Canlı blog | İsrail Genelkurmay Başkanı ilk kez konuştu: "Gazze asla eskisi gibi olmayacak"

Hamas ile İsrail arasındaki çatışmalarda altıncı güne girildi. Gazze'de ölenlerin sayısı 1.417'ye yükseldi. İsrail Sağlık Bakanı, saldırırken yaralanan Hamaslıları tedavi etmeyeceklerini açıkladı. İsrail Genelkurmay Başkanı çatışmaların ardından ilk kez konuştu: "Gazze asla eskisi gibi olmayacak."

Canlı blog | İsrail Genelkurmay Başkanı ilk kez konuştu: "Gazze asla eskisi gibi olmayacak"

GERÇEK GÜNDEM

Hamas'ın İsrail'e saldırması ve İsrail'in karşılık vermesiyle başlayan çatışmalar, altıncı gününde de sürüyor. ABD'nin de destek verdiği İsrail'in kapsamlı bir kara harekatı yapması bekleniyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Hamas'a karşı "çok fazla güç kullanacağını" ifade ederken, ordunun saldırıya verdiği karşılığın "henüz yeni başladığını" söylemişti. Netanyahu, "Biz Hamas'ın kim olduğunu her zaman biliyorduk. Artık tüm dünya biliyor. Hamas, IŞİD'tir. Dünyanın IŞİD’i yendiği gibi biz de onu yeneceğiz. Bu aşağılık düşman savaş istedi ve alacak" diye konuşmuştu.

İsrail'in Gazze'ye ve Batı Şeria'ya dönük yıkıcı saldırıları sürerken, Hamas da roketle karşılık vermeye devam ediyor.

Çatışmalar devam ederken, 1 Türk vatandaşının hayatını kaybettiği açıklandı.

İşte Hamas ile İsrail çatışmalarının altıncı gününde dakika dakika yaşananlar...

İSRAİL SALDIRI GÖRÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI

İsrail Ordusu, "Şu ana kadar Hamas’a ait hedeflere 4 bin ton ağırlığında 6 bine yakın bomba attık" açıklamasını yaptı.

Ayrıca İsrail ordusu, düzenlediği saldırıların görüntülerini paylaştı. Yapılan açıklamada saldırıların Hamas liderlerini hedef aldığı ileri sürüldü.

MAHMUT ABBAS ÜRDÜN KRALIYLA GÖRÜŞTÜ: DİPLOMASİ ÇAĞRISI

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüştü.

Filistin'in ana haber kanalı Wafa, Abbas'ın "işgalin sona erdirilmesi ve barışın sağlanması için siyasi eyleme geçilmesi gerektiğini, her iki tarafta da sivillerin öldürülmesi ya da istismar edilmesiyle ilgili uygulamaların reddedildiğini vurguladığını, sivillerin, mahkumların ve tutukluların serbest bırakılması çağrısında bulunduğunu ve Batı Şeria'daki Filistin şehirlerinde, köylerinde ve kamplarında halkımıza yönelik yerleşimci terörünün durdurulması gerektiğini" belirttiğini aktardı.

ALMAN BAKAN CUMA GÜNÜ İSRAİL'E GİDECEK

Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock'ın destek gösterisi için Cuma günü İsrail'e gideceği açıklandı.

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Filistin Sağlık Bakanlığı, yaptığı açıklamada, ölü sayısının yükseldiğini belirtti:

"Cumartesi gününden bu yana İsrail saldırılarında 1.417 Filistinli öldü, 6.268 Filistinli yaralandı."

Ölen 1.417 kişi arasında 447 çocuk ve 248 kadın bulunuyor.

İSRAİL GENELKURMAY BAŞKANI İLK KEZ KONUŞTU

İsrail Genelkurmay Başkanı Hamas'la savaşın başlamasından bu yana kamuoyuna yaptığı ilk açıklamada 'Gazze asla eskisi gibi olmayacak' dedi.

Genelkurmay Başkanı Herzl Halevi, Cumartesi günü savaşın başlamasından bu yana yaptığı ilk açıklamada, "IDF devletin ve vatandaşlarının güvenliğinden sorumludur ve Cumartesi sabahı Gazze sınırındaki topluluklarda bu sorumluluğumuzu yerine getirmedik. Öğreneceğiz, soruşturacağız ama şimdi savaş zamanı" dedi.

