Danışman almak için ihale mi?

KAYDA GEÇSİN İhale, ihale, ihale bıktık derken Kültür İşlerine Danışman ihalesi yapılmasın mı ! İstanbul Kültür Sanat Ürünleri A.Ş ‘nin ‘Yayın...

KAYDA GEÇSİN

İhale, ihale, ihale bıktık derken Kültür İşlerine Danışman ihalesi yapılmasın

mı !

İstanbul Kültür Sanat Ürünleri A.Ş ‘nin ‘Yayın Danışmanlığı Hizmet Alımı işi ‘ adı altında açtığı 6 ihale sonuçlanmış . Haberden aldığım cümleler böyle .

Belediyelerin danışman ihtiyacı için ihale açması inanılır gibi değil.

Mağdur edilen aydınlarımıza telafi maksatlı gelir sağlama devletin görevidir, hiç bir itirazım olmaz , dolaysız yapılmalı verilen zarar açıkça tazmin edilmelidir .

Aydınlarına çok hoyratlık gösteren , zaman zaman büyük mağduriyetler yaşatan düzeneğin hatasından dönmesine kimsenin itirazı olamaz. Bunu bir tarafa koyalım ve danışmanlık dağıtımından , ihalesinden herneyse ayıralım.

Danışman ihalesi nedir Allah Aşkına , hemde kültür işlerinde.

Kendileri mi ihaleye giriyorlar danışman adayları, cehaletime verin ciddi soruyorum , ‘Bey danışmanlık ihalesine girdi alırsa danışman olacak , en düşük veren alacakmış ’ gibi bir şey mi ?

Sonra diyelim kazandı , bu danışmanları dinliyor musunuz ve ne danışıyorsunuz Allah Aşkına ?

Bazı uygulamalarınız danışmanlara danıştıklarınız sonucu mu , eyvah o zaman bir daha danışmayın .

Belediye başkanları değişiyor ve fakat danışmanlardan bazıları değişmiyor bu da ayrı bir gariplik .

Belediye zaten birbirinin içinden şirketler çıkan Matruşka’ya dönmüş. İBB Kültür A.Ş diye şirket var !

‘İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Tic. A.Ş. yeni dönemde aralarında Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın da bulunduğu 6 danışman ile anlaşmaya vardı. ‘ haberini okuyunca kıymetlimiz , ününü her konuda bilgeliği ,

Neredeyse 15 günde bir kitap çıkartan verimli performansıyla biz hayranlarını kitap manyağı yapan çalışmaları ,

Tatlı dili , yakışıklılığı

Anadili dışında çok dil bilmesini ana diliyle sorunlu halkın ‘biz anadilimizi konuşamıyoruz adam kaç dil konuşuyor ‘ diye hayranlığıyla pekiştiren İlber Ortaylı hocamız , danışmanlıkta artık ciddi vazgeçilmez bir marka anlaşılan .

Evvel Ahir Danışman , bu ‘Hocaların Hocası’ ndan Öte bir titr .

Haberde ‘ Kamu İhale Kurumu’nun verilerine göre Kültür A.Ş., yayın danışmanlığı hizmeti için tarihçi İlber Ortaylı, Sözcü gazetesi yazarı Sinan Meydan, Prof. Dr. Baki Asiltürk, psikolog İpek Gökozan, yazar Alper Çeker ve ozan Ahmet Ece ile sözleşme imzaladı.’ deniyor.

İpek hanım Michigan’da zihinsel kapasiteyi geliştirme projesinde yer almış bir klinik psikolog belediyenin zihinsel projelerini mi geliştirmek için mi orada yoksa problemlerini tedavi maksatlı mı ben bilemem , Senaca işine hiç girmiyorum ekşi sözlükte çok güldüm .

Prof Baki Bey’in Yüksek Lisans danışmanı Sayın İnci Enginün , malum kendisi Mehmet Kaplan , Halide edip diyince akla gelen bir Türkiyatçı !

Halide Edip Alerjim vardır temkinli yaklaşırım kendisine , ama ilginçtir son yıllarda birbirine karşı gibi duran kesimler Atatürk tarafından sürgüne yollanan Halide Edip’i nerede ise Atatürk’un son nefesinde yanında elini tutuyordu yapacaklar .

