Ateş Arabaları

Spor konulu filmler kategorisinde aklımıza ilk gelen eserlerden biri olan "Ateş Arabaları" filminde İngiltere'nin en iyi atletlerinin 1924 Olimpiyat Oyunları'nda zafere giden yoldaki maceralarını izleriz.

Chariots of Fire.
Ateş Arabaları.
Yönetmen : Hugh Hudson
Oyuncular : Ben Cross, Ian Charleson, Nicholas Farrell, Ian Holm, Nigel Havers

Ateş Arabaları - Resim : 1

Spor konulu filmler kategorisinde aklımıza ilk gelen eserlerden biri olan "Ateş Arabaları" filminde İngiltere'nin en iyi atletlerinin 1924 Olimpiyat Oyunları'nda zafere giden yoldaki maceralarını izleriz.

1981 Akademi Ödülleri'nde en iyi film ödülü dahil olmak üzere 4 dalda ödül kazanan Ateş Arabaları'nda, İngiltere'ye en büyük spor zaferlerinden birini getiren, Harold Abraham, Eric Liddell ve takımlarının gerçek hikayesinden esinlenilmiştir.

Filmin hafızalara kazınan sahnesi ise Vangelis'in unutulmaz müziği eşliğinde kumsalda beyaz üniformaları ile koşan genç atletleri izlediğimiz açılış sahnesidir.

Ateş Arabaları - Resim : 2

Yahudi kimliği nedeniyle uğradığı ayrımcılığa rağmen azimli ve kararlı kişiliğiyle 100m yarışında ipi göğüsleyen Abraham ile, yarışacağı mesafeyi Pazar gününde koşmama prensibi yüzünden değiştiren ve 400m yarışında dünya rekoru kırarak zafere koşan dini bütün Liddell'in gerçek olaylardan kısmen farklı öyküsünü anlatır bize film.

Yönetmen Hugh Hudson ,filmin açılış sahnesi için esasen Vangelis'in "L'Enfant" şarkısını kullanmak ister; hatta sahne, oyuncuların fonda bu müziği dinleyerek koşmasıyla tamamlanır.

Ancak Vangelis'in, yönetmeni bu film için yeni ve daha iyi bir müzik besteleyeceğini söyleyerek ikna etmesi üzerine, açılış sahnesinde sinemanın en iyi orijinal film müziklerinden biri olan "Ateş Arabaları teması" kullanılır ve "L'Enfant" atletlerin Paris'te stada girdiği sahneye kaydırılır.

Filmin orijinal sahnesi kadar ölümsüz olan parodisine ise İngilizlerin ünlü komedyeni Rowan Atkinson imza atar.

Ateş Arabaları - Resim : 3

2012 Londra Olimpiyatlarının açılış seremonisinde unutulmaz Mr.Bean karakteri olarak Londra Filarmoni Orkestrasına katılan Atkinson , Vangelis'in ünlü müziğini çalan orkestraya org ile eşlik ederken kurduğu hayalinde sahilde koşan atletleri hileyle ekarte ederek ipi göğüsler.

Açılış sahnesi yıllar içinde o kadar kültleşir ki, 2010 yılından beri her yıl ,sahnenin çekildiği İskoçya'nın St.Andrews sahilinde katılımcıların filmdeki atletler gibi bembeyaz giyinmeye teşvik edildiği, isteyen yarışmacıların çıplak ayakla filmde olduğu gibi suların içinden koşmasına izin verilen 5km lik bir anma koşusu düzenlenir.

Etiketler
İngiltere Film