Halevi, "Gazze'yi yönetenlerin ağır sonuçlarla karşılaşacakları bir duruma ulaşacağız; onu parçalayacağız. Orada kalanlar bu tür eylemlerin İsrail Devleti'ne karşı yapılmadığını çok iyi anlamalıdır. Bu zaman alacaktır ve sabır gerektirmektedir" ifadelerini kullandı.

Konuşmasını Gazze sınırı yakınlarındaki bir üsten yapan Halevi, yaslı ailelere başsağlığı diledi ve "Savaşın bedeli yüksek ve zordur. Esirleri evlerine geri getirmek için her şeyi yapacağız" dedi.

Canlı blog | İsrail Genelkurmay Başkanı ilk kez konuştu: "Gazze asla eskisi gibi olmayacak" - Resim : 2

HAMAS'IN ÖNEMLİ İSMİ ÖLDÜRÜLDÜ

Hamas radyosu, üst düzey Hamas lideri Yusuf Ebu Marzuk'un kardeşinin Refah'taki patlamada öldüğünü duyurdu.

BLINKEN KENDİ AİLESİNİ ANLATTI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile Tel Aviv'de düzenlediği ortak basın toplantısında kendi aile geçmişi hakkında konuştu.

"Karşınıza sadece ABD Dışişleri Bakanı olarak değil, aynı zamanda bir Yahudi olarak çıkıyorum" diyen Blinken, büyükbabasının Rusya'daki pogromlardan nasıl kaçtığını ve üvey babasının Nazilerin Auschwitz ölüm kampından nasıl kurtulduğunu anlattı.

Blinken, "Sayın Başbakan, Hamas katliamlarının İsrailli Yahudiler için, hatta tüm Yahudiler için taşıdığı üzücü yankıları kişisel düzeyde anlıyorum" dedi.

ABD'li Bakan şunları kaydetti:

"Ayrıca karşınıza bir eş ve küçük çocuk babası olarak çıkıyorum. Öldürülen ailelerin fotoğraflarına bakıp da kendi çocuklarımı düşünmemek benim için imkansız.

İsrail'e getirdiğim mesaj şudur: Kendinizi savunmak için tek başınıza yeterince güçlü olabilirsiniz, ancak Amerika var olduğu sürece asla ve asla buna gerek duymayacaksınız. Biz her zaman sizin yanınızda olacağız."

ABD'li üst düzey diplomat ayrıca İsrail'in düşmanlarını kriz durumundan faydalanmamaları konusunda uyardı.

Canlı blog | İsrail Genelkurmay Başkanı ilk kez konuştu: "Gazze asla eskisi gibi olmayacak" - Resim : 3

İSRAİL CUMHURBAŞKANI HERZOG'U SİNİRLENDİREN SORU

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin Gazze'deki sivil ölümlerini önlemek konusunda İsrail'in ne yapmayı planladığına ilişkin sorularına öfkelendi.

Konuşmasında İsrail'in Gazze'yi hedef alan saldırılarında "uluslararası hukuku" gözettiğini savunması üzerine bir gazeteci Herzog'a, "Gazze'deki operasyonlarınıza ilişkin, bunun bir misilleme olmadığını ve hedefleri vurduğunuzu söylediniz ancak ABD Başkanı Joe Biden bile Gazze'de savaş kanunlarına uyulmasının ve insani durumun öneminden bahsetti yani İsrail, çoğu Hamas'la ilgisi olmayan 2 milyon sivil üzerinde bu çatışmanın etkisini azaltmak için ne yapıyor?" sorusunu yöneltti. Herzog ise Gazze'deki sivillerin Hamas'ın saldırılarından haberinin bulunmadığı ya da buna dahil olmadıkları söyleminin doğru olmadığını savunarak, sivillerin yaşamını yitirmesini "Bir darbe girişiminde Gazze'yi ele geçiren kötü niyetli rejime karşı ayaklanabilirlerdi, buna karşı savaşabilirlerdi." sözleriyle savundu.

