D vitamini eksikliği ve koronavirüs!

Yaklaşık üç aydır dışarı çıkamamak bizleri oldukça sıktı. Havaların güzelleşmesi ile birlikte yasakların da sona ermesi sokakları daha cazip hale getirdi. Ama...

Yaklaşık üç aydır dışarı çıkamamak bizleri oldukça sıktı. Havaların güzelleşmesi ile birlikte yasakların da sona ermesi sokakları daha cazip hale getirdi. Ama yine de koronavirüs önlemleri konusunda uyarıları dinleyip, kurallara uymayı ihmal etmeyelim.

Deniz mevsiminin yaklaştığı bu günlerde İrlanda’da da D vitamini eksik olan kişilerde covid-19 hastalığının daha sık görüldüğünü anlatan bir araştırma yayınlandı.

D vitamininin vücutta yapılması için güneş ışığına, diğer bir ifadeyle ultraviyole B’ye ihtiyacımız var. D vitaminini; somon gibi balık ya da balık yağlarından aldığımız gibi, ilaç olarak da alabiliriz. Ancak en önemli kaynak vücudumuzun kendi ürettiği D vitaminidir. Bu vitamini üretmesi için en önemli etken ise güneştir.

PEKİ, NASIL GÜNEŞLENELİM?

Sağlıklı bir biçimde güneşten yararlanmak için en uygun aylar Mayıs ve Kasım ayları arasıdır. En uygunu 10.00 ile 15.00 saatleri arasıdır.

Haftada 2-3 gün 20-30 dakika güneşte kalmak sizin D vitamini gereksiniminizi karşılamaya yeter. Ancak güneş kremi kullanırsanız vücudunuz D vitamini üretmekte zorlanır. Bu nedenle 15 faktörden daha düşük kremler kullanmak gerekir. Ayrıca yüzünüzün güneşte kalmasının pek yararı olmayacağı için sadece kol ve bacaklarınızı güneşte tutmak yeterli olacaktır.

KİMLER RİSK ALTINDA?

Esmer tenli olanlarda güneşin etkisi pek fazla olmayacağı için onların biraz daha fazla güneşlenmesi gerekir. Açık tenliler bu konuda daha şanslı sayılır. Ancak onların da uzun süre güneşte kalmaları cilt kanseri riskini artıracağı için çok dikkat etmeleri gerekir.

Pencereler kapalı, cam arkasından veya tül perde ile güneş engellenirse gerekli olan yarar sağlanamaz.

Ofis çalışanları ile vardiyalı çalışanların riski fazladır. Çünkü güneşle temasları hemen hemen hiç yoktur. Bu durumda olanların fırsat bulduklarında güneşli bir yere çıkmalarında yarar vardır. Süre çok önemli değil her fırsatı değerlendirmek gerekir. Ofiste iken camlar açık biçimde ve perdeleri açarak güneşten yararlanmaya çalışmalı.

Emziren ve gebe kadınlar ile obezlerin de risk altında olduklarını unutmamalı. Yaşlılar ile osteoporozu yani kemik erimesi olanların da risk grubunda olduklarını ve bunların güneşlenmeye çok daha fazla gereksinimi olduğunu bilip, bu konuda elimizden geleni yapmaya çalışmalıyız.

D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİNDE NELER OLUR?

D vitamini eksikliği, kemik erimesi, kalp ve damar hastalıkları, psikiatrik hastalıklar ve kanser gibi birçok hastalığa yol açmaktadır. Son olarak covid-19 hastalığına yol açabileceği söylenmektedir.

Bu kadar çok hastalığa neden olan D vitamin eksikliğinin tedavisi ise bilinçli bir biçimde güneşlenmektir. Bu kadar basit ve maliyeti olmayan bir tedavi yöntemi hiçbir hastalıkta yoktur. Bu nedenle ülkemiz için çok büyük bir nimet olan güneşin değerini bilelim ve ondan yeterince yararlanalım.

Hepinize sağlıklı ve bol güneşli günler dilerim.