Rasmus'un bugünü, yarını, öbür günü...

İzmir'in yüz yıllık çınarlarından Göztepe'nin profesyonel futbol yarışma haklarını devralan ülkemizdeki ilk yabancı yatırımcı Sports Republic'in CEO'su ve...

İzmir'in yüz yıllık çınarlarından Göztepe'nin profesyonel futbol yarışma haklarını devralan ülkemizdeki ilk yabancı yatırımcı Sports Republic'in CEO'su ve Göztepe'nin yeni yönetim kurulu başkanı Rasmus Ankersen'in kim olduğunu, nereden gelip nereye gittiğini, Göztepe'deki hedeflerini, İzmir ile ilişkisini ve kente bakışını merak edenler vardır kuşkusuz futbolseverler arasında.

Bütün bu soruların yanıtını geçenlerde İzmir'in profesyonel futbolunu güçlendirme amacıyla çalışan ve davetli olduğum İZVAK'ın toplantısında aldığım notlardan derledim.

Rasmus'un bugünü, yarını, öbür günü... - Resim : 1

BRENDFORD'UN SAHİBİ KİTABINI OKUYUNCA...

"Ben Danimarkalı, eski bir futbolcuyum. Yaşadığım sakatlık sonrası antrenör olarak kariyerime devam ettim. Danimarka'da bir akademi kurdum ve burada 5 yıl boyunca antrenör olarak görev yaptım. İngiltere'de 14 yıl yaşadım ve burada futbolla ilgilendim. Londra'daki dönemimde ise 5 kitap yazdım. Bunların arasında tüm dünyada ses geitren bir kitap yazdım. Brendford'un sahibi bu kitabı okuyor ve ben onların radarına giriyorum. 8 yıl boyunca kendisiyle bir çok konuda fikir alışverişi yaptım. Kulübü en alt seviyeden ve en iyi yere getirdik."

GÖZTEPE, SOUTHAMPTON'DAN DAHA BÜYÜK BİR KULÜP

"Daha sonra Sport Republic şirketi'ni kurduk ve bu proje ile dünya üzerinden kulüpleri araştırdık. İlk olarak İngiliz Southampton'ı bünyemize aldık. Bu kulüp bizim ilk sermayeli işimiz oldu. Göztepe, Southampton'dan daha büyük bir kulüp. Küçük bir kulüpten başlatarak büyük bir kulübe geçmiş olduk."

TÜRKİYE'DE FUTBOL TUTKUSU VE KEŞFEDİLMEYEN BİR POTANSİYEL VAR

"Türkiye ve İzmir'e ilk kez iki yıl önce geldim. Buraya geldiğimde iki şeyi biliyordum. Birincisi Karşıyaka-Göztepe derbisi ve Altınordu altyapısının başarısı. İkinci geldiğinde de geçen sezon Altay’ın Göztepe’yi 2-0 yendiği maçta yer aldım. Bu maçtan sonra Mehmet Sepil ile iş birliği adımı atmaya karar verdik. Türkiye'deki futbol tutkusu ve keşfedilmeyen bir potansiyel var. İzmir'e her geldiğimde diğerinden daha çok seviyorum. İnsanlarını çok seviyorum. Biz, İzmir'de futbol amacıyla çalışmak için buradayız. Altyapı ve tesisleşme için yatırımlar yapmak ve daha iyisini geliştirmek için projelerimiz var. Biz sadece 1-2 yıllık yatırımcı değil daha uzun yıllarca kalan bir yatırım yapmak istiyoruz. İlk yıl bizim için emekleme dönemi ancak Mehmet Sepil ile birlikte bu işin üstesinden geleceğiz. Çok heyecanlıyım. Beş yıl sonra burada daha farklı bir şey konuşacağımızdan eminim.”

AMACIMIZ ÖNCE ALTYAPI

"Seçim şansım olsa hemen Süper Lig'e çıkmak isteriz. Ancak bu böyle değil. Şu an amacımız önce altyapıyı en iyi şekilde sağlamak, güçlendirmek ve sonra Süper Lige çıkmak.

Türk futbolunda mantalite, disiplin anlayışı ve antrenman sisteminin değişmesi gerekiyor.

Tabi ki bunda futbolcuların fiziksel gelişimleri de önemli. Bunun için altyapı çok önemli. Aslında bunu buz dağı gibi görebiliriz. Buz dağının zirvesi sonuçtur ama altında bir sürü çalışma mevcuttur.”

Rasmus'un bugünü, yarını, öbür günü... - Resim : 2

BEŞ YIL İÇİNDE AVRUPA STANDARTLARINDA BİR SİSTEM

“Beş yıl içerisinde büyük bir akademi kurup, genç futbolcuların Avrupa standartlarında olacağı bir sistem yaratmak istiyoruz. Brendford'da da aynı şeyleri yaptık. Futbol aklının olduğu yerde bir üst kategoriye çıkınca her şey farklılaşıyor. 22 takımlı İngiltere Championship'te olmak kolay değil. Küme düşen ekiplerden ortalama ikisi tekrar Premier Lige çıkıyor. Takımlar orada asla telaş yapmıyorlar.

HEDEF: GÖZTEPE’DEN MİLLİ TAKIMA FUTBOLCU GÖNDERMEK

"Danimarka'da FC Midtjylland'ı aldığımızda hedefler koymuştuk ve 2005 yılında kulübümüzden iki futbolcu Afrika Kupası'nda yer almıştı. Hiç bilinmeyen bir takımdan iki iyi oyuncu yarattık. 5 yıl içinde Göztepe'den de 3-5 sporcuyu A Milli Takıma göndermek en büyük hayalimiz olacaktır. ”