Seçim Kanunu'nu kim hazırladı? Kimin için hazırladı?

"Yakın zamanda gelecek, önümüzdeki ay açıklanacak, bu hafta Meclis’e sunulacak" derken en sonunda seçim kanunu değişikliği aylarca sonra gündeme geldi.

Milletvekili Seçim Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi AKP ve MHP tarafından TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Oysa Erdoğan ta Ağustos 2021'de seçim barajının yüzde 7 yapılacağını açıklamıştı. (Bu konudaki yazımız için tıklayın).

Aynı yazıda MHP'nin başta dar ya da daraltılmış bölge ve kimi başka konulardaki şerhleri nedeniyle teklifin geciktiğini aktarmıştık. Anlaşılan o ki Bir Kulis Bir İddia’da yazılanlar doğru çıktı! 7 ay sonra gelen teklifin Anayasa Komisyonu'nda önümüzdeki hafta görüşülmesi bekleniyor.

TEKLİFİN ARKASINDA KİM VAR?

AKP-MHP ortaklığıyla hazırlanmış gibi görülse de teklifin arkasında bir paylaşım olduğuna dair ciddi duyumlar edindik. AKP içerisinde ve özellikle Saray'a yakın kaynaklar yüzde 7 barajının ve seçime girmek için tek başına parti grubu şartının yeterli olduğu düzenlemelerinin MHP'nin tercihi olduğu yönünde. Yani bu iki madde MHP tarafından olmazsa olmaz diyerek sunulmuş. Geri kalan maddeler ise AKP tarafından çalışılarak hazırlanmış. Yalnız asıl sürpriz tam da bu araya sıkıştırılmış. Bir partinin seçime girmesi için TBMM'de grubu bulunmasının tek başına yeterli olmayacağı düzenlemesiyle İYİ Parti'nin seçime girmesinde de uygulanan formülün önü kapatıldı. Bir adım daha öteye gidilerek seçim bölgelerinde milletvekili çıkarmak için ittifak oyunun değil, her partinin kendi oyunun baz alınması düzenlemeye yerleştirildi.

Koridorlarda kulak kabarttığımızda şunu gördük ki Cumhur İttifakı dışındaki partiler böyle bir düzenlemeyi beklemiyordu. O nedenle bu konuda hazırlık yapmaları gerektiğini hepsi ifade etti.

SEÇİM KANUNU DEĞİŞİKLİĞİNDEKİ TUZAK

Partilerin seçime girmesi için grup kurma şartının kaldırılması, daha önce teklife dair sızan haberlerde yer alıyordu. Bunun yeni kurulan DEVA Partisi ve Gelecek Partisi için önlem olduğu da biliniyordu. Ek olarak yapılan düzenleme ise bu iki partinin AKP'den alacağı oyların önüne geçmeyi hedeflemekte.

Şu an DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’ne iki seçenek sunuluyor: (Seçim bölgelerinde oy patlamaları yaşamazlarsa) ya CHP ve/veya İYİ Parti'nin listelerinden seçime girerek milletvekili çıkaracaklar ya da sıfır milletvekili çıkaracaklar.

DEVA VE GELECEK'İN YOL HARİTASI NE?
Bir Kulis Bir İddia olarak konuya koridorlarda araştırdık. DEVA Partisi kaynakları şu an için başka partilerin listelerinden seçime girmeye sıcak bakmadıklarını söylerken Gelecek Partisi yöneticileri konuyu değerlendirdiklerini aktarıyor. Bu durumda 27 Mart'ta DEVA Partisi'nin ev sahipliğinde yapılacak 6 parti Genel Başkanının toplantısı daha da önemli bir hale geldi.

Partilerin temsilcileriyle konuştuğumuzda konunun şu ortak noktaya geleceğini öngörmek mümkün: İlk hedef ortak Cumhurbaşkanı adayının belirlenmesi.

6 parti temsilcisinin bir diğer ortak düşündüğü nokta ise bu teklifin Cumhur İttifakı’nın ayağına dolanacağı. Kamuoyundaki hesaplamalardaki temel hatanın 2018'i temel aldığını, oysa tablonun Millet İttifakı lehine değiştiğini ve değişmeye de devam ettiği yönünde. Yani 6 partinin temsilcileri sandıklarda oyunu tersine çevireceğine inanıyor.

Bir Kulis Bir İddia olarak takipteyiz.

Etiketler
Seçim