ABD ara seçimlerinin kaderini belirleyecek Türk: Dr. Öz

ABD 8 Kasım tarihinde çok önemli bir önseçime gidiyor. Seçim hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler için kritik. Demokratlar, Senato ve Temsilciler Meclisi...

ABD 8 Kasım tarihinde çok önemli bir önseçime gidiyor. Seçim hem Demokratlar hem Cumhuriyetçiler için kritik. Demokratlar, Senato ve Temsilciler Meclisi seçimlerini kazanırsa ve Kongre’de çoğunluklarını devam ettirirse Joe Biden ve Kamala Harris 2024 için bir daha aday olmayı garantileyecek.

Fakat seçimleri Cumhuriyetçiler kazanırsa, Senato ve Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk Trumpçıların yoğun olduğu bir Cumhuriyetçi gruba geçecek. Bunun üzerine de Donald Trump, muhtemelen 14 Kasım’da 2024 başkan adaylık kampanyasını başlatacak. Cumhuriyetçiler Kongre’de çoğunluğu elde ederse Biden’in bütün yasa önerilerini reddedecek, hatta kısa bir süre içerisinde Biden hakkında bir azil soruşturması başlatacak, en kısa zamanda görevden alınması için çabalayacak, Hunter Biden gibi tartışmalara neden olan isimleri Kongre Komiteleri’ne yeminli ifade vermesi çağıracak.

Yani anlayacağınız, 8 Kasım 2022 seçim sonuçları ABD’nin geleceğini etkileyecek, ülkeyi gerginliğe sürükleyebilecek bir sürü olaya gebe. Ve bu seçimlerin kaderini de bir Türk belirleyecek gibi duruyor.

Dr. Mehmet Öz, Cumhuriyetçi Parti’nin Pennsylvania senatör adayı. Donald Trump’ın desteklediği bir siyasetçi. Eğer seçimleri kazanırsa ABD’nin ilk Türk ve Müslüman Senatörü olarak tarihe geçecek.

Dr. Mehmet Öz’ün Pennsylvania seçimlerini kazanması durumunda, Senato’nun Cumhuriyetçilere geçme şansı oldukça yüksek. Çünkü diğer eyaletlerde hangi partinin kazanacağı anketlere göre tahmin edilebilir bir durumdayken, özellikle son gelişmeler nedeniyle Pennsylvania senatörlük seçimleri oldukça başa baş gidiyor.

Konya’dan Cleveland’a

Mehmet Öz, Ohio eyaletinin Cleveland kentinde 1960 yılında doğdu. Annesi Suna Öz ve babası Mustafa Öz, ABD’ye göç etmiş bir Türk çiftti. Dr. Öz’ün babası Mustafa Öz, Konya, Bozkır’da yoksul bir ailede dünyaya geldi. Baba Öz Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni kazandıktan sonra uzmanlığını ABD’de aldı ve doktorluk kariyerini bu ülkede yürüttü. Mehmet Öz ise liseyi Delaware eyaletinde okudu, lisans eğitimini ise Harvard Üniversitesi’nde biyoloji üzerine gerçekleştirdi. Ardından 1986 yılında, Pennsylvania Üniversitesi’nde tıp eğitimi aldı ve aynı zamanda en prestijli MBA programına sahip Wharton’da işletme yüksek lisansı yaptı. Doktorluk kariyerini başarılı bir şekilde yürüten Öz, hala Columbia Üniversitesi’nde cerrahi bölümünde öğretim görevlisi ve idari yönetici olarak görev yapıyor.

Dr. Öz’ün medya macerası ABD’nin en popüler programlarından biri olan Oprah Show’a altı sezon boyunca düzenli uzman konuk olarak katılmasıyla başladı. Tanınırlığını ve hayran kitlesini artıran Öz, 2009 yılında Oprah’ın yapım şirketinin teklifi üzerine Dr. Oz Show adında kendi sağlık programını yapmaya başladı. Dr. Oz Show, 2009 yılından beri yayınlanan, 12 sezondur seyircinin ilgisini çeken bir program olarak toplam 10 Emmy ödülü kazandı.

