Selanikliler...

İtalyanlar Osmanlıya ait olan Trablusgarp’a saldırmış, işgal etmişti. Yıl 1912 idi.Osmanlı İmparatorluğunun gücü olmadığı için Mustafa Kemal, Enver, Nuri...

Selanikliler... - Resim : 1
İtalyanlar Osmanlıya ait olan Trablusgarp’a saldırmış, işgal etmişti.
Yıl 1912 idi.
Osmanlı İmparatorluğunun gücü olmadığı için Mustafa Kemal, Enver, Nuri, Ömer Naci, Ali Fethi, Fuat Bulca, Süleyman Askeri, Yakup Cemil, Kuşçubaşı Eşref, Ali Çetinkaya, Deli Halit gibi kahraman subaylar Osmanlıdan kalma bu son toprak parçasını savunmak için Afrika’ya gitmişti. Ve müthiş zaferlere imza atmışlardı. İlaçları, silahları ve cephaneleri yoktu ama, İtalyan birliklerini basıp ele geçiriyorlardı.

O sıra Paris’te Sorbonne Üniversitesinde Siyasal Bilimler-Hukuk öğrenimi gören bir Türk genci vardı. Deli doluydu. Ateş gibiydi. Usta bir silahşordu. Teşkilat-ı Mahsusa tarafından Avrupa’ya burslu gönderilmişti. Sorbonne Üniversitesinde okurken İtalyanların Trablusgarp işgalini protesto etmek için Mısırlı öğrenci arkadaşı Şeyh Dayef ile birlikte Avrupa’da mitingler düzenliyordu.

Bir tatil gününde, İsviçre’nin Neuchatel şehrinde okuyan arkadaşı Osman Suavi Kökmen’i ziyarete gitti. Birlikte Olimpiya sinemasına girdiler. Film seyredeceklerdi. Ancak filmden önce, kadrajda Libya’dan Türk-İtalyan savaş görüntüleri verildi. İtalyanlar Libya’yı işgal ederken kendilerini haklı ve başarılı göstermek için Avrupa sinemalarında önce kısa propaganda filmleri gösteriyorlardı. Ayrıca bu görüntüler Türkleri aşağılayan filmlerdi. Bunlardan habersiz Türk gençleri biletlerini aldılar ve ön sıralara oturdular.
Işıklar söndü.

Tok ve uzun bir gong sesinden sonra film başladı. Alışık olduğu üzre İtalyan kısa propaga filmi de perdede oynamaya başladı. Filmi gören Türk gençleri gözlerine inanamadı. Perdede “Vive i’talia. A bas les Turcs!” yazısı vardı. Yazının Türkçesi “Yaşasın İtalya, aşağılık Türkler” şeklinde idi. İki gençten biri dayanamadı, belinden tabancayı çıkardığı gibi perdeye bütün mermileri yağdırdı. Sinema salonu birden karıştı. Seyirciler çığlık çığlığa kaçıştı. Ve o Türk genci salonda kaçışan insanlara şu sözlerle bağırdı;
“Yalan, yalan, yalan. Yanlış gösteriliyor. Gerçekte kahraman Türklerdir”

Bu kahraman genç, Hasan Tahsin idi.
Ve Selanikliyi.
İzmir’de Yunan’a ilk kurşunu sıkan Selanikli Hasan Tahsin idi..
Hasan Tahsin karakola gitti kendisi teslim oldu. Ve polislere şu ifadeyi verdi;
“Türklüğe hakaret etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur”

Selanikliler... - Resim : 2

Kocası Kafkas Cephesinde şehit oldu.
Kocasından kalan ziynet eşyalarını ve bileziklerini bozdurdu. Silah aldı ve Kurtuluş savaşına katıldı. Mermi attı, kılıç çaldı.Kocasının intikamını aldı.
Adı Binbaşı Ayşe idi ve Selanikliydi.

Selanikliler... - Resim : 3

Kurtuluş Savaşında Ege’de gönüllülerden Kuvayı Milliye birlikleri kurdu. İki yıl boyunca Yunana karşı baskınlar yaptı Demirci Akınları düzenledi. Demirci Kaymakamıydı ve adı İbrahim Ethem’di.
Selanikliydi.

Selanikliler... - Resim : 4

Şu asalete bakınız.
Adını duymamışınızdır muhtemelen.
Söyleyeyim; Çanakkale kahramanıydı. Atatürk’ün sınıf arkadaşıydı ve 1915 yılında Seddülbahir İkizkoyu’nda İngilizlere karşı kahramanca savaştı ve şehit oldu. Seddülbahir de savaşmasaydı Alçıtepe ilk gün düşerdi. Alçıtepe demek Gelibolu’nun yarısı demekti. Bu kahramanın adı Yüzbaşı Yusuf Kenan idi ve Selanikliydi.

Selanikliler... - Resim : 5

Trablusgarp’ta Osmanlının son toprak parçasını savunmak için İtalyanlara karşı savaştı. 1913 de Bolayır’da Bulgarlarla savaşırken yaralandı. Çanakkale’de İngilizlere karşı Conkbayırı’nda savaştı. Conker soy adını aldı. Kafkas cephesinde Ruslara karşı savaştı.Muş’u Ruslardan alan ve şehre ilk girenlerdendi. Atatürk’ün çocukluk arkadaşıydı. Kurtuluş Savaşında Yunanlılara karşı savaştı.
Adı Nuri Conker’di ve Selanikliydi.

Selanikliler... - Resim : 6

Onu tanıyorsunuz.
Trablusgarp’ta İtalyanları, Çanakkale’de İngilizleri ve Fransızları, Kafkas cephesinde Rusları yendi. Bolayır’da Bulgarlara karşı savaştı. Keşke Yunan kazansaydı diyenlere inat Egede Yunanı denize döktü.
Adı Mustafa Kemal Atatürk’tü.
Selanikliydi.

Müftünün biri Selaniklilere dil uzatmış.
Hoşt Canis lupus..
Senin kalibren yetmez Selaniklileri ağzına almaya.
Selanik kimdir bilir misin? Selanik Türklük için Avrupa’yı birbirine katan Hasan Tahsin’dir. Selanik; Milli Mücadelede savaşan Binbaşı Ayşe’dir. Selanik Kuvayı Milliye kurucusu İbrahim Ethem Akıncıdır. Selanik Yüzbaşı Yusuf Kenan’dır.
Selanik bir namdır. Selanikli kahramandır.
Balkanlardan gelenlere sorunuz, Selanik Türk’tür.

Selanik’i bir kelime ile tarif edecek olursak;
Çatlayın bre yobazlar, Selanik Atatürk’tür..