Festivallerimize eşit davranın sayın Vali Bey’ler

Ardahan Ulusal Kültür ve Bal Festivali Kovit 19 nedeniyle iki yıldan beri yapılamıyordu. 23 yıldan beri kutlanan Ardahan Ulusal Kültür ve Bal Festivalimiz bu...

Ardahan Ulusal Kültür ve Bal Festivali Kovit 19 nedeniyle iki yıldan beri yapılamıyordu. 23 yıldan beri kutlanan Ardahan Ulusal Kültür ve Bal Festivalimiz bu yıl da koşullu olarak yapılacaktır. Koşullu çünkü her yıl yapıldığı Ardahan Üniversitesi karşısında Ardahan Belediyesi'ne tahsisli yerde yapılmayacak. Festivaller konusunda bu yıl yapılan ayrımcı uygulama Ardahan’da bir burukluk yaratmış. Damal’lı, Hanak’lı ve hatta Ardahan’lı kırgın! Yapılmayacağı konusunda kuvvetli ihtimal bulunan festival Ardahan Belediye Başkanı Sayın Faruk Demir’in girişimi sonucunda yapılacağı anlaşılmaktadır. Çünkü, Ardahan’lı Festival umudunu kesmişti.

ARDAHAN BALI COĞRAFİ İŞARET KAFKAS ARI IRKIDIR

Dünyadaki 4 ana arı ırkından biri olan Kafkas arısının ana vatanı Ardahan'dır. Türkiye'nin tek coğrafi işaretli balı Ardahan Kafkas arı ırkı balıdır. Bu amaçla her yıl Ardahan da festival yapılmaktadır.
Kafkas arısı çok uysal, çalışkan ve şiddetli soğuğa dayanıklıdır. Hortumları diğer arı cinslerinden daha uzundur. Dil uzunlukları 7,5 santimdir.
Sık sık oğul verme eğilimine girmemeleri bu irkin üstün nitelikleri arasındadır. Yavru verimleri yüksektir ve kuvvetli aileler meydana getirirler. En kuvvetli oldukları devre yaz ortasıdır.
Ardahan Kafkas Üniversitesi’ne bağlı Arı ve Arıcılık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Ardahan ve çevresinde var olan Kafkas arı ırkı gen merkezi olmasının sağlanması ve ürettiği balın bilimsel olarak araştırılması, belgelenmesi, tanıtılması, korunması ve yaşatılması, Ardahan ve çevresinde arı ırkı soyunun korunması, çoğaltılması, ıslah edilmesi, üretim yapılması, eğitim verilmesi ve bölge imkânlarıyla organik kovan, çıta ve organik balmumundan list yapılması, bu konuda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak çalışmanın yaygınlaştırılmasıdır.

KISMİ YASAKLAMA

Ardahan festivalleri arasında yapılan ayrımcılık Ardahan Halkını üzmüştür. Hanak, Damal ve Hoçvan Festivallerine güvenlik endişesi gerekçe gösterilerek ormanlara giriş yasağı getirilmesi ciddi ve anlamlı değildir. Bu gerekçe sözde kalmıştır. AKP organizasyonunda olan yerler orman alanı da olsa izin veriliyor.

Ardahan Festivali de bu nedenle Milli Egemenlik Parkı ile tarihi Ardahan Kalesi'ne alınmıştır. Festivallerde her yıl olduğu gibi piknik yapılmasının önüne geçilmek istenmiştir.

Ancak, Göle Ulusal Kültür ve Kaşar Festivali, Köprülü Uluslararası Canibeg Yayla Şenliği ile Bağdaşen Köyü Bülbülan Yayla Festivalleri için herhangi bir yasaklama getirilmemiştir.
Ardahan Belediyesi sınırları içinde olan, bakım ve temizliği Ardahan Belediyesine ait olan tam da Ardahan Üniversitesi’nin karşısında bulunan orman alanının yasak kapsamına alınması ise anlaşılır gibi değil!

ÇILDIR GÖL FESTİVALİ KONUĞU BİLAL ERDOĞAN OLMUŞTU

12 Şubat 2022 tarihinde Çıldır Gölü üzerinde Çıldır Gölü 7. Uluslararası Altın At Kristal Buz Festivali, Kafkas Halk Oyunları ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehteran ekibinin konseri ile başlamış, festivale atlı kızak, atlı okçuluk, rahvan at, dört nal at müsabakaları güreş takımı, kayaklı koşu ve buz pateni sporcuları, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timlerinin de dalış gösterisi yapmışı

Festivalin en önemli konuğu ise Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’dı! Vali ve protokol, atlı kızağa binerek gölde gezinti yapmış Eskimo usulü balık ağı çekmişlerdi!

Başkanlığını Bilal Erdoğan’ın yapığı Dünya Etnospor Konfederasyonu bu yıl Haziran ortalarında İstanbul Atatürk Havaalanında 4 gün süren 5’nci Etnospor Kültür Festivali'ni gerçekleştirmişlerdi.

Dünya Etnospor Konfederasyonu (DEK), milletlere mâl olmuş geleneksel sporların ve oyunların yeniden canlanması, bilinirliklerinin artması ve yaygınlaşması için 2015 yılında İstanbul’da kuruldu. Başkanı Sayın Cumhurbaşkanı’mızın sevgili oğlu Bilal Erdoğan’dır!

Ne yazık ki; Konfederasyon, Uluslararası Olimpiyat Komitesi tarafından tanınan bir konfederasyon değildir!

CHP İL BAŞKANI YALÇIN TAŞTAN’IN İSYANI!

Neyse gelinen noktada AKP’li Belediyelere ait kutlamalara gereken izinler verilirken, muhaliflerin etkinlik, şenlik ve festivallerine ise sudan sebeplerle izin verilmemekte ya da tarih ve yerleri değiştirilerek etkisiz hale getirilmektedir.

Maalesef bu eşitsiz uygulamaları da Devlet görevlileri eliyle yapmaktadırlar. CHP Ardahan İl Başkanı Taştan; “22 Haziran ve 6 Temmuz arasında ki yasaklamalar; 12 Eylül Faşizmine direnen Dursun Akçam adına kurulan vakfın paneli vardı. Yasaklandı. Aynı hafta sonu Hanak Ümit Kaftancıoğlu anma ve Aşık Mazlumi festivali vardı. Yasaklandı. Damal İlçemizde Atatürk’ün İzinde ve Gölgesinde Damal Şenliği tüm Türkiye’nin dikkatle izlediği, tarafsız kanalların verdiği etkinlik de yasaklandı. Bunların; Atatürk’e de tahammülleri yok. Dün ve evvelsi gün Göle’de Köprülü Beldesi Canibek yaylasında ve Ardahan’ın merkez köyü Bağdaşen Yaylasında bir festival gerçekleşti. Biz bu festivalleri niye yasaklamadınız demiyoruz. Çünkü biz yasaklara karşıyız. Bunu burada bu vesileyle tekrardan dile getiriyorum. 22 Haziran ve 6 Temmuz arasın da ki yasaklar nifaktır, resmen Ardahan’ı karıştırmaktır" diyor.

Festivallerin, toplantı ve gösterilerin, özgür buluşma ve dayanışmaların olacağı günler yakındır. Bunlardan rahatsız olanların da muhakkak ki günleri sayılıdır. Daha özgür, daha mutlu günlerin yakın olduğu düşüncelerimle Bal Festivaliniz kutlu, ağzınızın tadı bal gibi olsun.

Etiketler
Ardahan