Bunun üzerine CNN muhabiri, sivil bir toplumu topluca hedef almanın uluslararası hukuka aykırı olduğunu belirtti. Herzog, bu yorum karşısında sesini yükselterek, "Olanları görmüyor musunuz? Şu anda ciddi anlamda savaş suçlarından bahsediyoruz." dedi. Herzog'un kimsenin kendilerini anlamadığını savunması üzerine ise İngiliz muhabir, "Şu anda İsrail'de olanlar için samimi bir şekilde üzgünüm ancak son birkaç dakikadır verdiğiniz yanıtları dinliyorum ve kafam biraz karıştı. Bir taraftan İsrail'in Gazze Şeridi'nde uluslararası kanunlara uyduğunu ve sivil kayıpların önlenmesi konusunda çok dikkatli olduğunu söylüyorsunuz ancak aynı zamanda Gazze halkını Hamas'a karşı koymadığı için sorumlu tutuyorsunuz." yorumunu yaptı.

Herzog, bunun üzerine bir kez daha sesini yükselterek, "Gazze'de evlerin mutfaklarından İsrail'e roketlerin atıldığını" ileri sürdü. Gazeteci ise "Sorum şu: Gazze'deki siviller, Hamas'ı yok etmemekten sorumlu tutuluyor ve bu nedenle meşru hedef haline mi geliyor?" sorusunu yöneltti. İsrail Cumhurbaşkanı, bu kez "Ben böyle bir şey söylemedim. Hamas ile sivillerin ayrılmasına yönelik bir soru soruldu. Eğer mutfağınızda bir füze varsa ve o füzeyi bize fırlatmak istiyorsanız kendimi savunma hakkım yok mu?" dedi.

ALMANYA'DAN FİLİSTİN ETKİNLİKLERİNE YASAK

Almanya İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Almanya’da Filistin yanlısı tüm etkinliklerin yasaklandığı duyuruldu.

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞI AÇIKLAMA YAPTI

Filistin Sağlık Bakanlığı, saldırılarda hayatını kaybedenlerle ilgili açıklama yaptı:

-Gazze Şeridi'nde ölü sayısı 1354'e yükseldi. Batı Şeria'da 31 kişi hayatını kaybetti.

-Sağlık sektörümüz çöküşün eşiğinde. Yardım bekliyoruz.

SCHOLZ TEPKİLİ: ABBAS'IN SESSİZLİĞİ UTANÇ VERİCİ

Almanya Başbakanı Olaf Scholz Hizbullah'ı çatışmalara girmemesi konusunda uyardı ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ı sessizliğini "Utanç verici" olarak niteleyerek eleştirdi. Scholz, bölgesel barışa ve İsrail'in güvenliğine en iyi şekilde hizmet ettiğinden emin olmak için bir inceleme tamamlanana kadar Almanya'nın Filistin Topraklarına yaptığı tüm kalkınma yardımlarını askıya alacağını açıkladı.

"Gazze'ye giden Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile yakın temas halindeyim. Türkiye'nin Cumhurbaşkanı ile konuşacağım. Bugün Erdoğan'ı ve Katar Emiri'yle konuşacağız. Her üçü de gerilimin azaltılmasında önemli bir rol oynayabilir" dedi.

GAZZE'DEN ROKET ATILDI, İSRAİL'DE 4 KİŞİ YARALANDI

Gazze’deki Filistinli gruplar Sderot şehrine çok sayıda roket attı. Roketlerden çoğunluğu İsrail’e ait “Demir Kubbe” savunma sistemi tarafından havada etkisiz hale getirilirken, biri Sderot şehir merkezinde yola düştü.

Olayın ardından bölgeye çok sayıda ambulans sevk edilirken, İsrail güçleri roketin düştüğü alanı kordon altına alarak incelemelerde bulundu. İsrail acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı’ndan yapılan açıklamada, saldırıda ikisi ağır, 4 kişinin yaralandığı belirtildi.

İSPANYA, İSRAİL'DEN 429 KİŞİYİ TAHLİYE ETTİ

İspanya Savunma Bakanlığının X'te yaptığı paylaşıma göre, dün Tel Aviv'e gönderilen 2 uçakla tahliye edilen 429 kişi Madrid'deki Torrejon de Ardoz askeri hava üssüne ulaştı.

Tahliyesi gerçekleştirilenlerin 334'ünün İspanyol, 41'inin Latin Amerikalı, 22'sinin Avrupa ülkelerinin, 32'sinin de diğer ülke vatandaşı olduğu bilgisi verildi. İsrail'deki diplomatik personel de dahil olmak üzere daimi ikamet eden İspanyolların tahliye edilmediği kaydedildi.

