Enter ve YKS sonuç sayfam karşımda... Peki ya şimdi?

Bizim için önemli olan alan puan değil, tercih yaparken kullanacağımız ‘’ BAŞARI SIRASI’’ dır Bir önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi işte sınav...

Bizim için önemli olan alan puan değil, tercih yaparken kullanacağımız ‘’ BAŞARI SIRASI’’ dır

Bir önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi işte sınav maratonunun en can alıcı kısmı geldi çattı; tercih dönemi… YKS sonuçlarının açıklanmasına iki gün kala değinmek istediğim önemli bir konu olacak. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki tercihler boyunca belirli aralıklarla sizlerden de gelen talepler üzerine alanında uzman değerli öğretmenimiz Meltem KAHRAMAN ile ilgi çekici ve bilgi yüklü konularla röportajlarımıza devam ediyor olacağız.

Özel bir eğitim kurumunda yönetici olan Meltem KAHRAMAN’ a şu soruyu sorup açıklık getirmesini rica edeceğim bugün; ben YKS sonucunu sabırsızlıkla bekleyen bir adayım, 18 Temmuz Perşembe günü YKS sonuçları açıklandı, ellerim titreyerek heyecanla şifremi girdim, ‘’GÖNDER’’ dedim/ENTER tuşuna bastım ve sonuç sayfam karşımda... Peki şimdi gördüğüm ekranı nasıl yorumlayacağım ? Nereye bakacağım ?

· Saygıdeğer Şahin Hocam, çok önemli bir konuya değindiniz. Türkiye’nin dört bir tarafında sınava hazırlandığı yerde bu konularda yeterli desteği alamamış, almış ve anlayamamış, işin bu kısmını ertelemiş ve şimdi merakla açıklamaları bekleyen adaylara ve Türkiye’nin geleceği olan evladı için kalbi heyecanla atan ebeveynlerine bir çırpıda ulaşma fırsatını bana verdiğiniz için size çok teşekkür ediyorum. Benim için büyük kitlelere ve gerçek ihtiyaç sahiplerine ulaşabilmek çok kıymetli.

Şimdi bu kritik sorunun cevabına gelelim …

18 Temmuz Perşembe günü, gün içerisinde ÖSYM’ den gelen açıklamanın hemen ardından sonuçlar belirtilen saatte yayımlanacak. Öğrencilerimiz sonuçlarına https://sonuc.osym.gov.tr/ web adresi linkinden ulaşabilecekler.

Ekran açıldıktan sonra 2019/ YKS kısmını seçecekler ve açılacak ekrana T.C. Kimlik numaraları ve ÖSYM aday şifrelerini yazacaklar. Bu arada adaylarımıza bilgisayar başında paniklememelerini ve ekran açılmadığında yaklaşık 2 milyon 400 bin adayın o anda aynı web sayfasına girmeye çalıştığını düşünerek kendilerini sakinleştirmelerini, sabırlı olmalarını tavsiye ediyorum.

Ekranda karşınıza çıkan sonuç çizelgesini en baştan sakince incelemeniz, çizelgeyi doğru yorumlamanız için ilk önemli adım olacaktır.

İlk satırda TYT sınavı doğru ve yanlışlarınızı göreceksiniz.

Sonraki satırda ise AYT sınavı doğru ve yanlışlarınız yer alacak.

İşaretleme yapmadığınız, girmediğiniz AYT satırlarında doğru/ yanlış kısmında ‘’0’’ yazıyor olacak, bu sizi heyecanlandırmasın. Doğru satıra baktığınızdan emin olun.

Sonuç sayfasının üçüncü kısmında ise; diploma notunuz ve yanında Orta Öğretim Başarı puanınız olacak.

Bir alt satırda ise okul puanı eklenmemiş, ham puanınızı göreceksiniz. O puanlar ile tercih yapmıyor olacağız, okul puanının eklenmiş olduğu alan sağ taraftaki yerleştirme puan ve sıralamanızı görebileceğiniz alan olacak.

Sağ taraftaki alanda tercih yapmayı planladığımız puan türünün başında yazan ‘’Y’’ harfi yerleştirme puanını ifade ediyor. Bu alanda meslek lisesi mezunu değilsek ek puanlı yerleştirme kısmında boşluk göreceksiniz.

Meslek lisesi ya da imam hatip lisesinden mezun adaylar seçecekleri bölümün puan türüne göre ek puanla girebileceği bölümleri iyi inceleyerek tercih listelerini oluşturmalıdırlar. Bu adaylarımız bölümlerine denk olan ek puanla diğer tercih edebilecekleri bölümleri ve kendi bölümlerinin sıralamalarına ÖSYM’nin yayımladığı son kılavuzdan (Tablo-3) ulaşabilirler.

Burada meslek lisesi ya da imam hatip lisesi çıkışlı ek puan ile tercih yapacak öğrencilerimiz için bazı önemli püf noktaları mevcut. TYT ya da AYT Ek puan ile tercih yapacak adaylarımız özel koşulları daha iyi incelemeli, muhakkak alanına hakim bir rehber öğretmenden destek almalılar ve/veya ÖSYM web sayfasında yayımlanmış ilgili kılavuzdan bu koşulları dikkatle okumalılar. (Tablo-3)

Barajı geçemeyen adaylarımızın ek puan kısmı yine boş olacaktır.

Şunu tekrar hatırlatmak isterim ki; sonuç çizelgemizin bu kısmında bizim için önemli olan alan puan değil, tercih yaparken kullanacağımız ‘’ BAŞARI SIRASI’’ dır.

Elimden geldiğince sonuç sayfasını açtığınız anda karşılaşacaklarınızı ve nasıl yorumlamanız gerektiğini paylaşmaya çalıştım. Elbette bu işin şimdilik ilk aşamasıydı. Teşekkür ediyorum.

Kıymetli dostum Sayın Meltem KAHRAMAN ile bu röportajımızda sonuç açıklandıktan sonraki ilk aşama olan ‘’YKS sonuç belgesi nasıl yorumlanır? ‘’ kısmına değindik. Aşama aşama paylaşımlarımız, dikkat edilmesi gerekenler, güncel bilgileri Değerli hocamız ile değerlendirmeye devam ediyor olacağız. Türkiye Hepimizin,Eğitim Hepimizin…