Deprem felaketinde can kaybı Gölcük'ü de geçti: 20 bin 318

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası can kaybı sayısı resmi verilere göre 20 bin 318'e yükseldi. 80 bin 88 kişi yaralandı. Arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Deprem felaketinde can kaybı Gölcük'ü de geçti: 20 bin 318

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaklaşık 10 saat arayla meydana gelen, başta Hatay olmak üzere Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Kilis, Diyarbakır, Elazığ ve Şanlıurfa'da yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye’nin gözü, arama - kurtarma çalışmalarına çevrildi.

Bölgede saat 02:18 itibariyle bildirildiğine göre toplam 20 bin 318 vatandaş hayatını kaybetti; 80 bin 88 kişi yaralandı. Binlerce bina yıkılırken, enkazda altında hala insanlar bulunuyor.

17 Ağustos 1999'da merkez üssü Gölcük olan büyük Marmara depreminde resmi verilere göre Kocaeli, Yalova, Sakarya, İstanbul ve Düzce'de toplam 17 bin 480 kişi hayatını kaybetmiş, 43 bin 953 kişi yaralanmıştı.

Resmi açıklamaya göre bölgede AFAD, PAK, JAK, JÖAK, DİSAK, Sahil Güvenlik, DAK, Güven, itfaiye, tahlisiye, MEB, STK'ler ve uluslararası ekiplerin 30 bin 306 arama kurtarma personeli görev yapıyor.

Diğer ülkelerden gelen arama kurtarma personeli sayısı ise 6 bin 810 olarak kayıtlara geçti.

Felaketin beşinci gününde yaşananlar şöyle:

02.18 AFAD: 20 bin 318 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 80 bin 88 vatandaşımız kurtarılmıştır. 91 bin 511 afetzede bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir

23.51 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay: 1666 artçı deprem oldu. Dolayısıyla her zaman ifade ettiğimiz hasar tespit çalışmaları tamamlanana kadar evlere girilmemesi gerekiyor. Sahada iş makineleriyle ilgili bir sorunumuz kalmadı. Arama kurtarma personeli de dahil. Sağ kurtulanlar olduğu için ilgi de bütün dünyadan devam ediyor. 12 bin 26’ya ulaştık iş makinesinde. Kurtarılan 80 bin vatandaşımız var.

Soğukların farkındayız. Vatandaşlarımızı geçici barınmaya alıyoruz. 1 milyon 50 bin civarında vatandaşımızı geçici barınma merkezlerinde de barındırıyoruz.

190 bin vatandaşımız da tahliye operasyonlarıyla bölgenin dışına tahliye edilmiş durumda.

Defin işlemleri bir başka konu. Cenazelerimizin çok hızlı bir şekilde definlerini gerçekleştirmemiz gerekiyor. Tüm ilgili kurumlarımız yoğun şekilde bu işin içerisinde.

Bağışlar konusu gündemde. AFAD koordinasyonunda yürütülmesi son derece önemli. Şeffaf olması, Sayıştay denetiminde olması önemli. Art niyetlilerin olabileceği bunun da önünün kesilmesi açısından önemli.

22.36 Depremin merkez üssü Pazarcık'a koordinasyondan sorumlu vali olarak atanan Kırıkkale Valisi Bülent Tekbıyıkoğlu, Pazarcık bölgesinde arama kurtarma çalışmalarının tamamlandığını duyurdu.

21.42 Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: 20 bin 213 kişi hayatını kaybetti 80 bin 52 kişi yaralandı. Depremden etkilenen bölgelerde mobil eczaneler devreye girecek. Hatay Eğitim Araştırma Hastanesinde kapsamlı sahra hastanesi ile hizmet veriyor. Kimliği belirlenemeyen çocuklarımız Aile ve Sosyal Hizmetler gözetimindedir.

20.53 AFAD: SAKOM’dan alınan son bilgilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ illerinde toplam 19.875 vatandaşımız hayatını kaybetmiş; 79.717 vatandaşımız yaralanmıştır. 86.754 afetzede, bölgeden diğer illere tahliye edilmiştir.

