Savaş yokluktur

Savaş felakettir, yoksulluktur, yanındaki insanın yokluğudur, açlıktır silaha değil insana yatırım.

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, İkinci Dünya Savaşı’nın ardından insan onuruna yönelik hak ihlallerin bir sonucu olarak kaleme alınmıştır. Başlangıç bölümünde “korku ve yoksulluktan kurtulma” ifadesi bulunur.

Savaş yaşama hakkının elimizden alınmasıdır, savaş ölüm, savaş yoksulluktur. Dünyada yoksulluğu 2030'da bitirmeyi hedefleyen Birleşmiş Milletler, yoksulluğun 2021 yılında 143 ila 163 milyon arasında arttığını belirtti. Bunun nedenleri arasında pandeminin yanı sıra Suriye savaşı ve Yemen'deki iç karışıklık gösterildi.

Birleşmiş Milletler, Suriye iç savaşında ölümleri teyit edilenlerin sayısının 350 bin, gerçek rakamın ise bunun çok üzerinde olduğunu açıkladı. Ölen her 13 kişiden biri kadın, ölen her 13 kişiden biri de çocuk.

Savaştan önce nüfusu 22-23 milyon civarında olan ülkede 13 milyondan fazla kişi yerinden edildi, 6,6 milyon Suriyeli göç etmek zorunda kaldı. Bunların 3,6 milyon kadarı Türkiye'ye sığınırken, diğerleri ağırlıklı olarak Lübnan, Ürdün ve Irak gibi Suriye'ye komşu ülkelere yerleşti.

30 milyon nüfuslu Yemen’de yüz binden fazla insan hayatını kaybetti. Çatışmalar nedeniyle Yemen nüfusunun %70’i açlık sınırında. Yemen’de, cephede savaştırılan çocukların sayısı yüz binler…

Entegre Gıda Güvenliği Faz Sınıflandırması'nın hazırladığı yeni araştırmaya göre, Yemen'de 16 bin 500 kişi "kıtlık koşullarında yaşıyor", 13,5 milyon kişinin açlıktan ölme riski altında.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün son raporuna göre ise askeri harcama 2020 yılında %2,6 artışla 1.9 trilyon dolar olarak gerçekleşti. En yüksek harcama yapan ülkeler ABD (778 milyar dolar), Çin (252 milyar dolar), Hindistan (72,9 milyar dolar), Rusya (61,7 milyar dolar) ve Birleşik Krallık (59,2 milyar dolar) oldu ve bunların tümü 2020’de bütçelerini artırdı.

Savaş felakettir, yoksulluktur, yanındaki insanın yokluğudur, açlıktır silaha değil insana yatırım.

#SavaşaHayır

Etiketler
Hacer Foggo Silah Yoksulluk