İktidar, Çin sermayesini mi bekliyor?

Türkiye çok ciddi bir ekonomik kriz içerisinde. Dolar şu kadar oldu diye yazmak bile mantık dışı oldu. Ne kadar olduğunu yazacağımız dolar, haber yayımlanacağı sırada çok farklı bir oranda olabilir. Ekonomistler ısrarla söylüyor: “Merkez Bankası ya da iktidarın elinde Dolara müdahale edecek bir araç kalmadı.” 128 milyar Dolar sorusu bu nedenle özel bir önem kazandı. Ancak işin ilginci iktidar hamaset dışında bir şey üretemiyor.

Peki, iktidar ne yapacak?

Kritik soru bu. Ülke son sürat ekonomik yıkılışa giderken “Kurtuluş Savaşı, dış mihraklar vb” söylemler etkili de olmuyor. Pazartesi ve dün yaptığımız birkaç görüşme ilginç bir kulis bilgisine ulaştırdı bizi. Genel Merkez ve Saray nezdinde önemli bir ismin, “yatırım için birkaç ülke ile temasımız var. Ekonomiyi canlandıracak bir sıcak para giriş bekliyoruz” dediğini duyunca birkaç kanaldan sorunun peşine düştük.

AKP içerisinde beş kişiye aynı soruyu sorduk: “Gelecek yatırım mı var?”

İkisini temenni niteliğinde sözler söylediyse de biri son dönemde yaşanan Suudi Arabistan yakınlaşmasının maddi bir sonucu olacağını ileri sürdü. Hatta Saray’da da bu yönde bir beklenti olduğunu vurguladı. Ama daha ilginci iki farklı ismin telaffuz ettiği ülke: “Çin.” Evet, AKP içerisinde önemli iki isim Çin’den önemli bir sermaye geleceğini, sıcak para girişi ile birlikte istihdam olanağı sağlayacak yatırım yapılabileceğini söylediler. Yüksek döviz, ucuz işgücü mantığını da söyledikleri bilgiye dayanak olarak kullandılar. Söylemlerinin doğruluğunu yakın zamanda yaşayarak öğreneceğiz.