Macron'un hayalleri Avrupa'nın gerçeklerine karşı: Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinden ne bekleniyor?

Fransa lideri Emmanuel Macron'un Avrupa Siyasi Topluluğu fikri 6 Ekim'de Prag'da düzenlenecek zirve ile birlikte hayata geçecek. Zirveye AB üyesi olmasa da kıtanın geleceğinde etkili role sahip Türkiye, İngiltere ve Ukrayna gibi ülkeler de katılacak

Macron'un hayalleri Avrupa'nın gerçeklerine karşı: Avrupa Siyasi Topluluğu zirvesinden ne bekleniyor?

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ortaya attığı Avrupa Siyasi Topluluğu fikri 6 Ekim'de Prag'da düzenlenecek zirveyle birlikte ilk kez liderler düzeyinde tartışılacak.

Kısa bir süre önce Avrupa Birliği'nden ayrılan İngiltere'de Başbakan Liz Truss'ın zirveye katılmaya karar vermesi Avrupa Siyasi Topluluğu (EPC) fikrini ön plana çıkaran gelişmelerden biri oldu.

Prag'daki zirveye 27 AB ülkesinin liderlerinin yanı sıra, içerisinde Türkiye, İngiltere, Norveç ve Ukrayna gibi AB dışı ülkelerin de bulunduğu 17 ülkenin liderini bir araya getirecek.

Birçok uzman isim İngiltere'nin zirveye katılma kararının Londra'ya yeni bir Avrupa forumunu içerden şekillendirme imkanı verecek. Bu aynı zamanda içerde yaşanan mali ve siyasi karışıklıkları da spot ışıklarının altından çekme şansı olarak görülüyor.

Reuters'a konuşan bir Avrupalı diplomat, "İngiltere çok pragmatik bir taktik uyguluyor: Eğer bu tuhaf girişimi 'öldüremiyorsan, ona katılmak ve kendi yoluna göre yönlendirmek daha iyidir" ifadelerini kullandı.

MACRON AVRUPA SİYASİ TOPLULUĞU'YLA NEYİ AMAÇLIYOR?

EPC'nin hedefinin belli olmadığını belirten diplomatlar masada 'dostlar kadar düşmanların' da olduğunu belirtse de enerji, güvenlik ve göç konularının forumun ana temasını oluşturmasını bekliyor.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu girişimle birlikte AB'ye üyelik için beklemekten sabrı tükenmiş ülkeleri yeniden kucaklamayı hedeflediği ve bu yolla Rusya ve Çin'in kıtanın güney ve doğu bölgelerindeki etkisini kırmak istediği biliniyor.

Fransız liderin AB üyelik kriterlerinin karşılanmasının beklendiği uzun adaylık sürecinin Batı Balkan ülkelerinin cesaretlerini kırdığı ve popülist siyasetçilere güç kazandırdığı fikrinde olduğu belirtiliyor.

Reuters'a konuşan bir Fransız yetkili, "Önemli noktalardan biri Kosova ve Arnavautluk'a birlikte iş yapabileceğimizi ve yatırım için Rusya ve Çin'e yaslanmaları gerekmediğini söyleyebilmemiz olacak" diye konuştu.

Fransa yönetimi ayrıca Avrupa'nın en büyük askeri güçlerinden olan İngiltere'yle güvenlik meselelerini ve Norveç'le enerji meselelerini tartışabilmek için EPC'nin önemli bir platform olabileceğine inanıyor.

TOPLULUKTAN BEKLENTİLER DÜŞÜK

Macron'un 'Avrupa ailesi' hayalleriyle ortaya attığı fikir Prag'da hayat bulacak olsa da genel olarak diğer ülkelerden aynı oranda kabul görmüş değil.

Macron'un teklifi ilk olarak başta Ukrayna olmak üzere bazı Doğu Avrupa ülkelerinde şüpheyle karşılanmıştı.

Kiev yönetimi, uzun süredir AB'ye yeni üye kabul etmek için gönülsüz olan Fransa'nın bazı ülkeleri 'bir çeşit arafta' bırakmak için yeni bir taktik geliştirdiğini düşünüyordu.

Doğu Avrupalı bir diplomat konuyla ilgili, "En başında EPC'nin AB üyeliğine bir alternatif olarak ortaya atıldığından korktuk. Ama şimdi gelişme şekline bakınca böyle düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

EPC'den beklentilerinin düşük olduğunu belirten Doğu Avrupalı diplomat, "Bir başka 'blah blah' tartışma forumu olacak. Ancak birkaç buluşmadan sonra herhangi bir başarı sağlanmadan bitebilir" ifadelerini kullandı.

Masada yaşanacak çıkar çatışmalarına dikkat çeken diplomat, "Çok fazla çıkar ve çok fazla ülke var. Sırbistan'ın olduğu masada Rusya'yı nasıl konuşacaksınız? Türkiye ile Yunanistan ve Kıbrıs'a birlikte nasıl sahip olacaksınız? Azerbaycan ve Ermenistan'ı aynı masada nasıl oturtacaksınız?" ifadelerini kullandı.

Avrupalı diplomatlara göre zirvenin amaçlarından bir diğeri de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden Avrupa'ya yakın bir pozisyona çekerek Rusya'yı yalnız bırakmak. Ankara zirveyle ilgili olarak daveti kabul etmiş ancak AB üyelik hedefinden vazgeçilmeyeceğini belirtmişti.

Etiketler
İngiltere Ukrayna Fransa Macron