Ne Kamala ne Biden, Demokratların aklı da gönlü de hala Obama’da

ABD’de Senato’nun üçte biri, Temsilciler Meclisi’nin tamamının yenileceği 8 Kasım ara seçimlerine 5 gün kaldı. Bu seçimler çok önemli. Demokratlar...

Ne Kamala ne Biden, Demokratların aklı da gönlü de hala Obama’da - Resim : 1

ABD’de Senato’nun üçte biri, Temsilciler Meclisi’nin tamamının yenileceği 8 Kasım ara seçimlerine 5 gün kaldı. Bu seçimler çok önemli. Demokratlar Kongre’deki çoğunluğunu kaybederse Biden’in 2024’te başkan adayı olma planları suya düşecek, Trump 2024 başkan adaylığını resmen başlatacak. Cumhuriyetçiler seçimleri kaybederse, ki bu anketlere göre oldukça düşük bir ihtimal, Biden büyük ihtimalle 2024 seçimlerinde 82 yaşında olmasına rağmen aday olacak ve koltuğu düşük onay oranına rağmen bırakmayacak.

Seçimler Donald Trump için çok kritik. Trump, seçimleri Cumhuriyetçiler kazanırsa büyük bir görsel şölenle 2024 kampanyasını başlatmayı düşünüyor. Donald Trump eyalet eyalet gezip en başından beri desteklediği, para topladığı adaylar için miting düzenliyor, sosyal medya kampanyası yapıyor. Örneğin, seçimlerden bir gün önce Donald Trump, seçilirse ABD’nin ilk Türk ve Müslüman senatörü olacak Mehmet Öz için Pennsylvania’da büyük bir miting düzenleyecek.

DEMOKRATLAR KAMPANYA DÖNEMİNDE BİDEN VE HARRİS’İ İSTEMİYOR

Ne Kamala ne Biden, Demokratların aklı da gönlü de hala Obama’da - Resim : 2

Bu kadar önemli bir seçimde ABD Başkanı Joe Biden’in ve başkan yardımcısı Kamala Harris’in eyalet eyalet gezmesi Demokrat adaylar için büyük çaplı mitingler yapması lazımdı. Fakat durum pek böyle değil. Biden ve Harris, Beyaz Saray’daki çalışmalarını devam ettiriyor, pek sık miting düzenlemiyor. Çünkü Demokrat Parti’nin senatör, Temsilciler Meclisi üye ve eyalet valisi adayları Biden ve Harris’in mitinglerine katılmasını istemiyor, kendilerini açıktan desteklemesini arzulamıyor.

Biden’in görev onayı %30’lara düştüğü, Harris’in ise beğeni oranı yüksek olmadığı için Demokrat adayları Biden-Harris yönetiminin negatif yükünü çok yakın geçecek seçimlerde sırtlarına almak istemiyor. Çoğu aday Biden-Harris nefreti nedeniyle normalde makul ve ılımlı Demokrat adaylar oy verebilecek Cumhuriyetçi seçmenlerin desteğini kaybetmekten korkuyor.

Bu durum öylesine farklı bir noktaya evrilmiş durumdaki Ohio’da Demokrat Parti’nin senatör adayı olan Tim Ryan, Biden’in açıkça 2024’te başkan adayı olmaması gerektiğini söyleyerek kampanya yapıyor, yani Biden’a karşı olduğunu vurgulayarak seçmenin oyunu almaya çalışıyor.

Biden’in ve Harris’in partisinin ısrarı nedeniyle boş bıraktığı meydanları ise partinin yıllardır vazgeçemediği bir isim dolduruyor.

KAÇ YIL GEÇTİ ARADAN, DEMOKRATLARIN TERCİHİ DEĞİŞMEDİ

Ne Kamala ne Biden, Demokratların aklı da gönlü de hala Obama’da - Resim : 3

2009-2017 arasında başkanlık yapan Barack Obama, son 1.5 haftadır neredeyse her gün seçimlerin en yakın geçtiği ve Demokratların kaybetme riskinin yüksek olduğu eyaletleri geziyor, adaylarla büyük çaplı mitingler düzenliyor. Barack Obama’nın ateşli konuşmaları, sosyal devlet vurguları hala sosyal medyada çok paylaşılıyor, Demokrat Partililer tarafından reklamlı içeriklere dönüştürülerek yaydırılıyor. En son Arizona’da Trumpçı bir protestocunun sözünü kestiği anda Obama’nın “sen de kendi mitingini düzenle, karşı tarafı şeytanlaştırmak hepimize zarar veriyor, birisi konuşurken kibar olmalısın” çıkışı, Cumhuriyetçilerin sosyal sağlık sigortasının kapsamını genişletme planlarına karşı oluşunu ateşli bir şekilde anlatması Demokratların ara seçim kampanyasındaki en önemli içeriklerinin başında geliyor.

Ne Biden ne Harris, 2020 seçimlerinden beri Obama’nın 1.5 haftada yaptığı herhangi bir konuşmanın yarattığı heyecanı uyandırmadı, hiçbir şekilde Obama tarafından yapılan konuşmaların yanına yaklaşamadı. Sanırım bu nedenle de Demokrat Parti’nin adayları mitinglerine özellikle gelmemeleri için Biden ve Harris’e mesaj yollarken, özellikle gelmesi, konuşma yapması ve hatta mitingin esas düzenleyicilerinden biri olması için Barack Obama’ya, hatta Michelle Obama’ya yalvarıyor.

OBAMA PEK DE İYİ BIRAKMAMIŞTI

Belki hatırlarsınız. Barack Obama 2008’deki büyük başarısına rağmen, 2012’de Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney’e karşı iyi performans sergilememiş, münazaralarda özellikle ekonomi konularında baskın olamamış, kendisinden beklenen daha düşük bir seçim performansı göstermişti.

Özellikle temsil ettiği ve sandığa taşıdığı azınlık, genç, sol ve kadın seçmen gruplarını uluslararası arenadaki Libya, Suriye politikaları, SİHA saldırılarında öldürülen siviller gibi konularda hayal kırıklığına uğratmış, öfkesini kazanmış, Obamacare gibi sosyal devlet politikalarını daha da genişlettirmediği için eleştirilmişti.

Obama’nın özellikle Cumhuriyetçilerle çetin bir mücadele içinde olmaması, 2016’da Biden yerine Clinton’ı desteklemesi de partide hayal kırıklığı yaratmıştı.

Fakat bugün Biden ve Harris’in düşük performansı nedeniyle bütün bu geçmiş neredeyse unutuldu. Geçmişte belki de Obama’ya eleştirel bakabilecek insanlar, kamu figürleri seçmenlere heyecan veren bir konuşmayı çölde su gören bir yolcu gibi karşılıyor. Çünkü elde var olan vasatlık, beklentileri oldukça düşürdü.

Ne Kamala ne Biden, göreve başladıkları iki senedir seçmenleri heyecanlandıran, peşinden sürükleyecek, sosyal medyada milyonlarca kez izlenecek bir konuşmaya içeriğe imza atmadı. Ortaya koydukları sosyal devlet politikaları Obama’dan daha kapsamlı olsa da bu planların hiçbirini büyük bir şevkle anlatamadılar.

Bu nedenle de Barack Obama’nın payına düşen görevi bıraktıktan 5 sene sonra dahi meydanlara çıkıp haleflerinin hatalarını telafi etmek, Demokratların aklındaki soru işaretlerini, kalplerindeki heyecan eksikliğini gidermek oldu.