Altılı İttifak denebilir mi? Cumhurbaşkanı adayı ne zaman açıklanacak?

Altılı Masa, ikinci tur görüşmeleri için CHP’nin ev sahipliğinde yaptığı toplantıyı tamamladı. Açıklamanın şifrelerinin neler olduğunu Bir Kulis Bir İddia ekibi olarak partilerin yöneticilerine sorarak değerlendirdik.

Her şeyden önce “masada kriz var” tartışmalarını savuşturmak amacıyla “tarihimizde ender görülen işbirliği” vurgusu yapılmış. Metne de bu dil hakim. DEVA Partisi’nden görüştüğümüz bir isim de açıklamada Altılı Masa’nın neden kurulduğunu hatırlatan, 28 Şubat’ta açıklanan mutabakat metninden bir alıntı yapıldığının da özellikle altını çizdi.

YENİ KOMİSYONLAR KURULUYOR

Altılı Masa’nın kurduğu komisyonlara yeni isimler de eklenecek.

- Hukuk, adalet ve yargı,
- Kamu yönetimi,
- Şeffaflık, denetim ve yolsuzlukla mücadele,
- Ekonomi, finans ve istihdam,
- Sektörel ve bölgesel konular,
- Bilim ve teknoloji,
- Eğitim ve öğretim,
- Sosyal politikalar,
- Dış politika, güvenlik, savunma alanlarında yeni komisyonlar çalışma yaparak kamuoyuna raporlarını açıklayacak.

CHP’den görüştüğümüz bir isme, “bu alanlarda çalışmalar yürütülmesi ittifakın işareti midir” diye sorduğumuzda, “resmi olarak açıklanmasa da fiili bir ittifak kurulmuştur desek yanlış olmaz” dedi.

GÜNCEL KONULARA ATIF

Gündemdeki politik konular da liderler tarafından ele alınmış. Burada ilginç biçimde son dönemlerin en yoğun tartışma konularından “borsa manipülasyonları” ilk sırayı almış. Tüyü bitmemiş yetimin hakkının yendiği, dört beş maaş alanların lüks ve şatafat içinde yaşadığını kaydeden açıklamada, Ege’deki Türk-Yunan dengesinin, Yunanistan lehine bozulmasını iç politika malzemesi olarak kullanan iktidara tepki gösterilmiş. Rusya’nın ilhak kararı da net olarak geçersiz sayılmış.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin Türkiye Cumhuriyeti’ni bir şahıs devletine dönüştürmesine izin verilmeyeceği de diğer lider toplantılarında yapılan açıklamalara benzer biçimde vurgulanmış.

ORTAK CUMHURBAŞKANI ADAYI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Ortak Cumhurbaşkanı adayı daha önce de dile getirilmişti. Ancak “masada çatlak var” yaklaşımının hemen ardından gerçekleştirilen toplantıda bu konunun tekrar hatırlatılması kritik önemde. Yine bu kısımda Altılı Masa net bir hedef de ortaya koymuş: Meclis çoğunluğu kazanılacak.

Açıklama henüz yapılmışken, CHP’li, İYİ Partili, DEVA Partili ve Gelecek Partili yöneticilere adayın ne zaman açıklanacağını sorduk. Genel yanıt “seçim kararı alındığında” olmakla birlikte, daha net bir tarih de edindik. “2023 Ocak ayının hemen başında aday açıklanır” denildi.

Bir Kulis Bir İddia ekibi olarak gelişmeleri izlemeye devam ediyoruz.

Etiketler
Altılı masa İttifak