Göztepe Gürsel Aksel’deki penaltı vuruşumun hikayesi

Kalede Efsane Göztepe ve milli takımın unutulmaz kalecisi rahmetli Ali Artuner’in kardeşi, Göztepe Müze Müdürü Adil Artuner vardı. Eldivenli ellerini iki yana açtı ve kaleyi küçülttü Adil Ağabey; plasem direk dibinden dışarı çıktı! Penaltı kolay gözükür ama o kadar da kolay değildir.

Şu sıralar Dünya Kupası oynanıyor. Her zaman ligler bittikten sonra yaz başında oynanan turnuva bu kez Katar’da olduğundan sonbaharın sonu-kışın başına alındı! Turnuvanın ilk sürprizini de rakibinin ofsayt taktiğine kurban giden Messi’li Arjantin yaşadı ve ilk maçında S. Arabistan’a boyun eğdi. Son şampiyon Fransa ise özellikle ikinci yarıda Avustralya’yı bunaltarak eksiklerine karşın, Mpabbe ve Girarde’ın yıldızlaştığı maçta kupanın şampiyon adayı olduğunu gösterdi.

Dünya Kupası’nın takvimi yüzünden Süper Lig’e 1,5 ay ara verildi ama TFF 1 devam ediyor. İzmir’de derbi maçı var önümüzdeki pazar günü; Göztepe Gürsel Aksel Stadı’nda iki ezeli rakip Göztepe ve Altay karşılaşacak. Altay yaş skalasına bakıldığında veteran görünümüne karşın son altı maçta yenilmedi. Göztepe ise üç maçlık zorluk periyottan ancak üç puan çıkarabildi. İki takım için de zor bir maç olacak ama Göztepe’li oyuncuların bu maçın bilincinde olarak sahaya çıkıp tribün desteğiyle galibiyete yakın olduğunu not edeyim.

Asıl başka bir şey anlatmak istiyorum… Göztepe yönetimi Göztepe Gürsel Aksel Stadı’nı maçlar dışında da taraftarlara ve tüm sporseverlere açma, “stat turu” düzenleme kararı aldı. 23 Kasım’da da ilk 15 kişilik grup stat turu yaptı. Ancak bir gün önce, Göztepe’ye “efsane” sıfatını veren 3-0’lık tarihi Göztepe-Atletico Madrid galibiyetinin (22 Kasım 1967) 55. yıldönümünde Göztepe’yi takip eden yazar ve muhabirlere Kulüp ve stat yetkililerince bir “tanıtım turu” düzenlendi.

Bendeniz Göztepe’nin 95 yıllık rüyası olan Göztepe Gürsel Aksel Stadı’nı daha inşaat halindeyken de gerçeğe dönüştüren başkan Sepil, teknik direktör Tamer Tuna ve futbol takımıyla; son üç yılda rahmetli olan dört efsanenin de (Bombacı Halil, İngiliz Nevzat, Buldozer Fevzi ve Ertan) aralarında olduğu Efsane Göztepe oyuncularıyla birlikte gezmiştim. O zaman daha temel bitmiş, sıra otoparktaydı. Stat bir şantiye halindeydi. Sonuçta planlanandan 6 ay gecikmeyle de olsa stat bitti. Bu kez yine başkan Sepil ve protokoler konuklarla birlikte biten stadı gezdik. Çatıya da ilk o zaman çıktım.

Ve nihayet stat 2019-20 sezonunun ikinci yarısının ilk maçı olan Göztepe-BJK maçıyla futbola açıldı. O maçta Göztepe 2-1 galip geldi. 19,500 kişilik stat ağzına kadar doluydu. Tribünler muhteşemdi. Bu futbol mabedinde ilk gol ise Göztepe kaptanı Halil’e kısmet olmuştu.

Sonra pandemi geldi ve her şeyi olduğu gibi esir aldı adeta. Hayatı evlere sıkıştırdı. “Eve dönüyoruz” sloganıyla inşa edilen stat seyircisiz maçlara açıldı. Hüzünlü günlerdi. O maçların çoğunu izledim. Sahadaki bütün diyaloglar duyuluyordu. O kadar yavandı ki her şey… Anladım ki bir kez daha, taraftarsız, tribünsüz futbol olmaz. Olsa da çok yavan olur…

STAT TURUNUN KAPSAMI

Yeniden tura dönelim ama önce şunları da belirteyim: Göztepe Gürsel Aksel Stadı, Göztepe’yi takip eden gazeteciler için sadece maçlarda gelinen bir yer değildi aslında. Başkan Sepil’in basın toplantılarının birçoğu (Ankersen’e devir de dahil) stattaki basın odasında yapılıyordu. Hala da öyle… Hatta son olarak Göztepe amatör şubelerden sorumlu yönetim kurulu üyesi sıfatıyla Sepil, voleybol şubenin sponsorluk lansmanını burada gerçekleştirdi. Hatta yaşamını yitiren dört efsanenin cenaze törenleri de Göztepe Gürsel Aksel’de düzenlendi. Bombacı Halil rahatsızlığı ve pandemi nedeniyle hiç göremediği stattan son yolculuğuna uğurlandı.

