Kılıçdaroğlu başörtüsü oyununu bozdu mu?

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başörtüsünü temel alan bir serbesti için yasa teklifi vereceklerini açıkladı. Yasa teklifinde ana...

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu başörtüsünü temel alan bir serbesti için yasa teklifi vereceklerini açıkladı. Yasa teklifinde ana amaç başörtüsünün her yerde özgürce kullanılabilmesiydi. Bir diğer amaç Kılıçdaroğlu’nun iktidarın elinden başörtüsü malzemesini almaktı. Yasal düzenleme ile bu konunun temcit pilavı yapılmasının önüne geçilmesi düşünülüyordu. Bunun üzerine toplumun ve siyasetin farklı kesimlerinden değişik sesler geldi. Kimisi olumlu buldu kimisi de olumsuz. Olumsuz bulanların temelinde; bir “bu iş zaten sorun olmaktan çıkmıştı”, iki “bunca ekonomik soruna bunca geçim sıkıntısına, hayat pahalılığına rağmen bunun sırası mıydı?” fikirleri yatıyor.

Olumsuz eleştirilerin peşinden giderek bu işin arkasını araştırmaya çalıştık. Bir Kulis Bir İddia olarak özellikle CHP’nin içerisinde genel başkana yakın sayılan isimlerle görüşerek bu konuyu aydınlatmaya çalıştık.

ZAMANLAMA

Öncelikle ‘Neden şimdi?’ konusunda ilginç bir bilgiye ulaştık. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na bir bilgi ulaşmış. “Sarayda başörtüsü için bir düzenleme yapılacak ve iktidar erimesini ve kendinden kaçışı bu düzenleme ile bir nebze geriye çevirmeye çalışacak” bilgisi genel başkana ulaştığında bu oyunu bozmak ve ön almak gibi bir fikir doğdu. Bu işi iktidar bir samimiyet testine çevirmeden önce Kemal Kılıçdaroğlu’nun samimiyet testine çevirmesi durumu söz konusu oldu. Ve uzun bir zamandır CHP Genel Başkanını Türkiye’nin muhafazakâr ve milliyetçi kesimleriyle olan diyaloğu ve önemli ilerlemeler kat etmesi ve birçok tabuyu yıkması bir süredir iktidarın korktuğu şeylerin başında geliyor. İktidar bunun önüne geçebilmek için “belaltı” vuruşlar yapmaya çalışıyor ya da bunları planlamaya uğraşıyor.

GEREKÇE

Kemal Kılıçdaroğlu hem öz eleştiri yaptığı geçmişteki olayların unutulması açısından önem verdiği hem gerçekten başörtüsü sorunun son bulmasında kendisinin katkısını tekrar hatırlatması hem de Erdoğan’ın bu oyununu bozmak için böyle bir hamle planladı. İşin ilginci bu hamle planlanırken sadece bir iki kişinin haberi oldu. Yöntem olarak çeşitli eleştiriler olmasının temelinde bu yatıyor. Ve bu planını açıkladı.

Şunu hemen belirtelim “Erdoğan’ın alanına girildi, Erdoğan’ın başarılı olduğu yer” gibi sözler sıklıkla tekrarlanıyor. Bizim ekip arkadaşlarımız içerisinde de farklı görüşlerde olanlar var. Ancak öğrendiğimiz bir kulis bilgisi konunun önemini farklı bir noktaya çekti. Kılıçdaroğlu’nun hem samimi olmak hem de bu samimiyetini siyasete yansıtmak için yaptığı hamlesinin aslında böyle de bir arka planı varmış ve Erdoğan’ın bu konudaki başörtüsü sömürüsünü, başörtüsünü siyaseten kullanmasının önüne geçecek bir hamle de yapılmış oldu. Bakalım bunun etkileri nasıl olacak, önümüzdeki günlerde göreceğiz.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NE OLACAK

Anayasa değişikliği noktasında; bunun bir anayasa değişikliğine ihtiyaç duymadığı ve iktidarın samimi ise bu yasaya destek vermesi gerektiği söylendi. Bir diğer nokta Kılıçdaroğlu’na gelen bilgiler içerisinde sadece başörtüsü değil, ailenin korunması gibi tamamen ucu açık, tamamen her şeye yorumlanacak bir düzenleme paketinin de bu süreçte hazırlandığı yönündeydi. Yani eğer CHP Genel Başkanı bu açıklamayı yapmasaydı, Erdoğan bu paketi halkın önüne sunacak ve kendi istediği gibi siyaseten kullanacaktı. Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu çıkışı ile birlikte aslında Beştepe Sarayı’nda da bir şaşkınlık yaşandığı belirtiliyor.

ORBAN AYRINTISI

Kılıçdaroğlu’na bir süredir Macaristan’da son seçimleri kazanan Orban’ın seçim sürecindeki hamleleri anlatılıyor. Ve bu seçim sürecinde Orban’ın nasıl referandum ile seçimi aynı gün yaptığını, bunun için nasıl yasal düzenlemeler yaptığını, yine benzer biçimde aile tartışmalarının bu sürece nasıl dahil edildiğini, geçim sıkıntısı varken, Macaristan’da ekonomi kötü durumdayken olayın nasıl birden farklı noktalara çekildiğini CHP Genel Başkanına bir süredir yakın kurmayları anlatıyor. Bunun bilgisini net olarak edindik.

Kemal Kılıçdaroğlu da bu hamlesiyle Orban’ın istediği gibi yasal düzenlemeler ve istediği gibi gündem başlıkları belirleyerek getirdiği konunun Türkiye’de yaşanmaması amacıyla böyle bir hamle yaptığını yakın çevresine söylüyor. Bakalım önümüzdeki günlerde bunun etkisi nasıl olacak. Biz de Bir Kulis Bir İddia olarak bunu araştırmaya, dinlemeye, duyamaya devam edeceğiz.