ABD’de trans sporcu yasakları ve cumhuriyetçiler

ABD 2022 ara seçimlerine doğru ilerken Kongre’de hakimiyet sağlamak isteyen Cumhuriyetçiler yoğun bir şekilde kampanya yapıyor ve 2022 seçimlerinin gündemi...

ABD 2022 ara seçimlerine doğru ilerken Kongre’de hakimiyet sağlamak isteyen Cumhuriyetçiler yoğun bir şekilde kampanya yapıyor ve 2022 seçimlerinin gündemi olarak gördükleri ana konu başlıklarını vurguluyor. Bu ara seçimlerinde belki de en önemli konularından biri trans sporcuların spor yarışlarından yer alması. Geçtiğimiz hafta Pennslyvania Üniversitesi öğrencisi trans kadın Lia Thomas, ulusal bir yüzme yarışmasının kadın kategorisinde şampiyon olmuş ve ABD ikiye bölünmüştü. Cumhuriyetçilerin ağırlıkta olduğu bir kesim Thomas’ın cinsiyet değiştirmeden önceki fotoğraflarını paylaşıp kadınlarla aynı kategoride yarışmasının adil olmadığını belirtmiş, Demokratlar ise bunun transfobik olduğunu vurgulamıştı.

Cumhuriyetçiler, bu konuyu uzun zamandır gündeme taşıyor ve hakimiyette oldukları eyaletlerde trans sporcuların özellikle kadın kategorisinde yarışmasını yasaklamak amacıyla çeşitli yasalar kabul ediyor, böylece ulusal çapta bir tartışma yaşanmasını sağlıyor.

TRANS YASAKLARI

Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu yasama organları 2019’dan itibaren çeşitli yasalar kabul ediliyor ve Cumhuriyetçi Valiler de trans kadınların kadın kategorilerinde yarışmasına karşı olan sporcular, aktivistler eşliğinde bu tür yasaları onaylıyor. Şu anda Alabama , Arkansas, Florida, Idaho, Missisippi, Montana, South Dakota, Tennesse, Texas ve West Virginia eyaletlerinde, trans kadınların kadınlar kategorisinde yarışmalara katılması yasak.

Cumhuriyetçiler Teksas eyaletinde süreci bir üst boyuta taşıdı ve eyalet valisi Abbot, 18 yaşından küçüklerin cinsiyet uyum ameliyatı geçirmesinin çocuk istismarı olduğunu belirten bir mektup yayınladı ve doktorların, hemşirelerin ve öğretmenlerin bu ameliyatı geçiren çocukları eyalet yetkililerine ihbar etmesi istendi. Cumhuriyetçiler bu yasayı alkışlarken, Demokratlar bunun trans çocuklara ve gençlere yönelik bir ayrımcılık olduğunu belirtti. Süreç mahkemeye taşınırken birçok Cumhuriyetçilerin yönetiminde olduğu eyalet de bu tür yasaların hazırlığı sürecini başlattı.

CUMHURİIYETÇİLERİN AMACI NE?

Cumhuriyetçiler, özellikle 2022 seçimleri öncesinde Trump nedeniyle kaybettikleri orta sınıf kadınların ve Biden’a oy veren muhafazakar ailelerin oylarını trans tartışmasıyla geri kazanmak istiyor. Demokratların bu tür yasalara aktif bir şekilde karşı çıkmasına “Demokratlar aile kurumunu yok etmek istiyor”, “Biden yüzünden translar kadınların haklarını ve görünürlüklerini elinden alacak” gibi söylemlerle yanıt veren Cumhuriyetçiler, kürtaj tartışması gibi toplumu ikiye bölen yeni bir seçim gündemi oluşturuyor. Fakat Cumhuriyetçiler bu konuda tahmin edildiği kadar birlik içerisinde değil. Şimdiye kadar iki Cumhuriyetçi Vali transları hedef alan yasaları veto etti.

TRANSLARI HEDEF ALAN YASALARA KARŞI ÇIKAN CUMHURİYETÇİLER

Cumhuriyetçi Parti’nin dindar ve muhafazakar kanadını temsil eden Indiana ve Utah valileri trans kadınların kadın kategorisinde yarışmalarını yasaklayacak olan yasaları imzalamayı reddetti ve veto hakkını kullandı. Indiana Valisi gerekçesinin trans sporcu sayısının çok az olduğunu, mahkemelerin ayrımcılık nedeniyle her türlü bu yasaları geri çevireceğini ve bu konunun toplumu ikiye bölen bir mesele olduğunu belirterek açıkladı. Utah Valisi ise eyalette toplamda 4 trans sporcu ve kadın takımında yer alan bir trans kadın sporcu olduğunu belirtip bu meselenin gerçek bir gündem olmadığını, hiçbir trans sporcunun bu kategorilerde bir hakimiyet sağlamadığını belirtti. Vali ayrıca, translar arasında intihar oranın yüksek olduğunu belirtti ve bu yasanın olası kötü etkilerinden bahsetti. İki isme de Cumhuriyetçilerden yoğun bir şekilde tepki geldi, fakat dindar siyasetçilerin trans sporculardan yana tavır almasına oldukça şaşıran Demokratlar, liberal medya ve LGBTİQ aktivistleri de bu açıklamaları takdir etti.

NE OLACAK?

Büyük ihtimalle trans sporcu yasakları, muhafazakar yargıçların çoğunlukta olduğu Yüksek Mahkeme önüne taşınacak ve böylece ABD çok gergin bir hukuki süreç yaşayacak. Bütün bu süreç içerisinde de 2022 ara seçimleri yaklaşırken seçim gündemlerinden biri Cumhuriyetçilerin yerel ve ulusal düzeydeki çabaları neticesinde trans sporcular, trans hakları olacak. Demokratlar her ne kadar bu konunun ana gündem olmasını pek istemese de halkın da gündeminde olan bir meseleyi tartışmaktan kaçınamayacaklar gibi duruyor.