17.19 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: Depremin vurduğu illerimizden biri de Malatya’ydı. Dün ve önceki gün Kahramanmaraş, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep’i ziyaret ederek yerinde tespit etme fırsatı buldum. Milletçe yüreğimizde yanan ateşe tarif edecek kelime bulamıyorum. Son tespitlerimize göre ülke genelinde hayatını kaybedenelerimizin sayısı 19 bin 388’e yaralımız 77 bin 711’e ulaştı.

Toplam 141 bini aşkın personel bir fiil görev yapıyor. Kurumlarımız ve hayırsever seyyar mutfak ve aşevleri aracılığıyla yardım ekiplerimize sıcak yemek imkanı sağlıyor.

Kamu kurumlarımız belediyemiz, ülkemizin dört bir köşesinde ekmek yapıp bölgeye gönderdi. Hiçbir ayrım gözetmeyip burada yardım eden herkesten Allah razı olsun.

AFAD acil yardım ödeneğinden vatandaşlarımıza hane başına 15 bin lira taşınma yardımı yapmaya başlıyoruz. Uluslararası alanda da hem üzüntü beyanları hem de yardım alıyoruz. Enkaz kaldırma çalışmalarının ardından inşaat çalışmalarına başlayacağız. TOKİ gerekli şekilde talimatı aldı.

Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızdan devletlerine güvenmelerini istiyorum. İstismar etmelerine izin vermeyin. Bugün birlik olma günüdür. Özellikle sosyal medya vasıtasıyla sizleri galeyana getirmek isteyenlere prim vermeyin. İstismar peşinde koşanların hepsini mahşeri vicdan kaydediyor. OHAL yasasını çıkardık mı çıkardık. İşte bunu istismar etmesinler diye.

Market sahiplerine müraacat etseler. O market sahibi zaten onlara verir. Şu anda yardım bölgesine TIR’lar geliyor mu? Geliyor. Bu millet cefakar, vefakar. Her şeyden önce Müslümanız bir ekmeği paylaşmasını da biliriz.

Hiç kimseyi aç açıkta bırakmayacağız.

Konteyner kentler dışında barınacaklara ev sahibi olanlar için aylık 5 bin lira, kiracı olanlar için aylık 2 bin lira kira yardımı yapacağız.

15.05 - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yaptığı açıklamada "Yaşadığımız acıyı tarif etmekte kelimelerin kifayetsiz kaldığını iyi biliyorum. Hayatını kaybedenlerin vatandaşlarımızın sayısı 18 bin 991'e, yaralıların sayısı 75 bin 573'e ve 76 binin üzerinde vatandaşlarımız tahliye edildi" dedi.

Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Biliyoruz ki bizim inancımıza göre bu tür afetlerde vefat edenlerin makamı şehadettir, şehitliktir. İnşallah bu binaların hepsini 1 yıl içerisinde yetiştirmekte kararımız var. İlgili birimlerimize gerekli talimatları verdim.

Deprem anından itibaren devletimiz tüm imkanlarıyla alanda olmuştur. Depremin yıkım etkisi 10 ile yayıldığı için işimiz çok zordur. Buna birde bölgedeki kamu görevlilerinin yıkım altında kalması eklenmiştir. Bölgede sert bir kış yaşanıyor olması da bir diğer engel olarak önümüze çıkmıştır."

15.00 - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu: Yeni sağlık ekipleri, ambulanslar ve tıbbi malzeme Hatay'a yola çıktı. Psikososyal destek ekipleri de bölgede olacaklar.

14.28 - Bakırköy Adliyesi'nde görevli 1 başsavcıvekili, 20 savcı, 3 müdür, 24 zabıt katibi, 13 teknisyen, yardımcı personel ve şoför olmak üzere 61 personel, deprem bölgesinde görev yapmak üzere Adıyaman'a gitti.

13.29 - Adıyaman'da yıkılan Zümrüt Apartmanı'nın enkazında 5'inci günde bulunan muhabbet kuşuna "Mucize" adı verildi.

12.52 - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, İskenderun Limanı'ndaki yangının söndürüldüğünü açıkladı.

103 SAAT SONRA KURTARILDI

12.20 - Kahramanmaraş'taki bir binanın enkazından 103 saat sonra 15 yaşındaki Ayşe Mustafa çıkarıldı.

