İran'da Hamaney gösterilerin ardından ilk kez konuştu, o da 'dış güçler' dedi

İran dini lideri Ali Hamaney ülkede devam eden gösterilerin ardından ilk kez konuştu. Hamaney, Masha Amini cinayetiyle başlayan gösterilerden ABD ve İsrail'i sorumlu tuttu

İran'da Hamaney gösterilerin ardından ilk kez konuştu, o da 'dış güçler' dedi

GERÇEK GÜNDEM - İran'da Masha Amini'nin saçı açık olduğu için ahlak polisi tarafından öldürülmesiyle başlayan ve 16 gündür devam eden gösterilerle ilgili İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'den ilk açıklama geldi.

Gösterilerin önceden planlanmış olduğunu öne süren Hamaney, sokaklardaki kişilerin de 'sıradan İranlılar' olmadığını iddia etti.

22 yaşındaki Amini'nin öldürülmesinini acı bir olay tanımlayan Hamaney, bu ölümden dolayı 'kalbinin kırıldığını' ifade etti.

İran'daki gösterilerin ABD ve İsrail tarafından planlandığını söyleyen Hamaney, "Bazı insanlar sokaklarda güvensizlik oluşturuyor" diyerek güvenlik güçlerine güçlü bir şekilde destek olunması gerektiğini belirtti.

Hamaney ayrıca güvenlik güçlerinin gösteriler sırasında adaletsizlikler karşılaştığını sözlerine ekledi.

Daha önce İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de gösterilerin başka ülkeler tarafından desteklendiğini belirterek, 'dış güçler' ifadesini kullanmıştı.

İran'da Masha Amini'nin ölümüyle başlayan gösteriler ülkedeki neredeyse tüm kentlere yayılmıştı. Olayları gözlemleyen hak gruplarına göre, gösterilerde hayatını kaybedenlerin sayısı 92'ye kadar yükselmiş durumda. Binlerce kişinin de gözaltına alındığı tahmin ediliyor.

İran'da güvenlik güçlerinin sokağa çıkan kalabalıklara gerçek mermi kullanarak müdahale ettiği anların görüntüleri geçtiğimiz günlerde sık sık gündeme gelmişti.

Etiketler
İran İsrail