Dramedy, Medya Aktörleri, Akalın, Serenay, Sıla

Hem dram hem komedi bir arada, medyamızın tam da halidir. Zaten iletişimin 20. yüzyıl icat kelimesi ‘Dramedy’. Evinin balkonundan, salonundan önce kendinden...

Hem dram hem komedi bir arada, medyamızın tam da halidir.

Zaten iletişimin 20. yüzyıl icat kelimesi ‘Dramedy’.

Evinin balkonundan, salonundan önce kendinden haberler vererek uzun uzun giriş yapan, sonra yorum gazeteciliği yapanlar, gazetecilik üzerine nasihat verince bu ‘Dramedy’ oluyor mesela!

Oyunculuğun büyüsünü yok eden her şeyden, oyuncular kendilerini korumalılar. Bu çok zor bir iş derken, medya aktör olmayan oyuncularla doldu. Aktörlerin rakipleri çoğaldı, üstelik bu rakiplerin gazetecilik iddiaları var buna da Dramedy denmez de ne denir?

Medya, izleyenleri şekillendirme derdine düştüğünden beri şu anda, okuduğunuz veya ekranlarda izlediğimiz programların hemen her türünde; dizi, filim, belgesel, tartışma, kısaca broadcast işlerinin hemen hemen tümünde ‘dramedy’ yapılıyor. Yani bir nevi ‘artistlik’, bu lafıma mim koyun boşuna yazmam saniyen hiçbiri benim rakibim olmadığı gibi yerlerinde olmak istemezdim. İsteseydim bir manim yoktu!

Elbette istisnalar olabilir, istisnaların sorunu ise tercih edilmemeleri ve evlerinde asıl işsizliğe mahkum edilenler ama gerçek gazetecileri aktive etmek yerine, ne yazık ki siyaset piyasadaki medya aktörlerini gazeteci yerine koyarak yoluna devam ediyor. Hiç şikayet etmesinler.

Medya ünlüleri ise ortada iş yokken ancak skandallarıyla rekabet halindeler veya birbirlerinin aşk, öfke, zoraki skandal yaldızlı ilişkilerine kaynak yapıyorlar.

Medya takiplerinde sıralama muhteşem, gerekçeleri yok. Bu arada ev konserleri için para mı alıyorlar, ben mi yanlış anladım yoksa.

Şimdi zaten özel hayat mal, mülk, aşk meşk, öfkeleriyle medya takipte gündemde olabiliyorlar bir de listeden düşmesin, aman haber yapılsın kadrosunda devam eden mamutlar var!

İnandırıcı olamamaları bu yüzden.

Gerçek olmayan inandırıcı olabilir, sanat böyle bir olgu mesela;

Medya aktörleri gerçeği bile inanılmaz hale getirdiklerinden çoğu etkisiz bunu nasıl başardılar bilmiyorum. Beni aşıyor ama muhalefet düşünse iyi olur. Bazı programlara boşuna müdavim olup, durup dururken inandırıcılıklarını kaybediyorlar. Hele ilk isim, samimi hitaplar, medya aktörünün yakını durumu şayanı tavsiye değil.

Dramedy kelimesi medyanın hallerini anlatıyor, hem komedi hem drama bir arada , komedi her şeyden artistlik çıkarma yaparken düştükleri durum herhalde. Diğer meslek gruplarına da sıçradı, bu da onların prestij kaybına neden oldu hele Kovid-19 nedeniyle ekranlar bir ara doktorlar 18 Mart balosuna dönünce insan doktorluk yapan doktorların kıymetini daha iyi anladı. Bu bakımdan olanlar yararlı oldu, doktorluk yapan doktorlar başımızın tacıdırlar ve milim şaşmadılar.

Medyanın Dramedy oyuncuları arasında köşe yazarları, programcılar, sunucular, siyasi tartışmacılar var. Gençlerin tabiriyle 'şekil yapıyorlar'.

Kendi kitabını tavsiye etmek, derken kendinden bahisle dolaylı dolaysız kendini methetmek basit bir eziklik, görgüsüzlük değil; tam bir ‘Dramedy’.

Yenikapı’nın demokrasi kahramanı bir zamanlar solun umudu Sıla, geçenlerde Zülfü Livaneli’nin Karlı Kayın Ormanı’nı büyük bir duygusallıkla adeta acıdan inleye inleye yorumlarken bizi zorladı, şarkıların da cinsiyeti var ve sonuna doğru Sıla,

’Kayınların Arasında,

Bir pencere sarı sıcak,

Ben ordan geçerken biri,

Amca dese gir içeri‘ diyince koptuk, o çocuk Sıla’ya amca diyor gibi oldu. Zülfü Bey’e amca derken iyi de, ‘Sıla Amca, Sıla Amca gir içeri‘ diye seslenince olmadı. Çocuk değil sanki canavar, ne Karlı Kayın Ormanı kaldı ne Sıla, ne Zülfü Bey... Tam Dramedy! İllüzyonları yerle bir eder Dramedy, dış mihrak oyunudur bizimkiler akıl edebilse böyle durumlarda yan basarlar mı hiç!