BLINKEN'DEN İSRAİL'E DESTEK MESAJI

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail'e bugün gerçekleştireceği ziyaret için ABD'den ayrılmadan önce İsrail'e destek mesajını yineledi. Uçağa binmeden önce gazetecilere açıklamalarda bulunan Blinken, "ABD Başkanı Joe Biden ve ABD halkı adına mesajımız açık ve net; ABD, İsrail'in arkasında. İsrail halkının arkasındayız. Bugün, yarın ve her zaman arkalarındayız." dedi.

Hamas'ın İsraillilere yönelik eylemlerini eleştiren Blinken, "IŞİD'den bu yana bu denli ahlaksızlık görmedik." ifadesini kullandı. İsrail'i ziyaretinde Başbakan Binyamin Netanyahu ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşeceğini kaydeden Blinken, "İsrail'in kendini savunmak için ihtiyaç duyduğu her şeye sahip olmasını sağlayacağız, İsrail halkına da destek vereceğiz. Önemli miktarda askeri yardım çoktan yola çıktı." diye konuştu.

Blinken, bölgede bulunan ABD vatandaşlarına da odaklandıklarını belirterek, şu ana kadar 22 ABD vatandaşının yaşamını yitirdiğini ve bu sayının artmasından endişe ettiklerini dile getirdi.

İSRAİL'İN GAZZE'YE DÜZENLEDİĞİ SALDIRILARDA ÖLÜ SAYISI 1203'E YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, bölgedeki can kayıpları ile yaralılara ilişkin bilgi verildi.

Açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 1203 kişinin yaşamını yitirdiği, 5 bin 763 kişinin yaralandığı kaydedildi.

GAZZE'DE DÜZENLENEN SALDIRILARDA ÖLEN İSRAİLLİLERİN SAYISI 1300'E YÜKSELDİ

İsrail devlet televizyonu KAN, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısında ölü sayısının 1300'e yükseldiğini belirtti.

Devlet televizyonu, saldırılarda yaralanan İsrailli sayısını da 350'si ağır olmak üzere 3 bin 300 olarak açıkladı.

İSRAİL ORDUSU: FİLİSTİNLİ GRUPLARIN SALDIRISINDAN ÖNCEKİ GECE BAZI İŞARETLER VARDI

Filistinli grupların Gazze'den 7 Ekim'de başlattığı saldırılarda güvenlik zafiyet olduğu yönündeki eleştirileri değerlendiren İsrail Ordu Sözcüsü Hagari, "Bu olayla ilgili somut bir istihbarat uyarısı yoktu. Böyle bir olayı kavrayamadık. Bir önceki gece bazı istihbarat işaretleri vardı ama böylesi bir hamlenin değil. Her şeyi derinlemesine araştıracağız." diye konuştu.

İSRAİL ORDUSUNDA 7 EKİM'DEN BU YANA ÖLEN ASKER SAYISI 220'YE YÜKSELDİ

İsrail ordusu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın saldırıya geçtiği 7 Ekim sabahından bu yana öldürülen askerlerinin sayısının 220 olduğunu açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, öldürülen 31 askerin daha kimliğinin açıklanmasına izin verildiği ve askerlerin ailelerinin bilgilendirildiği belirtildi. Açıklamada, Lübnan sınırındaki çatışmalarda hayatını kaybeden iki subay ve bir askerle birlikte 7 Ekim'den bu yana öldürülen İsrail askerlerinin sayısının 220'ye yükseldiği kaydedildi.

İSRAİL ORDUSU, BATI ŞERİA'NIN CENİN KENTİNE BASKIN DÜZENLEDİ

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentine sabah saatlerinde baskın düzenledi. Bölgedeki görgü tanıklarının AA muhabirine verdiği bilgiye göre, büyük bir İsrail askeri gücü, Cenin kentine birçok noktadan giriş yaptı. İsrail ordusu, baskına engel olmak isteyen Filistinli gençlere gerçek ve plastik mermi kullanarak karşılık verdi. İki grup arasında yaşanan gerginlik daha sonra silahlı çatışmaya dönüştü.

Görgü tanıklarının ifadesine göre, işgal güçleri, kentten ayrılmadan önce Hamas Hareketi liderlerinden Halid el-Hac'ı gözaltına aldı. Bölgedeki İbni Sina Hastanesinden yapılan açıklamada da işgal güçleri tarafından açılan ateş sonucu ayağından yaralanan bir kişinin tedavi altına alındığı bildirildi.

