Muhalefet nasıl kazanır?

Geçtiğimiz hafta sonu altı muhalefet partisi lideri dördüncü kez bir araya geldi ve belirli bir gündem çerçevesinde seçime yönelik hazırlıklarını devam...

Geçtiğimiz hafta sonu altı muhalefet partisi lideri dördüncü kez bir araya geldi ve belirli bir gündem çerçevesinde seçime yönelik hazırlıklarını devam ettirdi. Öncekiler gibi bu toplantının da seçmen nezdinde özel bir heyecan yaratmadığı görülüyor. Bununla birlikte, hem toplantının gündemi, hem de sonrasında kamuoyuna duyurulan on maddelik “Temel İlkeler ve Hedefler Bildirgesi”nin içeriği seçimin muhalefet tarafından nasıl kazanılabileceğine dair liderlerin sağlıklı bir kavrayışa sahip olduğuna işaret ediyor.

Peki muhalefet seçimi nasıl kazanır?

1. Ortak cumhurbaşkanı adayı:

Altı siyasi partinin aktif destek vereceği ortak cumhurbaşkanı adayının en geç yaz sonuna kadar kararlaştırılması gerekiyor. Muhalefetin ortak cumhurbaşkanı adayının sadece altı partinin değil, HDP seçmeninin de oy vermekten imtina etmeyeceği bir isim olması durumunda, yüzde 55’in üzerinde bir oy oranıyla seçilme potansiyeline sahip olduğu görülüyor. Muhalefet bloğunda bir çatlak oluşmadığı, parti örgütleri aktif bir biçimde cumhurbaşkanı adayının kampanyasını desteklediği ve liderlerin yanı sıra kamuoyunda aday adayı olarak gündeme gelen isimler açık ve aktif bir biçimde ortak adayın arkasında durduğu takdirde muhalefetin cumhurbaşkanlığı seçimini kazanamaması için olağan dışı şeylerin olması gerekir.

2. Seçim güvenliği:

Muhalefetin önümüzdeki seçimden zaferle çıkmasının en önemli koşullarından biri seçimlerin adil ve güvenli bir ortamda gerçekleşmesinin sağlanması. Muhalif seçmenlerin bu konuda oldukça kaygılı olduğu görülürken, altı muhalefet partisi lideri seçim güvenliğini sağlamayı garanti ediyor. Seçim güvenliğinin, bir yandan seçime kadar olan süreçte yaşanabileceklerle ilgili bir boyutu var (Kemal Kılıçdaroğlu’nun “SADAT baskını”nı bu bağlamda değerlendirmek gerekir), diğer yandan sandık güvenliği ve oyların adil bir biçimde sayılmasıyla ilgili başka bir boyutu da var. Altı liderin sandık güvenliği konusunda işbirliği içinde olduğu ve bu işi organize etmek için partilerini seferber edecekleri anlaşılıyor. Buna ek olarak “altılı masa”nın HDP ile de işbirliği geliştirmesi, hatta HDP adına da bu partinin oylarının yüksek olduğu seçim çevrelerinde özel çalışma yapması gerekir. Altılı muhalefet, kendi oyuna olduğu kadar HDP’nin oyuna da sahip çıkabileceği bir organizasyonu hayata geçirmeyi hedeflemeli.

3. Seçim sonrası istikrar vurgusu:

Altılı muhalefet, seçmene bu işbirliği ya da ittifakın seçime kadar değil, seçimden sonra da devam edeceğinin, iktidar değişikliği sonrasında bölünüp birbirleriyle mücadeleye başlamayacaklarının, yani ülkenin istikrarsızlaşmayacağının garantisini vermeli. Önümüzdeki seçimin ana ekseninin yürürlükteki tek adam rejiminin devam edip etmeyeceği olduğu doğru, ancak yine de seçmen tek adam gittiğinde sorunlarını çözeceğine inanacağı bir yeni iktidarın oluşacağına dair bir ışık görmek istiyor.

4. Gerçek sorunlara somut çözüm önerileri:

Türkiye’de siyasetin geldiği nokta itibariyle seçmen tercihlerinin muhalefet lehine daha radikal bir biçimde değişmesini sağlayacak etken, muhalefetin halkın sorunlarını çözmeyi vaat eden somut projeler geliştirmesi ve bu projeleri hayata geçirecek yetkin, liyakatli kadroları kamuoyunun dikkatine sunmasıdır. Vatandaşların gerçek sorunlarına odaklanan siyaset tarzı iktidarın oylarında erimeye yol açarken, daha az oranda da olsa muhalefet partilerinin de oylarını artırmasını sağladı. Şimdi sorunlara değil, çözümlere odaklanmanın puan getireceği bir sürece giriyoruz. Bu süreç içinde her türlü sorun karşısındaki çözüm önerisinin zeminini oluşturacak şekilde muhalefetin seçmenlere daha iyi bir yaşam vaadi sunması gerekiyor. Somut çözümünüzün olmadığı durumda bile seçmeni daha iyi bir yaşam vaadine inandırarak sizi desteklemeye ikna edebilirsiniz. Yeter ki bir ütopyanız olsun.

5. Geçiş süreci takvimi, aşamaları ve kurumsal altyapısı:

Muhalefetin seçmene daha iyi bir yaşam vaat ederken, o yaşamın kurumsal altyapısını da oluşturması gerekir. Bunun anlamı, bugün tartıştığımız adıyla “güçlendirilmiş parlamenter sistem”in somuta indirgenmesi, içeriğinin ayrıntılandırılması ve uygulanma takviminin açıklanmasıdır.

6. Milletvekilliği seçiminde işbirliği:

Daha iyi bir yaşam vaadinin anlam bulabilmesi ve güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin sağlanabilmesi için cumhurbaşkanlığı seçimi kadar milletvekilliği seçimi de önem taşıyor. TBMM’de altı muhalefet partisinin 300 milletvekilinin üzerine çıkabilmesi, HDP’yle birlikte 360 milletvekilini aşan bir çoğunluğun elde edilebilmesi için seçim sürecinde rekabetten önce her türlü işbirliğinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Tüm seçim çevrelerindeki milletvekili listelerinin maksimum vekil çıkaracak şekilde çalışılıp hazırlanması da altı liderin önündeki tarihi sorumluklardan biri olarak duruyor.

Etiketler
Derya Kömürcü Muhalefet