Yargıda operasyon hazırlığı

Geçen aylarda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün görevinden alınmasıyla birlikte, Saray’daki tartışmaların önemli ölçüde azalacağı ve “kaynayan kazan”...

Geçen aylarda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün görevinden alınmasıyla birlikte, Saray’daki tartışmaların önemli ölçüde azalacağı ve “kaynayan kazan” görüntüsünün bozulacağı beklentisi iktidar kanadında yüksekti. Bakanlık düzeyinde kazan kaynamasa da bürokrasi ve siyasi yönetim kısımlarında hiç de öyle durulma görünmüyor. Saray’a yakın kaynaklarla gerçekleştirdiğimiz görüşmeler de bizi doğrular nitelikte.

HAKYOLCULARA OPERASYON MU GELİYOR?

15 Temmuz FETÖ’nün Darbe Girişimi, “iktidarın cemaatlerle arasına mesafe koymasına neden olur mu? Devleti toplu oy mantığı yüzünden cemaatlere herhalde teslim etmezler” düşüncelerini akla getirmişti. Anlaşılan o ki iktidar cemaatlerle ilişkiler konusunda herhangi bir ders almamışa benziyor. Bunun örneğini Menzil, Hakyol gibi isimlerle anılan yapıların devlette etkili olduğu iddia edilen kurumlardan anlıyoruz.

Hakyolcular olarak bilinen yapının, yargıda çok etkili olduğu, Ankara’da herkes tarafından biliniyor. Bunun temel güvencesinin de önceki Adalet Bakanı Abdulhamit Gül olduğu da sıklıkla dile getirilir. Ancak Bakanın görevden alınmasından sonra, Hakyolculara bir operasyon geleceği kulislerde sıklıkla ifade ediliyor. Biz de bu söylemin peşine düştük ve önemli bilgilere ulaştık.

AKP İÇİNDE BEKLENTİ HALİNE GELDİ

Bekir Bozdağ’ın Adalet Bakanlığına getirilmesinden sonra Hakyolcularına operasyon yapılacağı konusu neredeyse herkesin kesin gözüyle baktığı bir gerçeklik haline gelmiş. Özellikle HSK’da bu söylem ayyuka çıkmış durumda. AKP içinde de bu konu sıklıkla konuşulur hale gelmiş. Hatta bir beklenti haline geldiği de söylenebilir.

Temel söylem şu: Saray’a bir liste sunulduğu, hakim ve savcıların Haziran ayındaki atama/tayin kararnamesinde bu kişilerin tenzili rütbe, yer değişikliğiyle operasyona uğrayacağı yoğun konuşulan konuların başında.

OPERASYON YUMUŞATABİLİNİR

Hakyolculara yönelik operasyona Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın da sıcak baktığı ancak saray içerisinde çok üst düzeyde Hakyolcu bürokratların olması, operasyonlara engel olunacağı ya da en azından yumuşatılacağı görüşünü de canlı tutuyor.

Cumhurbaşkanının, zaten “kaynayan kazan” görüntüsü nedeniyle şikayetçi olduğu, bu nedenle kavga edilmemesi talimatı verdiği de söylenenler arasında. Görüştüğümüz Saray kaynakları, bu nedenle operasyonunun görüntüde, makyaj niteliğinde olacağı belirtiliyor.

Etiketler
Operasyon