Meksika’da doğan ABD Kongre üyesi: Bozulan ezberler, değişen siyaset

Mayra Flores, 36 yaşında genç bir Hispanik Amerikalı. Meksika’da doğdu, 6 yaşında ailesiyle birlikte yasal yollardan Amerika’ya göç etti. Ailesi tarım...

Meksika’da doğan ABD Kongre üyesi: Bozulan ezberler, değişen siyaset - Resim : 1

Mayra Flores, 36 yaşında genç bir Hispanik Amerikalı. Meksika’da doğdu, 6 yaşında ailesiyle birlikte yasal yollardan Amerika’ya göç etti. Ailesi tarım işçisi. Flores de ailesiyle birlikte küçük yaştan itibaren tarlalarda ve tarım işletmelerinde çalıştı. Flores, 14 yaşında ABD vatandaşlığını kazandı. Lise ve üniversite eğitimini Teksas eyaletinde tamamladı. 14 Haziran 2022’de düzenlenen seçimlerde Teksas’ın 34. Seçim Bölgesi’nden Temsilciler Meclisi üyesi olarak seçildi ve Kongre üyesi oldu.

Mayra Flores, bu seçimi kazanarak ABD tarihindeki ilk Meksika doğumlu Kongre üyesi oldu. Flores, belki tahmin edeceğiniz üzere genellikle Hispaniklerin, azınlıkların, göçmenlerin oy verdiği varsayılan Demokrat Parti mensubu bir siyasetçi değil. Flores, Cumhuriyetçi, hatta Cumhuriyetçi Parti’nin Trump kanadında konumlanan, aktif bir Trumpçı.

Mayra Flores, Teksas eyaletinden seçilen ilk kadın Latin kökenli Cumhuriyetçi. Genellikle Demokratların kazandığı 34. Seçim Bölgesi’nde Demokrat rakibini yenen, ezberleri bozan ve kendi ailesi başta olmak üzere geçmişte Demokrat Parti’ye oy veren birçok seçmenin oyunu Cumhuriyetçi Parti’ye vermesini sağlayan bir oyun kurucu. Flores’in hikayesi ABD’de siyaset hakkındaki ezberlerin yıkılma süreciyle ilgili de ilginç bir hikaye sunuyor.

EZBERLERİ BOZA BOZA

Mayra Flores ve ailesinin, küçüklükten beri Hispanik ve göçmen kimliklerinden dolayı yakınlık duyduğu parti Demokratlar olmuş. Fakat Flores, büyüdükçe özellikle dindar olan ailesinin aile, kürtaj, eşcinsellik gibi konulardaki muhafazakar duruşu nedeniyle adım adım Demokratlar’dan uzaklamış ve 2008 seçimlerinden sonra özellikle Demokratlar’ın kimlik politikalarına odaklanması gerekçesiyle bağlarını koparmış.

Flores, daha sonrasında sınır güvenliği memuru olan bir Amerikalı ile evleniyor ve dört çocuk sahibi oluyor. Çocuklarını büyütürken hem aile değerlerinin, muhafazakar Amerikan hayatının önemini anlıyor hem de yıllardır seçim bölgesinde seçim kazanan Demokratlar’ın hayat pahalılığı, ekonomik sorunları, orta sınıf ailelerinin yaşam sıkıntılarına çözüm bulamadığını fark ediyor. Eşinin sınırda deneyimlediği yasadışı göç, yasadışı göç nedeniyle Teksas’taki yasal yollarla vatandaşlık kazanan Hispaniklerin ekonomik anlamda sıkıntı yaşaması gibi sebeplerle de sınır güvenliği ve göçmenlik konusunda Demokratlar’dan daha sert bir pozisyona evriliyor.

Mayra Flores, yerel Cumhuriyetçi Parti’nin organize ettiği halk etkinliklerine parti yönetimi tarafından davet ediliyor ve hayatında ilk kez politik bir etkinlikte muhatap alındığını hissediyor. Yerel Cumhuriyetçi Parti, Flores’i Hispaniklerden sorumlu görevli olarak atıyor ve Flores, eskiden Demokrat Parti’ye oy veren Hispanik seçmen üzerinde özel çalışmalar yapıyor, muhafazakarlık ve aile değerleri üzerinden oylarını değiştirmeye çalışıyor.

Flores’in önündeki en büyük fırsat ise 2022 yılı oluyor. Teksas 34. Seçim Bölgesi’ni temsil eden Demokrat Kongre üyesinin emekli olması üzerine Haziran 2022’de özel bir seçim imkanı açıldı ve Flores Cumhuriyetçi Parti’nin adayı oldu. Trump’ın da desteğini alan Flores, özellikle kürtaj, eşcinsellik, yasadışı göç ve hayat pahalılığı gibi konulara eğildi. 2020 seçimlerinde Biden’in hile yaparak seçimleri kazandığı iddiasını yayarak Trump’a destek veren kitlenin de oyunu konsolide etti.

Maya Flores’in sloganı oldukça basit ve hedef kitlesiyle uyumluydu: Ülke, Tanrı ve Aile.

Flores, Meksika doğumlu bir göçmen olduğunu vurgulayarak yasadışı göçmenlere karşı çıkmanın ırkçılık olmadığını ve yasadışı göçün yasal yollarla göç etmiş, vatandaşlık kazanmış Hispanikleri de etkilediğini vurguladı. Aile değerlerinin Demokrat yönetim nedeniyle zedelendiğini, kürtaj, eşcinsel hakları gibi temalar nedeniyle Amerikan’ın öz değerlerinden uzaklaştığını, aile kavramının giderek içinin boşaldığını seçim kampanyasında işledi.

Flores’in bu sıradışı kampanyası birçok ezberi bozdu. Demokrat rakipleri, “gerçek bir Hispanik değil”, “Git tarlada çalışmaya devam et” gibi ırkçı ve nefret dolu ifadelerle Flores’i hedef gösterdi, bir nevi nasıl yanıt vereceklerini bilemedi. Flores’i ırkçılıkla suçlayan ifadeler Flores’in etnik kimliği ve kişisel hikayesi nedeniyle çok tutarlı bir şekilde toplumda karşılık bulmadı.

Mayra Flores, Trump’ın ve Cumhuriyetçilerin Hispanik, beyaz olmayan, siyah ve aynı zamanda dindar, muhafazakar seçmende giderek artan siyasi karşılığını somutlaştıran bir siyasetçi. Kasım 2022’deki ara seçimlerde koltuğunu koruyup koruyamayacağı meçhul, fakat Flores’in ilerleyen zamanlarda daha fazla göreceğimiz Trumpçı Hispanik, siyah, kadın ve gençlerin erken bir temsilcisi olduğu oldukça kesin.

Alexandria Ocasio-Cortez’in Demokrat Parti’den seçim kazanması bütün dünyada manşetlere taşınmıştı, fakat Mayra Flores’in sessiz bir şekilde karşılanan bu zaferi de Cumhuriyetçi Parti için oldukça tarihi bir zafer. Cumhuriyetçilerin genel kanının aksine beyazların azaldığı bir Amerika’da tarihin tozlu sayfalarında yok olmayacağı, aksine değişen demografiye ayak uyduracağı, bunu yaparken de göçmenlik, kadın, eşcinsellik hakları gibi konularda pozisyon değiştirmeyebileceği, hatta daha da sertleşebileceğinin en büyük kanıtı.

Etiketler
Meksika Kongre