Atalay'ın vekilliği düşürülmesinin ardından... Böyle buyurdu MHP'li Feti Yıldız: Bireysel başvuru yargı sistemini zayıflatan bir sorun

Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından bir kez daha ortaya çıkan MHP'li Feti Yıldız, AYM'nin takdir yetkisinin sınırlandırılmasını istedi.

Atalay'ın vekilliği düşürülmesinin ardından... Böyle buyurdu MHP'li Feti Yıldız: Bireysel başvuru yargı sistemini zayıflatan bir sorun

Yargıtay’ın Anayasa Mahkemesi (AYM) kararını iki kez uygulamayarak Meclis’e gönderdiği Can Atalay kararı TBMM Genel Kurulu’nda okundu. Böylelikle Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Atalay’ın vekilliği düşürülmüş oldu.

Sürekli AYM’yi hedef alan MHP Genel Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, kararın ardından bir kez daha ortaya çıktı.

Sosyal medyadan paylaşımda bulunan Yıldız, bireysel başvuru hakkının yargı sistemini zayıflattığı iddiasında bulunarak “Kanuna açıkça aykırılık halleri ve takdir yetkisinin keyfi kullanılması ile sınırlandırılmalıdır” diye yazdı.

Yıldız, paylaşımının tamamında şunları söyledi:

“Türk yargı sisteminin yapısal sorunlarının çözümü için elverişli bir araç olması ümit edilen bireysel başvuru,mecrasından çıkmış yargı sistemini zayıflatan sistemsel bir sorun haline gelmiştir. Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunda , Bireysel Başvuru Hakkını Düzenleyen 45,46,47,47,48,49,50 .maddeler yeniden düzenlenmeli ve temel kriter ; Kanuna açıkça aykırılık halleri ve takdir yetkisinin keyfi kullanılması ile sınırlandırılmalıdır.”

YARGITAY METİNLERİNDE FETİ YILDIZ ESİNTİLERİ

Yargıtay’ın Can Atalay hakkında verdiği kararlarda MHP’li Feti Yıldız esintileri dikkat çekmişti.

Yargıtay’ın metinlerinde sık sık ‘yargısal aktivizm’ ifadeleri kullanılmıştı.

CAN ATALAY KİMDİR?

Avukat Can Atalay, genel anlamda 'kimsesizlerin avukatı' olarak biliniyor. Öğrenciliği ve meslek yaşamının ilk yıllarından bu yana sosyalist kimliğiyle öne çıktı. Emek mücadelesine hukukçu kimliğiyle destek verdi, Emek Sineması'nın yıkılmaması için yürütülen kampanyanın örgütleyicilerindendi.

Somada hayatını kaybeden madencilerin, Hendek’teki patlamada yaşamını yitirenlerin, Çorlu'daki tren kazasında vefat edenlerin, tarikat yurdunda yanan çocukların yakınlarının yanında hep o vardı.

Mimarlar Odası'nın avukatlığını da üstlenen Atalay, Gezi Parkı'na alışveriş merkezi (AVM) yapılması girişimine karşı kurulan Taksim Dayanışması'nın savunmasında da vardı.

Atalay, Gezi eylemlerinde de öne çıkan isimlerden biri oldu ve hukuk tarihine bir skandal olarak adını yazıdan davada, 18 yıl hapis cezasına mahkum edildi. Yargılama sürecinde direnişi savundu, ısrarla esas suçun Gezi'de şiddet uygulayan güvenlik güçleri ve onlara emirleri veren yöneticiler tarafından işlendiğini söyledi.

Başta bugüne dek destek olduğu mağdurlar olmak üzere kamuoyunda Atalay için 'adalet' sesleri yükselirken, Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından Şubat 2023'teki depremlerde yıkılan Hatay'dan milletvekili adayı olarak gösterildi ve kazandı. Ancak Meclis'e hiç gitmedi.

Atalay'ın maruz kaldığı süreç, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) iki kere hak ihlali kararı vermesi, ancak İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nin daha önce benzeri görülmemiş bir biçimde dosyayı Yargıtay 3. Dairesi'ne göndermesiyle hukuk krizine döndü. Daire, AYM kararının tanımadı.

Ve 30 Ocak 2024'te Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın başkanlığında toplanan Genel Kurul'da hakkında kesinleşmiş hapis cezasının okunmasıyla milletvekilliği düşürüldü.

Kaynak: Gerçek Gündem

Etiketler
MHP Anayasa Mahkemesi (AYM) Can Atalay Türkiye İşçi Partisi - TİP