Alper Çeker yanılmıyorsam ve aynı isimde başka kişi yoksa ünlü şairimiz ,

‘ kalabalıkların icadından önce de yalnızdım ‘ ….
…..‘dil keşfedilince sustum
korkuyorum tanrım korkuyorum
fotoğraflarda güzel çıkarsam
ya da sosyologlar beni anlarsa, katil olurum.’

Mısralarını yazan bir adam , nasıl sevmem , merak ediyorum ‘şiirli belediye ‘ nasıl yapacak bana çalışacağı ekip pek romantik görünmüyor .

Ve Ozan Ahmet Kanal 7’den tanımayanı yoktur herhalde . Türkü-show diyince eşi benzerini duymadım , yöresel giyiniyordu .

İstanbul’a danışman oldu ama İstanbul Türküleri yok albümlerinde , Kredi Kartı , Alo Alo, Karı koca Kavgası , Ayran , İki Avrat eserlerinden bazıları .

Kuşum Aydın ile atışmaları izlenmeye değer bir ‘ Kültür Faaliyeti ‘ , danışmak için hakikaten ilginç bir Kültür Adam’ı bilhassa kalabalıkları coşturmada , el çırpma, birlikte hem söyle hem komiklik yap tarzı bir üslubu var .

Geçen dönem Kültür A.Ş.’nin yayın danışmanları Ortaylı ile birlikte Yüksel Yücel, Sabahat Emir ve İsmail Kara imiş Yeni dönemde bu 4 isimden sadece İlber Ortaylı ile devam kararı çıkmış .

İlber Hocayı çok yoruyorlar, esasen kendisine danışılmayan iş kalmadı , öyleki danışılmaktan hocanın asıl işini hatırlayan yok .

Sinan Meydan Emre Kongar’ın geçenlerde Tele 1’de kefil olduğu , gözlerini yaşartan genç bir tarihçi, öyle ki sinan Meydan için ‘Biz bir şey yapabilsedik bu hale gelmezdik ama gençler , Sinan Meydan yapacaktır’ mealinde sözler söyledi. Referans sağlam kendisinden beklentiler büyük . Kongar’ın sözleri ise gerçekten son yılların en göz yaşartıcı itirafı .

Ama kime niye , ne danışacaklar ve belediyenin kültür , yayıncılık gibi işleri olmalı mı , danışman ihalesi nesi soruları hala yanıtsız.

Mesele danışmanların değerli olmaları değil belediyenin kültür işlerinde ne işi var .

Haydarpaşa ile ilgili aşağıda sergi alanı bodrum için kıyamet kopuyor esas mesele Haydarpaşa ne oldu , ne olacak ? Kıyamet koparan yok !

Kültür Haydarpaşa Bodrumunun kapanın elinde kalacak bir oldu değil neyse.

Koskoca Haydarpaşa yukarıda kaderine terk edilmiş ne olacağı hala belirsiz , kapışma Bodrumdaki alanda kültür faaliyeti için hemde bedava , biraz tuhaf değil mi ?

Birde Belediye Başkanına , seçildiğinin haftasına kültür danışmanı olarak yılın kaynağını yapan malumat füruşluktan ötesi olmayan bir sevimsiz var ki ihaleden beter. Bu sefer şehirler arası , İstanbul dışı çalıştı .

Danışmanlar ne iş yaparlar , derler ki iyi danışman soruna değişik açılardan bakmaya yüreklendirir , kısa dönem ve uzun dönem yapılması gereken prioriteleri dengelemekte yardımcıdır , doğru sonuca ulaşmak için gerekli olan zor soruları sorar . Her şirkette 6’şar tane , Başkanlarda kafa kalmaz yahu !

Kimbilir belkide gün gelir seçilen danışmanlar ‘Biz Niye Buradayız’ diye kendilerine sorarlar , neden orada olduklarını belki de onlar biliyorlar biz bilmiyoruz .

Beştepe’nin ve Belediyelerin Danışmanları ,

Hangi biriyle uğraşacağız en iyisi uğraşmamak , hepsine başarılar, hayırlı işler dilerim.

Bizim işimiz kendi halinde seçmenler olarak politikacılarla , danışmanlarla değil.

Saygıyla bu ayrıntıları Kayda Geçtik Elimizden Gelen Budur