'37 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI'

11.49 - Emniyet Genel Müdürlüğü: Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 302 hesap yöneticisi tespit edildi. 37 kişi gözaltına alındı, 10'u tutuklandı.

LGS'YLE İLGİLİ AÇIKLAMA

11.10 - Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer: "Bu yıl LGS’ye girecek öğrencilerimiz 2. dönem konularından, YKS’ye girecek öğrencilerimiz ise 12. sınıfın 2. dönem konularından sorumlu tutulmayacaktır."

11.00 - Hatay'da enkaz altında kalan baba Gökhan Cem Okur ve 8 yaşındaki kızı Tanem Okur, 102'nci saatte sağ olarak kurtarıldı. Hayati tehlikelerinin olmadığı belirtiliyor. Enkaz altında olan babaannenin çıkarılması için de çalışmalar sürüyor.

10.15 - Hatay'da dün 9 kişinin ses verdiği Arzu Apartmanı'nın enkazından 6 kişi sağ kurtarıldı.

09.26 - AFAD: SAKOM'dan alınan bilgilere göre, saat 08:30 itibarıyla 18.342 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 74.242 vatandaşımız yaralanmıştır. Deprem bölgesindeki 75.780 vatandaşımız diğer illere tahliye edilmiştir.

08.56 - Diyarbakır'da yıkılan binanın enkazından arama kurtarma çalışmaları sonucu yaklaşık 101 saat sonra anne ve oğlu yaralı çıkarıldı.

Deprem felaketinde can kaybı Gölcük'ü de geçti: 20 bin 318 - Resim : 2

08.29 - Adıyaman'da 36 yaşındaki Cemile Hasar, enkazdan sağ olarak çıkarıldı.

07.38 - Kahramanmaraş'ta 100. saatte bir kadın daha enkaz altından kurtarıldı.

05.20 - Hatay'daki enkaz kaldırma çalışmalarında 1,5 yaşındaki Sela bebek ve ailesi 96 saat sonra sağ olarak çıkarıldı.

05.07 - Kahramanmaraş'tan hareket eden askeri kargo uçağı, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 210 depremzedeyi İstanbul'a getirdi.

05.00 - Hatay'da 95 saat sonra bir apartmanın enkazından 7 yaşındaki Asya Dönmez sağ çıkarıldı.

04.00 - Kahramanmaraş'ta enkaz altında kalan 26 yaşındaki Alper Saçma, 96 saat sonra kurtarıldı.

Deprem felaketinde can kaybı Gölcük'ü de geçti: 20 bin 318 - Resim : 3

03.51 - Arjantin, Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Türkiye'ye 28 kişilik arama kurtarma ekibi görevlendireceğini açıkladı.

Dışişleri Bakanı Santiago Cafiero başkanlığında Türk makamlarıyla bir araya gelen Ulusal Güvenlik Bakanlığı, "Arama kurtarma çalışmalarında uzman personel ve köpeklerden oluşan 28 kişilik bir ekip gönderilmesi kararlaştırıldı" ifadesini kullandı. Arama kurtarma ekibinin Adana'da 10 gün kalacağı kaydedilen açıklamada, burada AFAD ile iş birliğinde çalışacağı ifade edildi.

02.59 - Gaziantep'in İslahiye ilçesi ve Osmaniye'nin Raufbey Mahallesi'nde yıkılan binaların enkazlarındaki arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

01.16 - Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Karaismailoğlu ve Ticaret Bakanı Muş, Adıyaman Afet Yönetim Merkezinde açıklamalarda bulundu.

Adıyaman şehir merkezi içerisinde çok sayıda sivil araç olduğunu ve bu araçların çalışmaları kısıtladığını kaydeden Bakan Muş, merkeze sivil araçla girilmemesi için çağrı yaptı, gerekli tedbirlerin alınacağını bildirdi.

00.29 - Hatay'da çalışmalarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi arama kurtarma ekipleri, Yağız Ulaş isimli 10 günlük bebeği, depremden yaklaşık 90 saat sonra annesiyle enkazdan kurtardı.

Deprem felaketinde can kaybı Gölcük'ü de geçti: 20 bin 318 - Resim : 4

Etiketler
Kahramanmaraş Arama kurtarma Gölcük