Irak yine satranç masası: Fidan, ‘meşru hedef’ demişti; PKK, Mahmur’dan askeri varlığını çektiğini duyurdu

PKK, Ankara’nın ‘terör odağı’ olarak gördüğü Mahmur Kampı’ndaki askeri denetim noktalarını Irak merkezi hükümeti güvenlik güçlerine devrettiğini duyurdu. Devir işlemleri üçüncü bir tarafın aracılığıyla PKK ile Irak ordusu arasında önceden yapılan bir anlaşma çerçevesinde gerçekleştirildi”

Irak yine satranç masası: Fidan, ‘meşru hedef’ demişti; PKK, Mahmur’dan askeri varlığını çektiğini duyurdu

Türkiye ve Irak arasındaki ilişkiler, ülkedeki PKK varlığı ve Türkiye’nin operasyonları nedeniyle sancılı günlerden geçerken, Mahmur Kampı konusunda dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın “Irak ve Suriye’deki unsurlar meşru hedeftir” açıklamasından günler sonra, terör örgütü PKK, Ankara’nın ‘terör odağı’ olarak gördüğü Mahmur Kampı’ndaki askeri denetim noktalarını Irak merkezi hükümeti güvenlik güçlerine devrettiğini duyurdu. Bu kararla Türkiye’nin Mahmur’a olası bir operasyonunda Ankara ile Bağdat yönetimi arasında ‘kriz’ yaşanma ihtimali artacak.

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkilerde, Irak’taki terör örgütü PKK’nın varlığı son dönemde büyük bir gerginlik nedeni olarak görülüyor.

Ankara, bir süredir Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’yle (IKBY) görüşmeler yapıp, PKK’nın ülkedeki varlığına dair uyarılarda bulunuyor.

SÜLEYMANİYE OPERASYONU

IKBY’de bulunan Süleymaniye kenti yakınlarında bulunan Arbat Havaalanı’na 18 Eylül günü, TSK tarafından bir hava saldırısı düzenlendi. Saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi de yaralandı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı operasyonla ilgili yaptığı açıklamada, “Irak’ta, PKK terör örgütü ve uzantılarının özellikle ülkenin kuzeyinde yoğunlaşan terör faaliyetlerinin ve özellikle Suriye ile Irak arasında oluşturulan terör koridorundaki hareketliliğin yakından izlendiği” belirtilerek, şöyle denildi:

“Bu minvalde, Süleymaniye’de bulunan Arbat Havalimanı’nda 18 Eylül 2023 tarihinde meydana gelen patlamayla ilgili gelişmeler dikkat çekicidir.

Patlama esnasında, KYB’ye bağlı ‘Terörle Mücadele Grubu’ mensuplarının PKK/YPG’li teröristlerle birlikte talim yapmakta oldukları anlaşılmaktadır. Bu gelişme, KYB’ye bağlı bazı güvenlik unsurlarının terör örgütü üyeleriyle iş birliğini açıkça ortaya koymuş olması bakımından vahimdir.

Yaşanan bu son olayla, terör örgütünün halkını adeta rehin aldığı Süleymaniye’ye yönelik tedbirlerimizin ne denli isabetli olduğu da bir kez daha teyit edilmiştir."

IRAK’TAN ANKARA’YA TEPKİ

Irak Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Raşid'in saldırıyı protesto etmek üzere Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisini çağıracağı belirtildi.

Irak ordusu Yahya Resul ise, saldırıyı gerçekleştiren insansız hava aracının Türkiye sınırından Irak hava sahasına girdiğini iddia ederek, “saldırının Irak’ın toprak bütünlüğünün ihlali olduğunu” dile getirdi.

FİDAN, BAĞDAT’TA DA ÇAĞRI YAPTI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, geçen aylarda Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ile Bağdat'taki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, "Ortak düşmanımız olan PKK terör örgütünün, ikili ilişkilerimizi zehirlemesine izin vermemeliyiz. Irak'tan dostluk ve kardeşlik gereği PKK’yı resmen terör örgütü olarak tanımalarını bekliyoruz" ifadelerini kullanmıştı. Iraklı bakan ise, Fidan’ın PKK’yla ilgili sözlerine herhangi bir yanıt vermedi.