Ama;

Demet Akalın’ı Dramedy dalında tek geçerim.

Magazin Mabudesi Demet Akalın, yüzyılın iddialı aşkına bir kaynak yaptı ki ne aşk kaldı ortada, ne çizilmedik karizma.

Serenay Sarıkaya’nın bikinili fotoğraflarının olduğu, Refiki Cem Yılmaz’ın şikayetçi olduğu haberle ilgili Demet Akalın’ın buyurduğu: “Kıçını yesinler o da haram olsun. Habercilik röntgencilik değildir. Ev mahremdir. Nokta” sözleri bir dersti herkese.

Sayın Demet Akalın, bu cümlesiyle ne kadar çok şey anlatıyor, hem gülüp hem ağlıyor insan. İşte buna Dramedy denmez mi, tadından yenmez mi?

Haberciliğin ne olduğunu anlatıyor, tartışma yok nokta diyor. Basın Konseyi, Gazeteciler Cemiyeti umarım bu derin sözleri atlamamıştır.

Kiraz gibi kulaklarına küpe yapmıştır.

Sayın Akalın’ın demokrasi anlayışında ise kesin teşhis var tartışma yok. Allah'tan doktor değil ikinci görüş, konsültasyon kullanmayacak, bu olayda şükredecek bir şey buldum ya, takdirlerinize bırakıyorum.

‘Kıçını yesinler’ sözüyle ise Seranay’ın kıçını ikram ediyor. Sosyal medyada, magazinde bir başkasının kıçını ikram eden ilk defa oluyor herhalde, bir ilke imza atıyor. Hani kendi kıçı olsa bir şey diyemeyiz, kıç onun istediğini yapar kahyası değiliz ama kızın kıçını niye ikram ediyor? Kızın izni var mı, ‘Al kıçımı sağa sola ikram et‘ dedi mi bilmiyoruz. Refiki Cem Yılmaz namus meselesi yapıp mahkemeye verirse anlarız, ki böyle bir izin yok.

Sonra işin içinde bir de dinsel öge var, ‘Haram‘ ve ‘Helal’ ki bu kısım Diyanet’i ilgilendiriyor.

Zira Demet Akalın dini retoriğinde Serenay’ın kıçına helal, haram kavramlarını endekslenmiş oluyor! Bu nasıl iş karar verecek merci ben değilim herhalde, neticede Demet Akalın itibar görmüş bir sanatçı, Ankara’da sözlerine açıklık getirilmesi tabiidir.

Serenay’ın kıçını haram ediyor Akalın...

Peki helal kıç var mı, kimler bu ‘kıçı helaller’ ilerleyen günlerde kıçı sıkıyorsa açıklayacaktır mutlaka ve ondan alacağımız daha çok ders var.

Demet Akalın daha çok konuşsa keşke ondan çok şey öğreniyoruz, yapıcı bir insa. Ben mesela ‘kahvaltı’ değil ‘kavaltı’ yazılacağını ondan öğrendim minnettarım. Tam bir Dramedy.

Trajedi ise;

‘2019'un ilk beş ayında erkekler en az 126 kadını öldürmüş, 70 kadını taciz etmiş, 85 çocuğu istismar etmiş ve 17 kadına da tecavüz etmiş. Basına yansıyan verilere göre erkekler, 2019 ilk beş ayında 148 kadını yaralamış ve en az 186 kadını da seks işçiliğine zorlamış.

2020'nin ilk beş ayında erkekler, 102 kadını öldürdü, 48 kadını taciz etti, 88 çocuğu istismar etti, 24 kadına tecavüz etti. Erkekler en az 351 kadını seks işçiliğine zorladı, en az 230 kadına şiddet uygulanmış.’

Kovid-19 riski bir taraftan bu cinayetler, saldırılar, tecavüzler ve 186 kadını satan 186 pezevenk diğer taraftan…

Kadın, çocuk Haziran’a sağ çıkan biz garibanlar bir de Demet Akalın, Cem, Serenay takip listesinde ilk 10’a girsin diye bir yükü kaldıramaz haldeyiz.

Kadın meselesinde ise deklerasyon yayınlayanlar değer mi kalmış ortada bir düşünün lütfen.

Medya oyuncularına gelince, bir durun artık biz de bir nefes alalım, siz o sırada biraz deniz, havuz idare edin sonra gene şey yaparsınız. Sizde maaşallah durmak yok yola devam.

Etiketler
Sıla