Dr. Öz, programında siyasetçilerden oyunculara kadar birçok ünlü ismi ağırlayan, çeşitli sağlık ve ürün tavsiyelerinde bulunan, ünlü, zengin isimlerle arası iyi, yaklaşık 100 milyon dolarlık bir kişisel serveti olduğu belirtilen bir milyoner olarak dikkat çekiyor.

Başa baş seçim

Dr. Mehmet Öz, normalde milyoner olması, Pennsylvania’da doğmamış ve yaşamamış olması nedeniyle seçmenle samimi bir ilişki kuramadı, fakat çok başarılı bir dijital kampanya yürüttü. Öz’ün Demokrat rakibi Fetterman ise halkla daha samimi ve sıradan bir insan imajını ön plana çıkardı, halkın takdirini kısa bir sürede topladı. Fakat kampanya döneminde felç geçiren Fetterman sağlığını toparlayamadı. Buna rağmen Demokratlar, merkez medya ve Fetterman’ın ekibi sağlığının iyi olduğunu söyledi. Gerçek Öz ve Fetterman arasındaki ilk ve tek münazarada ortaya çıktı. Fetterman önceki beyanlarının aksine oldukça kötü durumdaydı, kekeledi, cümlelerini toparlayamadı ve oldukça yuvarlak cevaplar verdi, sağlığının kötü olduğunu kabul etti, fakat giderek iyileştiğini de ekledi.

ABD ara seçimlerinin kaderini belirleyecek Türk: Dr. Öz - Resim : 1

Fetterman’ın sağlığı, münazara performansı ve özellikle önceki beyanlarının hatalı çıkması nedeniyle Cumhuriyetçiler Öz’ün şansının arttığını düşünüyor. Öz gerçekten de münazaradan sonra anketlerde yükseldi, bunun üzerine ABD Başkanı Joe Biden şahsen Öz’ü hedef alan bir içeriği sosyal medyadan paylaştı.

Barack Obama ve Biden bu olaydan sonra, Fetterman’ı desteklemek için özel bir miting düzenledi. Öz’ün yakın dostlarından ve Öz’ün ünlü olmasını tek başına sağlayan Oprah, Öz’ü desteklemediğini açıkladı, Fetterman’a destek açıklaması yaptı.

Nikki Haley, Trump gibi önemli Cumhuriyetçi isimler ise Öz lehine seçime günler kala destek mitingleri düzenledi.

Şu anda anket ortalamalarına göre Demokrat Fetterman %46.8, Cumhuriyetçi Mehmet Öz ise %46.4 gözüküyor. New York Times, Washington Post, Fox gibi farklı görüşlerdeki medya kurumlarının en yakından takip ettiği seçim yine Öz-Fetterman yarışı. Analistler Senato’nun hangi partinin çoğunluğunda olacağını Öz-Fetterman yarışının belirleyeceğini yazıyor.

Anlayacağınız üzere herkesin gözü Pennsylvania’daki yarışta. Bu yarış, Senato’nun hangi partide olacağını belirleyecek gibi duruyor. Senatonun hangi partide olacağı da uzun vadede 2024 başkanlık yarışını etkileyecek en önemli etkenlerden biri. Bütün bunların da kaderi Türk kökenli Amerikalı Dr. Mehmet Öz’ün başarısına bağlı.

Biden, Trump, Demokratlar ve Cumhuriyetçiler yatıp kalkıp bir Türk Amerikalı’nın Senatör olup olmayacağını merak ediyor desek pek de haksız sayılmayız. Çünkü Öz’ün senatör seçilip seçilmemesi ABD’nin kaderini etkileyecek.

Etiketler
Seçim