“IRAK VE SURİYE’DEKİ UNSURLAR MEŞRU HEDEFTİR”

PKK’nın Irak’taki varlığı iki ülke arasındaki ilişkilerdeki sorunlar listesinde önemli bir başlık olarak yer almaya ediyor.

1 Ekim’de TBMM’nin açılış töreninin hemen öncesinde İçişleri Bakanlığı’na yönelik gerçekleşen terör saldırısını PKK’nın üstlenmesinin ardından Ankara, Suriye ve Irak’ta yeni operasyonlara başladı.

Terör saldırısının ardından Dışişleri Bakanı Fidan, “Irak ve Suriye'de PKK ve YPG'ye ait olan bütün alt yapı üst yapı tesisleri, enerji tesisleri bundan sonra güvenlik güçlerimizin, silahlı kuvvetlerimizin, istihbarat unsurlarımızın topyekûn meşru hedefidir" dedi ve üçüncü tarafların PKK unsurlarından uzak durmaları konusunda uyardı.

Irak yine satranç masası: Fidan, ‘meşru hedef’ demişti; PKK, Mahmur’dan askeri varlığını çektiğini duyurdu - Resim : 3

Fidan’ın bu sözlerinin ardından Irak ve Suriye’ye yönelik hava operasyonları düzenlendi; operasyon sırasında ABD’nin Türkiye’ye ait SİHA’yı düşürmesi yeni bir gerilim yarattı.

PKK, ASKERİ NOKTALARI IRAK’A DEVRETTİ: İŞLEMLER ÜÇÜNCİ BİR TARAFIN ARACILIĞIYLA GERÇEKLEŞTİ

Ankara ile Bağdat arasındaki görüşmeler ve operasyonlar sürerken, önemli bir atıldı. IKBY yönetimine yakınlığıyla bilinen Rudaw, “Mahmur ilçesine bağlı Karaçok Dağı'nda PKK’nin 4 askeri noktayı Irak ordusuna devrettiği bildirildi. Rûdaw’ın edindiği bilgilere göre, devir işlemleri üçüncü bir tarafın aracılığıyla PKK ile Irak ordusu arasında önceden yapılan bir anlaşma çerçevesinde gerçekleştirildi” haberini geçti.

Rudaw’a konuşan Irak ordusunda bir yetkili, Mahmur Kampı'nı gözetlemek ve korumak için daha önce inşa edilen 4 kontrol noktasının Iraklı güçlere yeniden iade edildiğini bildirdi. Peşmerge Güçleri’nden bir yetkili de devir işleminin yapıldığını doğrulayarak, "Bu dört nokta anlaşmaya göre devredildi. Bu adım (Mahmur) kampın Irak hükümetinin kontrolüne geçmesinin başlangıcıdır" dedi.

Irak yine satranç masası: Fidan, ‘meşru hedef’ demişti; PKK, Mahmur’dan askeri varlığını çektiğini duyurdu - Resim : 4

KARAYILAN: ASKERİ GÜCÜMÜZÜ ÇEKME KARARI ALDIK

Terör örgütü PKK’nin üst düzey yöneticilerinden Murat Karayılan, çekilmeye ilişkin açıklama yapmıştı.

Karayılan, “HPG olarak oradaki askeri gücümüzü çekme kararı aldığımızı paylaşmak istiyorum. Bir süre önce oradaki gücümüzün bir kısmını çektiğimizden haberdarsınız. Şimdi de orada kalan diğer yoldaşlarımızı çekmek istiyoruz. Kuşkusuz hiç kimse bu konuda bizden bir talepte bulunmamıştır; bizler hareketin yönetimi olarak tartıştık ve böylesi bir karara vardık. Bu şekilde oradaki askeri gücümüzü geri çekmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Mahmur kampı, 1998 yılında Türkiye'deki Kürt kentlerinden gelen mülteciler için Mahmur'un doğusunda Karaçok Dağı'nın eteklerinde inşa edilmişti.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
Irak PKK Hakan Fidan