Niçin kilo alıyoruz?

Vücut ağırlığını düzenlenmesinde genetik, fizyolojik ve davranışsal faktörler rol oynar. Aldığımız toplam kalori harcadığımızdan fazla olursa, fazla kalori...

Vücut ağırlığını düzenlenmesinde genetik, fizyolojik ve davranışsal faktörler rol oynar. Aldığımız toplam kalori harcadığımızdan fazla olursa, fazla kalori yağ olarak depolanır ve vücut kütlesini ve ağırlığını artırır. Yaşlandıkça metabolizmamız yavaşlar ve fazla yağı yakma yeteneği azalır. Bu nedenle bu yağları yakmak için düzenli egzersiz yapmak gerekir.

Çok fazla miktarda kalorili yiyecekleri tüketmek ve hareketsiz bir yaşam tarzı kilo artışının en önemli nedenidir. Çeşitli hastalıklar özellikle hormonal bozukluklar ve bazı ilaçlar da kilo artışından sorumludur.

Obezite , kalp hastalığı, diyabet ve uyku apnesi gibi bir çok hastalığın nedenidir. Ayrıca Covid-19 hastalığı için çok büyük büyük bir risk faktörüdür. Bu nedenle fazla kilo alımını ve nedenlerini değerlendirmek ve obez duruma geçmeden tedavi etmek gerekir.

Kilo Almamıza Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?

· Hamilelik: 8-14 kg. artış normaldir. Doğum sonrası emzirme ve hafif egzersiz fazla kiloların verilmesine yardımcı olur.

· Polikistik Yumurtalıklar

· Hipotiroidizm(tiroid bezinin yetersiz hormon üretmesi): metabolizma hızı azalır, vücutta yağ ve sıvı birikimi olur. Belirtileri arasında uykuya eğilim, yorgunluk,terlemede azalma, ciltte kuruma, yüzde ve göz çevresinde şişlik ve kabızlık vardır. Tiroid hormon testleri ile kolayca teşhis edilir.

· Diyabet ve insülin direnci.

· İlaçlar ve Alkol: Doğum kontrol hapları, sakinleştiriciler, antidepresanlar, kortizon ve lityum gibi ilaçlar kilo alımını artırabilir. Aşırı alkol alımı da kilo alımına neden olur.

· Psikolojik Bozukluklar: Anksiyete ve stres gibi psikolojik sorunlar kiloyu artırabilir.Ayrıca psikolojik tedavide kullanılan ilaçlarda kilo alımından sorumludur.

· Kilo Almayı Engellemenin Kolay Bir Yolu Var mı?

Evet. Her sabah, kahvaltıdan önce tartılmak… Çünkü; ölçmediğiniz bir şeyi kontrol edemezsiniz. Kiloyu kontrol etmenin en kolay yolu onu ölçmektir. Kilonuzdaki 100 gram fazlalığı ertesi gün daha az yiyerek verebilirsiniz. Haftada bir tartılırsanız aldığınız bir kiloyu vermek oldukça zor olacaktır. Eğer ayda bir tartılıyorsanız alınan 3-4 kiloyu vermek ise neredeyse olanaksızdır.

Sağlıklı günler dilerim.

Sorularınız için:

Instagram: Dr.BayramYildiz