Altılı masanın son toplantısı mı?

Bir Kulis Bir İddia ekibi olarak yarın neler konuşulacağı konusunda kulisleri takip ettik, söylenenlere kulak kabarttık.

Daha önce 7 Ağustos’ta yapılması planlanan ve 21 Ağustos’a ertelenen 6 parti liderinin toplantısı yarın gerçekleşecek.

Biz de Bir Kulis Bir İddia ekibi olarak yarın neler konuşulacağı konusunda kulisleri takip ettik, söylenenlere kulak kabarttık.

YENİ TOPLANTI YAPILACAK MI?

Yarın yapılacak toplantı, ilk turun son toplantısı olacak. Yani altıncı toplantı ile her partinin ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmeler tamamlanmış olacak. Peki, bu toplantılar devam edecek mi? Bir önceki Bir Kulis Bir İddia yazımızda bu görüşmelerin devam edeceğini belirtmiştik. Yeni edindiğimiz bilgiler de bunu doğruluyor. Öğrendiğimiz bilgilere göre toplantılar devam edecek ancak ekim ayında başlayacak.

Toplantıların ekim ayına bırakılma nedeni, 7 Ağustos’taki toplantının ertelenmesiyle aynı. Partilerin saha çalışmalarının yoğun olması gerekçesiyle toplantının ekime ertelenmesi planlanıyor. Aynı zamanda ekim ayı aslında 6 parti lideri için sezon açılışı da olacak. Bu sezon açılışında meclis çalışmalarına başlamış ve seçim süreci biraz daha netleşmiş olacak gözüküyor.

ERKEN SEÇİM HAZIRLIĞI VAR MI?

6 parti liderine yakın kurmaylarından öğrendiğimize göre, şu an için erken seçim olacak ve erken seçime dönük hamle yapılacakmış gibi bir hazırlık yok. Erken seçim olasılığı biraz daha geri plana itilmiş ancak cepte tutulmaya devam ediyor. Masada böyle bir gündem beklenmiyor.

ANAYASA RAPORU NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

6 parti liderinin ekim toplantısında somut olarak Anayasa ve Yasal Mevzuat Komisyonu’nun hazırlayacağı ve son aşamaya gelen Anayasa değişiklik teklifinin masaya yatırılacağı öğrenildi. Yarınki toplantıda ise Anayasa ve Yasal Reform Komisyonu’nun hangi aşamada olduğu, hangi maddelerde nasıl değişiklikler öngörüldüğü konuşulacak ama esaslı olarak bu komisyon raporunu ekim ayında hazırlamış olacak. Raporun doğrudan kamuoyuna açıklanıp açıklanmayacağı henüz belli değil. Bu konuda kamuoyuna en azından bir özet şeklinde nelerin değiştirileceğinin açıklanması beklentisi var.

6 PARTİ İTTİFAK OLACAK MI?

Son günlerde masadaki liderlerin açıklamalarından dolayı çeşitli spekülatif sözler ortalıkta dolaşıyor. “Masanın önemini kaybettiği, 6 partiden iki ya da üç ittifak çıkacağı” gibi ifadeler sıklıkla duyuluyor, okunuyor. Peki durum böyle mi?
Bu toplantıya dair eriştiğimiz bir diğer özel bir bilgi ise ittifakla yola devam edilip edilmeme konusunda ciddi bir görüş alışverişi olacağı yönünde. Belki hemen karar verilmesi beklenmiyor, ancak bu toplantıda konunun altyapısı atılacak gibi gözüküyor. 6 parti ittifakı mı olacak? Yoksa DEVA Partisi, Saadet Partisi, Gelecek Partisi gibi partilerin başka bir tasarrufu mu olacak? Bu toplantıda bunlar daha fazla gündeme getirilecek.

TOPLANTI GÜNDEMİNDE BAŞKA NELER VAR?

Bir Kulis Bir İddia ekibi olarak bu konunun üzerine özellikle gittik. Yarınki basın toplantısı metninde ana vurgu 6 parti toplantılarına ve birlikteliğine verilen önem olacak. Toplantının önemli diğer konuları ise ekonomi ve dış politika. Faiz indirimi, enflasyon ve Erdoğan’ın talimatıyla fiyatların indirileceği yanılgısına kamuoyuna yapılacak açıklamada da yer verilmesi bekleniyor. Yine benzer biçimde Suriye, Rusya, AB ve İsrail ile olan temaslar temelinde dış politika da gündem konularından biri.

Yine herkesin beklediği soru, Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusu. Ancak Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunun bu toplantıda da gündeme gelmesi beklenmiyor.
Gelişmeleri yakından takip edeceğiz.

Etiketler
Altılı masa Kulis