BM: GAZZE'DE YERİNDEN EDİLENLERİN SAYISI 338 BİNİ GEÇTİ

BM Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 338 binden fazla Filistinlinin evlerinden ayrılmak zorunda kaldığı kaydedildi.

BM Genel Sekreteri daha önce yapmış olduğu açıklamada, 220 bin Filistinlinin Gazze'deki BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansına (UNRWA) bağlı tesislerde barındığını aktarmıştı.

İSRAİL SAĞLIK BAKANI: SALDIRIRKEN YARALANAN HAMASLILARI TEDAVİ ETMEYECEĞİZ

Yedioth Aharonoth gazetesinin haberine göre, Sağlık Bakanı Arbel, dün Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yazdığı mektubunda, saldırılarda yaralanan Hamaslıların devlet hastanelerinde tedavilerinin durdurulması emrini verdiğini açıkladı.

Mektubunda, "Sağlık sistemi bu zor zamanlarda İsrail askerlerinin tedavisine ve gelecek olana hazırlıklı olmaya odaklanmalıdır" diyen Arbel, kendi rehberliği altındaki kamu sağlığı sisteminin, Hamaslıları tedavi etmeyeceğini duyurdu.

GAZZE'DE İSRAİL SALDIRILARINDA ÖLENLERİN SAYISI 1200'E YAKLAŞTI

Gazze'de Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları sebebiyle kentte hayatını kaybedenlerin sayısının yaklaşık 1200, yaralıların ise 5 bine yakın olduğunu duyurdu. Sağlık Bakanı Vekili Dr. Yusuf Eburriş, sağlık hizmetlerinin durumunu değerlendirmek üzere Gazze'deki Şifa Hastanesinde incelemelerde bulundu.

İncelemenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Eburriş, "Şehitlerin sayısı 1200'ye yaklaştı, yaralılar da yaklaşık 5 bin kişi" dedi. Eburriş, vefat edenler ve yaralıların büyük çoğunluğunu çocuk, kadın ve yaşlıların oluşturduğunu kaydetti.

İSRAİL SAĞLIK BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Yedioth Aharonoth gazetesine göre, Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, dün hastanelerde 443 yaralının tedavi altına alındığı, bunlardan 105'nin durumlarının kritik olduğu bildirildi.

Açıklamada, "Savaşın başladığı 7 Ekim Cumartesi sabahından bu yana, hastanelere nakledilen yaralı sayısı 3 bin 268'e ulaştı." ifadesi kullanıldı.

Öte yandan İsrail resmi yayın kuruluşu KAN'a göre, öldürülen İsraillilerin sayısı 1200 olurken, yaralı sayısı ise 2 bin 900 olarak kaydedildi.

HAMAS'TAN AÇIKLAMA

Hamas Hareketi'nin resmi internet sitesinde Hareketin Siyasi Büro Üyesi Hüsam Bedran'ın Aksa Tufanı'na ilişkin basın açıklaması yayımlandı. Bedran, açıklamasında "operasyonun İsrail işgalinin Filistin'deki ihlallerine bir cevap olarak, birinci dereceden bir savunma operasyonu olduğunu, İsrail askeri üsleri ve merkezlerini hedef aldığını" bildirdi. Hamas'ın silahlı güçlerine ilişkin "İsrailli sivilleri öldürdükleri" yönündeki İsrail iddialarını yalanlayan Bedran, şunları kaydetti:

"Dinimiz, sivillere dokunmayı ve hedef almayı bize yasaklar. Hamas savaşçıları, Kassam Tugayları Komutanı Ebu Halid Dayf'ın videolarında da anlattığı gibi, sivillere dokunulmaması gerektiği yönündeki öğütlerini yerine getirmiştir."

HAMAS ESİR ALDIĞI BİR KADIN VE İKİ ÇOCUĞUNU SERBEST BIRAKTI

Katar merkezli Al Jazeera'nın haberine göre, Kassam Tugayları, çatışmalar sırasında esir aldığı bir Yahudi yerleşimci kadınla çocuklarını serbest bıraktı.

Al Jazeera, kadın ile çocuklarının serbest bırakılmasına ilişkin görüntüleri de yayımladı. Arkadan çekilen görüntülerde, kadın ve bir çocuğu görünürken diğerini kucağında taşıdığı kaydedildi.

Kaynak: AA

Etiketler
Hamas Filistin İsrail