Ukrayna savaşının değişen karakterini Nejat Eslen yorumladı: Rusya nükleer silah kullanabilir mi?

Jeostratejist emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Rusya'nın 4 bölgeyi ilhak etmesiyle "Karakteri değişen" Ukrayna savaşının değerlendirdi.

Ukrayna savaşının değişen karakterini Nejat Eslen yorumladı: Rusya nükleer silah kullanabilir mi?

GERÇEK GÜNDEM - Rusya’nın saldırılarıyla başlayan Ukrayna savaşında, Rus lider Vladimir Putin’in son açıklamaları küresel krizi büyüttü.

Şubat ayının sonunda başlayan saldırılarda Rusya, Ukrayna’nın 4 bölgesini ilhak ettiğini açıkladı. Putin ise "Ne Ukrayna ne de Batı birliğimizi ve bütünlüğümüzü bozamaz. Milyonlarca kişi kararını vermiştir” dedi.

Putin’in açıklamaları ve Ukrayna’nın 4 bölgesinin ilhak edilmesine ABD ve NATO kanadından tepki geldi. Krizin nereye evrileceği tartışılırken, Ukrayna NATO’ya başvurdu.

“RUSYA’NIN KÜRESEL GÜÇ MÜCADELESİNDE FAZLA ETKİLİ OLMASI BEKLENEMEZ”

Savaşın son 1 haftada değişen seyri, Putin’in açıklamaları ve ABD-NATO kanadının tepkileri üzerine jeostratejist emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, Gerçek Gündem’e değerlendirmelerde bulundu.

Nejat Eslen, “ABD kurallara dayalı liberal dünya düzenini ve küresel liderliğini sürdürmekte kararlı görünmektedir. Küresel güç mücadelesi içinde ABD Ukrayna savaşı ile Rusya’yı bu savaşa angaje etti ve Rusya’nın zafiyetlerini hassasiyetlerini ortaya çıkardı. Bundan sonra Rusya’nın küresel güç mücadelesinde fazla etkili olması beklenemez” dedi.

“PUTİN, RUS HALKINDAN YETERLİ DESTEĞİ ALAMADI”

Rusya’da kısmi seferberlik ilanından sonra askerlik çağındaki Rusların ülkeyi terk ettiğine dikkat çeken Eslen, Putin’in Ukrayna savaşında halktan yeterli desteği alamadığını ifade etti.

Eslen şöyle devam etti:

“Avrupa’daki enerji krizi Kuzey akım boru hattındaki sabotajlar Ukrayna savaşının hibrid savaşa dönüşerek Avrupa coğrafyasını kapsamı içine aldığını kanıtlamaktadır. Avrupa gerçek birliğini sağlayamadığını müstakil bir jeopolitik aktör olamadığını bu savaşta da kanıtlamıştır. NATO’nun yeni Rusya cephesi ABD, İngiltere, Baltık ülkeleri, Polonya, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve üyelikleri tamamlanınca İskandinav ülkelerinden oluşacaktır ve bu cephenin görevi Rusya’yı çevreleyerek kendi coğrafyasında sıkıştırmaktır.

İran, ABD’nin üç numaralı hedefidir. İran’da başlayan sosyal hareketler ABD’nin çıkarlarına uygundur ve ABD tarafından tahrik edilebilir. ABD asli hedefi Çin’i Asya Pasifikte, üsleri, donanması ve müttefikleri ile çevrelemeye ve Tayvan üzerinden tahrik etmeye devam ederken Kuşak Yol Girişimi’nin kritik bölgelerinde Çin’in yükselişini engellemeye çalışacaktır. Bu karmaşık ve tehlikeli jeopolitik ortamda Türkiye’nin jeopolitik önceliği iç cepheyi güçlendirmek olmalıdır.”

UKRAYNA SAVAŞININ DEĞİŞEN KARAKTERİ

Nejat Eslen, Ukrayna’nın 4 bölgesinin Rusya tarafından ilhak edilmesi üzerine ise “Bu durum Ukrayna savaşının karakterini de değiştirecektir” dedi.

“Bu gelişme ile birlikte Rus ordusu bu savaşta stratejik taarruzdan stratejik savunmaya geçerek Rus toprağı olduğunu iddia edeceği ilhak ettiği bölgeyi savunacaktır” diyen Eslen, “Putin’in bu inisiyatifi Batı ile Rusya arasındaki gerginliği artıracak savaşın bitmesini ve barışın sağlanmasını daha da zora sokacaktır. Putin’in sık sık nükleer silahların kullanılmasından söz etmesi bu konuda Putin’in ciddiyetinin azalmasına neden olurken nükleer silahların caydırıcılığını sağlayan belirsizliği de yıpratmaktadır” açıklamasında bulundu.

(Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen)

NÜKLEER SİLAH KULLANIMI MÜMKÜN MÜ?

Putin’in nükleer silah tehdidini ne değerlendiren Eslen, “Nükleer silahların asli görevi caydırıcılıktır” dedi.

Eslen son olarak şunları söyledi:

“Caydırıcılığı sağlayan ise nükleer silahların kullanılıp kullanılmayacağı konusunda oluşturulan belirsizliktir. Putin’in sık sık nükleer silahlardan söz etmesi ise konunun ciddiyetini kaçırmakta caydırıcılığı sağlayan belirsizliğe zarar vermektedir.

Ayrıca teknik analiz yapılacak olursa savaş alanında kullanılabilecek taktik nükleer silahların sadece Ukrayna ordusuna değil aynı zamanda Rus ordusuna daha da önemlisi bölgede yaşayan sivil halka da zarar vereceği görülebilir. Bu nedenle de Putin’in nükleer silah kullanması hemen hemen mümkün olmayan bir seçenektir.

Ukrayna savaşının asıl nedeni Putin’in, ABD’nin korumaya çalıştığı ve liderliğini yaptığı kurallara dayalı bencil liberal dünya düzenine karşı çıkışıdır. Bu nedenle de Ukrayna savaşı kolayca bitmeyecektir. Bu mesele Ukrayna savaşı ile sona ermeyecektir. Savaş bitse bile Rusya empoze ettiği dünya düzenine karşı çıktığı sürece ABD’nin hedefi olma özelliğini sürdürecektir.”

Etiketler
Ukrayna Rusya Silah