Kasım 2022’de erken seçim olacağına inanıyor.

Ekonominin her geçen gün kötüye gitmesi ve önümüzdeki kış bu tablonun daha ağırlaşacağının beklenmesi nedeniyle turizm gelirleri, tarımsal üretim, enerjinin talebinin azalması gibi nedenlerle kısmen toparlanma dönemi olacak yaz aylarından hemen sonra bir seçim iktidarı kurtarabilir mi? Muhalefet içerisinde erken seçim olacağını söyleyenlerin gerekçeleri bunlar.

Muhalefet içinde erken seçim beklemeyenler ise Erdoğan’ın son noktaya kadar kalacağını, %50+1’i alacak formüller bulmaya çalışacağını ileri sürüyor. Bunlardan hangisi gerçek olur tabii ki zaman gösterecek ama iktidar kulislerinde bu konuya dair nelerin konuşulduğuna kulak kabarttık.

AKP’NİN ERKEN SEÇİM İSTEYENLERİ

Kamuoyunda ilk kez Bir Kulis Bir İddia köşesinde okuyacağınız bir bilgiyi paylaşıyoruz: İktidar içerisinde bir grup Erdoğan’a erken seçim olması noktasında fikir ileri sürüyor. Üstelik bunu dava adına ve partinin geleceğini düşünerek yaptıklarını söylüyorlar. Bu baskıyı yapanların ana gerekçesi ise daha kötüye gitmeden seçimi yaptırmak.

Ancak iktidar olacağız diye kesin bir iddiaları da yok. Erdoğan’ın önüne koydukları simülasyonda ilginç bir nokta var. Eğer ola ki Erdoğan %50+1’i alamazsa ve/veya meclis çoğunluğunu elde edemezse ki bu şekilde ellerinde anketler olduklarını söylüyorlar, ortaya çıkacak tabloda %30-35 bandında bir oyla seçimden çıkmayı umut ediyorlar. Bu oy oranının seçim zamanında olduğunda çok daha kötü olacağını da sözlerine ekliyorlar. Dolayısıyla AKP bu oy oranıyla dağılmayacak, geleceğe umutla bakacak.

AKP PARLAMENTER SİSTEME GEÇİŞİ İSTEYECEK

Erdoğan’a erken seçim olması gerektiğini savunanlar, %30-35 civarında oy cepte olduğu durumda, hemen ilk fırsatta parlamenter sisteme geçiş için zamanın iktidarını zorlamayı hesap ediyorlar. Parlamenter sisteme geçiş sonrası yapılacak ilk seçimde AKP yine aynı oy oranlarını korursa sonraki koalisyonun büyük ortağı olacağına inanıyorlar.

Bu ekibin bir diğer iddiası ise yapılacak seçimde muhalefet Meclis çoğunluğunu elde edemeyecek. Dolayısıyla Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçmek için gerekli Anayasa değişikliğini Meclis’ten geçirmek amacıyla AKP’nin desteğine ihtiyaç olacak. İşte bu durumda AKP’nin; “parlamenter sisteme geçelim, sizin vaadiniz buydu” diyerek siyaset alanı kazanacağına inanılıyor. Özetle AKP’nin, ANAP örneğinde olduğu gibi dağılma sürecine girmeyecek bir oy oranıyla çıkacağı seçim, partinin gelecekte hayatta kalmasını da garanti edecek.

ERDOĞAN İKNA OLDU MU?

AKP içinde erken seçim isteyenlerin bir diğer savunusu ki biz bunu Erdoğan’ı ikna etmek için bir gerekçe olarak düşündük, şu an ilk turda Cumhurbaşkanı seçilemeyecek Erdoğan’ın ikinci turda seçilebileceği. “İkinci turda Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı seçtirebiliriz” düşünce içerisindeler.

Bir Kulis Bir İddia olarak Erdoğan’ın ikna olup olmadığını da araştırdık. Hemen yanıtı verelim: “Erdoğan henüz buna ikna olmuş değil.” Aldığımız bir diğer bilgi ise Erdoğan’ın erken seçim bile değil, son ana kadar bekleyerek çeşitli fırsatları değerlendirme ve böylelikle oy oranını yükselterek ikinci turda seçilebileceği üzerine.

Bu iddiaları hem İYİ Parti hem de CHP içerisinden isimlere sorduğumuzda ise ilk seçimden sonra AKP’nin dağılacağını söyleyenler ağırlıkta.

Süreci takip etmeye devam edeceğiz!

Etiketler
Erken Seçim Saray Seçim