Kenan Nuhut: 'Potansiyelimiz yüksek daha fazla madalya almalıydık'

Dostlar Uzun bir aradan sonra köşe yazılarım ile yine sizlerle beraberiz ayrı kaldığımız bu zaman aralığında Geçtiğimiz yıl Covid-19 salgını dolayısıyla ertelenen Tokyo 2020 Olimpiyatları 23 Temmuz, 8 Ağustos 2021 tarihlerinde yapıldı, Olimpiyatlardan ülke olarak beklentimiz yüksekti ama 2 Altın 2 gümüş 9 bronz toplam 13 madalya aldık. Ülke olarak 35. sırada bitirdik. Ben bu alınan bu madalyaları ve Olimpiyatları yakından takip eden bize Olimpiyatları sevdiren Halter Camiasının abisi 2004 Atina Olimpiyatlarında ülkemize 3 Altın 2 Bronz Madalya kazandıran dönemin başarılı Halter Federasyonu Başkanı şuan CHP Genel Başkan Başdanışmanı CHP Spor Kurulu Başkanı Kenan Nuhut beyden Tokyo 2020 Olimpiyatlarını değerlendirmesini istedim oda samimi açıklamalarda bulundu.

Kenan Nuhut; Değerli spor severler gecikmeli olsada yapılan Tokyo Olimpiyatları sona erdi millet olarak sevindiğimiz başarıların altına imza atıldı sporcularımız altın,gümüş ve bronz madalya almaları ülkemiz adına önemli idi emeği gecen herkesi tüm teknik adamları ilgilileri kutluyorum.

Sonuç olarak 83 milyonluk ülkemizde olimpiyatlarda 35. sırada bitirmek bana göre başarısızlıktır daha ön sıralarda olmamız gerekiyordu, malumunuz olimpiyatlarda sadece altın madalya klasmana girer buna göre ülke sıralaması yapılır. Amerika birleşik devletleri 113 madalya, Çin 88, Japonya 68 madalya almış ekonomik gücü bizim ile kıyaslanmayacak ülkelerin bile bizden fazla madalya ile bitirdiğini görüyoruz.

Sporcularımız canı gönülde kutluyorum sayın genel başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu her madalya sonrası sporcularımız aradı onlara destek olacaklarını ifade ettiler. Biz CHP Spor kurulu olarak sporcularımızı yakında takip ediyoruz onların destekçisi olacağız, ancak son günlerde Gençlik ve Spor Bakanlığı bir pr çalışması yapıyor bir pembe tablo çiziyor 1948 yıllarında yapılan olimpiyatların değerlendirmesini yapıp bugün o günlerde daha başarılı olduğumuz ifade ediliyor unutulmamalıdır ki o tarihlerde 58 ülke arasından 7. olmuştuk ve 6 madalya almıştık daha sonra ki yıllarda malumuz 2004 yılındaki Atina olimpiyatlarında 3 Altın 2 Bronz madalya almıştık o madalyalarla ülke olarak ülke sıralamasında 22. Sırada olmuştuk şimdi buradan amacımız eleştiri yapmak değil ama tekrar meseleleri masaya yatırarak nasıl bir tedbir almamız gerektiğine bakmak gerekiyor.

Kenan Nuhut: 'Potansiyelimiz yüksek daha fazla madalya almalıydık' - Resim : 1

Öncelikle Gençlik ve Spor Bakanlığı her hangi bir siyasi fikre bakmadan tüm spor otoritelerini bir araya getirmesini ve mutlaka uygulanabilir bir mastır plan ile yola çıkılmasından yanayım bizim ülkemizde yaklaşık 203 üniversite ve 98 yakında( Besyö) Beden eğitimi yüksek okulu var bunlardan çok iyi spor adamları yetişiyor ancak siyasi düşünceleri kabul görmeyecekleri için Gençlik Spor teşkilatından uzak kalıyorlar onların mutlaka değerlendirilmesi gerekiyor dolayısı ile sözlerimin başında ifade ettiğim gibi aldığımız madalyalar Türk milletini sevince boğmuştur, fakat eksik olan tarafını ’da yeniden yapılandırılması gerekiyor büyük bir çalışmaya girmek gerekiyor.

Elde edilen madalyalar Okçuluk, Karate, Jimnastik ,Tekvando gibi dövüş sporlarından madalya gelmiştir atletizm sporu tüm dünyada önemli burada bir başarı yok, yüzme son derece önemli oradada bir başarı yok bunların yeniden ele alınması gerekiyor, yaptığımız araştırmalarda 83 milyon nüfusa sahip ülkemizin maalesef yüzde 3 yada 4 oranında sporla uğraşan gençliğimiz var bu anlamda baktığımızda madde bağımlılığı varsa bu ülkede olan gençlere verilen önemin az olmasında kaynaklanıyor, bizim bu yüzde ¾ lük olan oranı çok yukarı çekmemiz lazım gençlik ve spor bakanlığı bu işin uzmanları ile oturup bu işe yeni çareler araması gerekiyor dünyada başarılı olan ülkeler bunu halletmişler ve olimpiyatlarda başarılı olmuşlar.

Tokyo olimpiyatları sonrası yaklaşık 3 ay içinde spor federasyonların tamamında bir seçim olacak bugüne kadar yapılan çalışmalarda mevcut spor federasyonlarının Başkanlarının bir bölümü görevini yapmıştır ancak Gençlik ve Spor bakanlığı bu durumdan rahatsızdır, Yapılacak seçimlerde liyakati esas alarak taraf tutmadan bu işin uzmanlarını esas alarak bir sonuca varmak lazım eğer gerçek spor adamlarını bulabilirsek bu kadar büyük bir nüfusa ve gençliğe sahip ülkede başarısızlığı düşünmek istemiyorum ancak sporun yönetimini spor bakanlığı dolayısıyla spor federasyonları yapıyor siyasi düşünceleri dolayısı ile bir tercih yaparsanız sonuç felaket olur.

Spor federasyonları seçimi ile ilgili tüzük ve yönetmelikleri kanunu yeniden gözden geçirmek lazım bu işi mutfağına spor kulüplerine bırakmak lazım ama bir bakıyorsunuz delege sayının yüzde 10 kadar Gençlik ve Spor Bakanlığının oyu var 300 delesi olan bir yerde yüzde 10 demek 30 delege demektir bu sonuç olacak bir durumdur onun için diyoruz ki bu işi mutfağına spor kulüplerine bırakmak lazım bu işin uzmanlarına bırakmak lazım unutulmamalıdır ki bu beyin göçü denenen mesele buradan kaynaklanıyor, sporda o kadar çok büyük uzmanlarımız akademisyenlerimiz var ki bu beyin göçü yurt dışına çıkıyor bu kişilerin siyasi görüşüne bakmadan değerlendirilmesi gerekiyor bütün bunlara rağmen biz Cumhuriyet Halk Partisi spor kurulu olarak 2020 Tokyo olimpiyatlarında elde edilen başarılardan dolayı emeği geçen tüm arkadaşlarımızı gönülden mücadele eden sporcularımızı kutluyorum.

Kenan Nuhut beyin açıklamalarını olduğu gibi sizlere aktardım kendisine açıklamalarından dolayı teşekkür ediyorum.