Ali Taştan yazdı: LGS yerleştirme sonuçları 1 milyon 47 bin çocuğumuzu başarısız ilan etti

1 milyon 236 bin 308 öğrenci 8. sınıftan mezun oldu ancak 2022 yılında yapılan Merkezi Sınava toplam 1 milyon 31 bin 779 öğrenci katıldı. Merkezi sınav sonucuna göre 188 bin 875 öğrenci merkezi olarak yerleştirildi. Dolayısıyla, 2022 yılında ortaokuldan mezun olan öğrencilerin %18’3’ü sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmiş oldu.

Kontenjan düzenlemeleri kapsamında sınavla öğrenci alan Anadolu liselerine 65 bin, Mesleki ve Teknik Anadolu liselerine 35 bin, Anadolu İmam Hatip liselerine 38 bin, Fen Liselerine 38 bin ve Sosyal Bilimler Liselerinde 10 bin öğrenci yerleşti.

TERCİH YAPAN ÖĞRENCİ SAYISI AZALIYOR

Tercih dönemi sonunda, merkezi sınava katılan öğrencilerin 2019 yılında %42,68’i tercih yapmıştı. 2022 yılında bu oran %38,44’e düştü. Öğrencilerin her geçen yıl tercih yapma oranlarının düşmesi sınava ve sınavla öğrenci alan okullara ilginin azaldığını ortaya koyuyor.

Tercihleri neticesinde 2020 yılında 212 bin 485, 2022’de ise 188 bin öğrenci sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleşti. Merkezi sınava katılan öğrencilerin %18,3’ü sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleşti. Bu oran 2020’de %14,43 olarak gerçekleşmişti.

FEN, ANADOLU VE SOSYAL BİLİMLER LİSELERİ TAMAMEN DOLDU

Doluluk oranları sınavla öğrenci alan lise türlerine göre incelendiğinde ise Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Anadolu Lisesi kontenjanlarının tamamen dolduğu görülüyor. Anadolu İmam Hatip Lisesi (%97,18) ve Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi (%94,91) kontenjanlarının da neredeyse tamamının dolduğu belirlendi.

İMAM HATİP ORTAOKULU MEZUNLARININ YARISI İMAM HATİP LİSELERİNİ TERCİH ETMEDİ

İmam hatip ortaokulu mezunu öğrencilerinin %47,4’ü Anadolu İmam Hatip Liseleri dışındaki okulları tercih ettiği, Anadolu İmam Hatip liselerine yerleşen öğrencilerin sadece %52,5’inin imam hatip ortaokulu mezunu olduğu görülmüştür.

ÖZEL ORTAOKUL MEZUNLARI ANADOLU, FEN VE SOSYAL BİLİMLER LİSESİNİ TERCİH ETTİ

Bu konudaki önemli diğer bir sonuç, özel ortaokul mezunlarının neredeyse tamamının Anadolu Liseleri, Fen Liseleri ya da Sosyal Bilimler liselerine yerleşmesidir. Özel ortaokul mezunlarının imam hatip lisesini tercih etmemeleri dikkat çekici. Özel ortaokul mezunlarının %95,9’u Anadolu, Fen, Sosyal Bilimler ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerini tercih ettiği görüldü.

İLK EN ÇOK ANADOLU LİSESİ TERCİH EDİLDİ

1. tercihinde Fen Lisesini tercih eden öğrencilerin oranı %31,4’tür. Fen Lisesinden sonra en fazla tercih edilen okul türlerinin sırasıyla Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olduğu görülüyor. Merkezi sınavla yerleşen öğrencilerin 2. ve 10. tercihleri arasındaki tercihlerin dağılımı incelendiğinde öğrencilerin tercihlerinin Anadolu Liselerinde yoğunlaştığı ve Fen Liselerine ilişkin tercih oranlarının Anadolu Liselerinden düşük olduğu dikkat çekiyor.

MERKEZİ SINAV PUANINA GÖRE YERLEŞTİRMEDE ORTAOKUL VE LİSE TÜRLERİ ARASI GEÇİŞLER.

Merkezi sınav puanına göre yerleşen öğrenciler arasında en büyük öğrenci grubunun (%67,08) resmi ortaokul mezunları olduğu görülüyor. Resmi ortaokul mezunları Anadolu Lisesi ve Fen Lisesine yerleşen öğrencilerin yaklaşık %70’ini, Sosyal Bilimler Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine yerleşen öğrencilerin ise yaklaşık %80’ini oluşturuyor. Anadolu İmam Hatip Lisesine yerleşen öğrencilerin %42,18’i resmi ortaokul mezunu, %52,59’u ise imam hatip ortaokulu mezunudur. Özel ortaokul mezunlarının yerleşen öğrenciler arasında en yüksek oranlarda bulunduğu lise türleri sırasıyla Fen Lisesi (%21,54) ve Anadolu Lisesidir (%19,45). Yatılı bölge okulu mezunlarının yerleşenler arasında en yüksek orana (%1,31) sahip olduğu lise türü Sosyal Bilimler Lisesi, en düşük orana (%0,62) sahip olduğu lise türü ise Anadolu Lisesidir. 2019, 2020 ve 2021 yılları ile kıyaslandığında, merkezi sınav puanına göre yerleşen öğrencilerin ortaokul ve lise türleri arasındaki geçiş oranları ve geçiş eğilimlerinin 2022 yılında önemli farklılıklar göstermediği tespit edilmiştir.

MEB, NELER YAŞANDIĞININ FARKINDA MI?

Liselere Geçiş Sistemi (LGS), 2017-2018 eğitim öğretim yılından bu yana kullanılıyor. İlk yerleştirme sürecinde merkezi sınav puanıyla veya yerel olmak üzere herhangi bir tercihte bulunan 1 milyon 8 bin 139 kişinin yaklaşık %95’i tercih ettiği bir ortaöğretim kurumuna yerleştirilmiştir. Bu süreçte, tercih yapan öğrencilerden 188 bin 875’i merkezi sınav puanına dayalı olarak sınavla öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına, 762 bin 655’i ise yerel yerleştirme ile bir ortaöğretim kurumlarına yerleştirilmiştir.

Sınav sonuçlarına göre 8’inci sınıftan mezun olan 1 milyon 236 bin çocuğumuzdan 1 milyon 47 bini MEB'e göre başarısız oldu! Yine MEB'e göre sadece 188 bin çocuğumuz "nitelikli" liselere yerleşebildi. Aslında bu başarısızlık çocuklarımızın değil liseleri bu hale getiren MEB'indir. Bu sistemde çocuklarımızın umudu kalmamış durumda. MEB, 188 bin çocuğumuzun sınavla öğrenci alan okullara yerleşmelerini başarıymış gibi gösteriyor. Peki bu liselere giremeyen 1 milyon 47 bin çocuğumuzun yüreğindeki ateşin MEB farkında mıdır?

Etiketler
LGS