İmamoğlu mahkumiyeti, Türkiye'ye kaybettirir

"Türkiye’nin tam otoriterliğe savrulduğu Cumhur İttifakı rejiminde İBB kaynaklarının seçim döneminde muhalefete karşı kullanılacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok."

Bu yazıda İmamoğlu hakkında açılan davanın hukuki zeminini ve siyasi bir yasağa dönüşmesini ciddi bir ihtimal olarak konuşmamız Türkiye’nin çoktan bir demokrasi olmaktan çıktığını gösteriyor. Türkiye’de hukukun ortadan kalktığı ve seçimin iktidarı meşrulaştıran bir araç olarak kullanıldığı ortada.

Zaten Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu’nun gündemi belirleyen 'İmamoğlu’nu ortadan kaldırmaya hazırlanıyorlar' yazısında aktardığı üzere, davadan alınan hakimin parti tercihini belirtmekten çekinmemesi, alt sınırdan da olsa ceza verme eğilimini sanki hukuki bir kararmışçasına açıklaması artık normalleşen skandal kıvamında.

Buna rağmen partizan bir hakimin 2 yıl üzeri cezayı içine sindiremeyip görevden alınmayı ve sürülmeyi göze alması otoriter iktidarın kör göze parmak sokma konusunda ne derece ileri gittiğini gösteriyor.

MAHKUMİYET KARARININ SONUÇLARI

Eğer İmamoğlu’na yasak gelirse AK Parti’nin kazanımları neler olabilir? Bunu birkaç maddede sıralamak mümkün:

  • İBB AK Parti’ye geçecek, seçim makinesi olarak kullanılacak
  • İmamoğlu dönemi üzerinden karalama kampanyası seçime damga vuracak
  • İmamoğlu diskalifiye olursa muhalefetin işi zorlaşacak
  • Muhalefet mağduriyet havasıyla rehavete girip negatif kampanyaya sıkışabilir

İBB AK PARTİ’YE GEÇECEK, SEÇİMDE KULLANILACAK

İmamoğlu’na yasak gelirse ve hızlı bir şekilde Yargıtay kararı onarsa İmamoğlu’nun başkanlığı düşecek ve İBB başkanlığı iktidara geçecek. Belediye meclisi de iktidarın elinde olduğu için istediklerini rahatça uygulayabilecekler, belediye kaynaklarını seçimde kullanabilecekler.

AK Parti’nin 20 yıllık iktidarı bir bakıma kamu kaynaklarının siyasi kampanya ve rant için dağıtılmasına dayanıyor. İBB de bunun en büyük araçlarından biri olageldi. Türkiye’nin tam otoriterliğe savrulduğu Cumhur İttifakı rejiminde İBB kaynaklarının seçim döneminde muhalefete karşı kullanılacağını söylemek için kahin olmaya gerek yok.

İMAMOĞLU DÖNEMİ ÜZERİNDEN KARALAMA KAMPANYASI SEÇİME DAMGA VURACAK

İktidarın George Orwell’in 1984 romanındaki tüm uygulamaları hayata koyduğunu biliyoruz. Bir yandan medya kontrolünü sağlayıp sansür yasası gibi baskı mekanizmalarını çalıştırırken, diğer yandan İletişim Başkanlığı üzerinden dezenformasyon sürecini yönetiyor ve zihinleri iğdiş ediyor.

İBB iktidara geçtiğinde İmamoğlu dönemindeki tüm faaliyetlerin manipülasyon ve dezenformasyon amacıyla tek tek gözden geçirileceği, en ufak bir tartışmalı konunun günler boyunca tartışılacak bir ana gündeme dönüştürüleceğini hayal etmek zor değil. Bu şekilde iktidar, kendi aleyhine olan ekonomi, adalet, göçmenler gibi gündemleri İmamoğlu yönetiminde yaşananlar üzerinde polemikler yaratarak arka sıralara atacak ve gündem tekelini eline alacak.

İMAMOĞLU DİSKALİFİYE OLURSA MUHALEFETİN İŞİ ZORLAŞACAK

Ekrem İmamoğlu’nun siyasi yasaklı hale gelmesi, kendisi için muhtemel siyasi rotaların tamamının önünü kapatabilir. İBB’yi tekrar açık ara kazanacağı düşünülen, 6’lı masanın güçlü neferi olarak öne çıkan ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı, CHP genel başkanlığı gibi pozisyonlara yakıştırılan İmamoğlu bu seçenekler imkansız hale gelecek.

İmamoğlu’nun diskalifiye olması muhalefetin işini zorlaştıracak. İktidarın oylarının arttığı son dönemde güçlü bir aktörün elenmesi, mağduriyet havasının getirebileceği çok kısa vadeli pozitif etkiye rağmen, zaman geçtikçe muhalefetin işini zorlaştırabilir.

MUHALEFET MAĞDURİYET HAVASIYLA REHAVETE GİRİP NEGATİF KAMPANYAYA SIKIŞABİLİR

Yasak kararıyla ortaya çıkan mağduriyetle birlikte seçmenin adaleti tesis için muhalefete yöneleceği fikri muhalefeti rehavete itebilir. Bir başka sonuç olarak da gelen yasak muhalefeti negatif kampanyaya odaklanmaya yönlendirebilir. Vaat ve projeler yerine iktidarı suçlayıcı dilin öne çıkması, iktidardan uzaklaşan ve arayışta olan seçmeni muhalefete çekmek için yeterli olmayabilir.

Etiketler
AKP CHP Ekrem İmamoğlu Cumhur İttifakı