Ali Taştan yazdı: Bakan öğretmenlere sınav yapmanın peşindeyken önce MEB’in bürokratlarını ölçelim

Öğretmenlerin kariyer basamakları aylardır eğitim gündemini meşgul ediyor. Son olarak Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in “Biz sınav olmasın dedik, sendikalar karşı çıktı” anlamındaki açıklamaları eğitimcileri ayağa kaldırdı. Sınav isteyen sendikaların hangileri ya da hangisi olduğunu anlamak çok zor değil. Tüm öğretmenler bu sendikanın hangisi olduğunu biliyorlar.

Öğretmenler kamuda neredeyse en az maaşı alan kişiler. Uzman ve başöğretmenlikle maaşlarında 1500-2500 lira arasında artış gerçekleşecek. Doğal olarak maddi sıkıntı içerisinde olan öğretmenlerde kazançlarını biraz düzeltebilmek için bu sınava girmeyi planlıyorlar. Ancak isyanları büyük. “Biz zaten uzmanız sınava gerek yok” diyorlar.

SİSTEMDEKİ YANLIŞLAR YAZMAKLA BİTMEZ

Birçok sınava girerek atanan öğretmenlerin yine yeniden sınava girmesi doğru değil. Eğitim öğretim yılı başlarken öğretmenler sınava hazırlanmak zorunda kalıyorlar. 25 yaşındaki öğretmenle 60 yaşındaki öğretmen aynı sınava girecek. Fizikçi, müzikçi ayrım yapılmadan aynı sorulara tabi olacak. Bu sistemdeki yanlışları yazmakla bitirmemiz mümkün değil. Zaten yeterince yazıldı. Durumun vahametini MEB hariç herkes öğrendi.

BAKANLIĞIN SINAVSIZ ÜST DÜZEY BÜROKRATLARI

Öğretmenler sınava hazırlanırken MEB’in üst düzey yöneticilerine bir göz atalım.

Milli Eğitim Bakanımız Elektronik ve Haberleşme Mühendisi, sınavsız bakan oldu.

Bakan yardımcısı Sadri Şensoy, Makine Mühendisi, sınavsız bakan yardımcısı oldu.

Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, İlahiyat Fakültesi mezunu, sınavsız bakan yardımcısı oldu.

Bakan yardımcısı Osman Sezgin, İlahiyat Fakültesi mezunu, sınavsız bakan yardımcısı oldu.

Ölçme Değerlendirme Sınav Hizmetleri Genel Müdürü Murat İlikhan, tıp doktoru, sınavsız genel müdür oldu.

Strateji Geliştirme Başkanı Mehmet Fatih Leblebici, Makine Mühendisi, sınavsız başkan oldu.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal, Kamu Yönetimi mezunu, sınavsız genel müdür oldu.

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Ertuğrul Karalar, İktisat Fakültesi mezunu, sınavsız genel müdür oldu.

Din Öğretimi Genel Müdürü Mehmet Nezir Gül, İlahiyat Fakültesi mezunu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün kardeşi, sınavsız genel müdür oldu.

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Sabahattin Dülger, İlahiyat Fakültesi mezunu, sınavsız genel müdür oldu.

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Varın Numanoğlu, tıp doktoru, sınavsız genel müdür oldu.

İç Denetim Birimi Başkanı Sibel Şatana, Şehir Plancısı, sınavsız başkan oldu.

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Uğur Tecir, önceki bakan İsmet Yılmaz’ın koruma müdürü. Sınavsız daire başkanı oldu.

Özel Kalem Müdürlüğü personeli İlyas Öcal, önce sınavsız istisnai kadrodan özel kaleme çekildi. Sonrasında ise yine sınavsız şube müdürü oldu.

950 BİN ÖĞRETMEN VARKEN…

Binlercesi yüksek lisans, doktora yapmış 950 bin öğretmen ilçe, il müdürü, şube müdürü, daire başkanı, genel müdür olmak için yıllardır bekliyor. Ancak, makine mühendisinden bakan yardımcısı, tıp doktorundan bakanlığın en hassas birimi olan ölçme değerlendirmeye, iktisat mezunundan YEĞİTEK’e genel müdür, koruma müdüründen daire başkanı, şoförden şube müdürü yapılabiliyor.

BAKAN YARDIMCILARINI, GENEL MÜDÜRÜLERİ DE ÖLÇELİM

Gördüğünüz gibi, Bakan, Bakan Yardımcısı, Genel Müdür, Daire Başkanı, Şube Müdürü olmak için sınav şartı bulunmuyor. Ancak, Milli Eğitim Bakanı, öğretmenlerimiz ne kadar yeterli ölçmemiz gerekir, diyor. Evet ölçelim. Ölçelim de kimin nereye hangi yeterlilikle geldiğini görelim. Bakan yardımcılarını, genel müdürleri, daire başkanlarını, şube müdürlerini, il ve ilçe müdürlerini hepsini ölçelim…

Bakan yardımcıları, genel müdürler, daire başkanları, şube müdürleri, il ve ilçe müdürleri önce sınava girsin, biz öğretmenlerde istediğiniz tüm sınavlara gireriz. Hodri meydan…

Etiketler
MEB Öğretmen