Kulüp ve stat yetkililerinin verdiği bilgiye göre stat turu üç ayrı paket şeklinde. 1000, 650 ve 250 TL’lik pakette farklı seçenekler, armağanlar, ikramlar var. Ancak stadın bütün ünitelerinin gezilmesi bütün paketlerde yer alıyor. Otoparktan, ortak alana, takım soyunma ve hakem odalarına, localardan, protokol tribününe, basın toplantısı salonundan sahaya, yedek kulübelerinden penaltı atışına; dahası, stadın çatısına kadar tura katılan 15’er kişilik kafileleri yetkililer gezdirip bilgilendirecek. Basın toplantısı salonunda stat tarihi ile ilgili olarak Göztepe Müze Müdürü Adil Artuner bilgi verecek. Göztepe SK iletişim müdürü İsmail Tur, stat müdürü Şafak Sarı, stat güvenlik sorumlusu Orhan Yatır, Göztepe A.Ş.’den CFO Emre Can, Sinan Öznur, Gülören Tunca, Sedef Kaya bize özel turda eşlik eden isimlerdi.

PENALTIYI KAÇIRDIM!

Sıra penaltı deneyimine gelince uzun yıllar futbol oynayan birisi olarak (jübilemi Kınalıada Jarden Stadı’nda Lefter Turnuvası’nda şöhretlerin oynadığı maçlarda yapmıştım 53 yaşındayken) beyaz noktaya koydum topu… Kalede Efsane Göztepe ve milli takımın unutulmaz kalecisi rahmetli Ali Artuner’in kardeşi, Göztepe Müze Müdürü Adil Artuner vardı. Eldivenli ellerini iki yana açtı ve kaleyi küçülttü Adil Ağabey; plasem direk dibinden dışarı çıktı! Penaltı kolay gözükür ama o kadar da kolay değildir. Güzel bir deneyimdi (İzmir ve bütün Ege’den A Milli Takım’da da kaptanlık yapan tek isim olan Ali Artuner’i İstanbul’da Mithatpaşa Stadı’nda BJK-Göztepe maçında izlemiştim).

İnşaatı 870 gün süren, çatı yüksekliği 31 metre, tabanı 37 dönüm olan stat turu 1 saat sürüyor. Bu statta Ziraat Türkiye Kupası finali, kadın A Milli maçı ve Türkiye-Litvanya A Milli maçı oynandı.

Şimdilik günde 15 kişilik bir kafileyle yapılacak tur sayısının zamanla artması planlanıyor. İlk olarak 2019’da Göztepe-BJK maçıyla meşin topun sahasında yuvarlandığı stadın soyunma odasını görünce 1970’lerdeki soyunma odalarıyla kıyasladım ister istemez! Her şeyin düşünüldüğü konfora sahip Göztepe Gürsel Aksel’in futbolcu ve hakem odaları.

YAKIN GELECEKTE…

Göztepe SK, bakanlıktan 3 yıllığına kiralamış durumda stadı ama şimdilik sadece sahayı ve maçla ilgili üniteleri kullanabiliyor. Yeni spor yasası sonrasında çıkacak yönetmelik sonrasında maç alanları dışındaki sosyal üniteleri de alt kiracılara verebilecek hale gelecek. O zaman, stat ortamında sosyal üniteler oluşacak. Bir davet alanı da. Hatta ileride çatı da açılacak. Stat dışındaki taraftar meydanında konserler, sosyal etkinlikler olacak. Kısacası Göztepe Gürsel Aksel, maçlar dışında da yaşanır bir ortam olacak İzmir için.

BİRKAÇ ÖNERİ

Daha fazla anlatıp stadın büyüsünü bozmak istemiyorum. Göztepe taraftarlarına, sporseverlere önerim tura katılarak Türkiye’nin en güzel statlarından birisini her yanıyla yaşamaları ve bilhassa penaltı deneyimini yaşamaları… Bu arada tur 6 yaşa kadar çocuklar ücretsiz, 14 yaşa kadar ise yüzde 50 indirimli. Göztepeli yöneticilere önerim, 14 yaş üzeri öğrencilere de hiç olmazsa üçte bir indirim uygulamaları turda. Yine bir önerim de uygun olan bir yönetici, teknik adam ve futbolcunun da; hatta Efsane Göztepe’den yaşayan isimlerin de zaman zaman bu turlarda yer alması… O zaman turlar daha cazip olabilir.

Etiketler
Göztepe