Ahlatlıbel 6’lı liderler zirvesi kime ne mesaj verdi?

Millet İttifakı ve yeni kurulan parti liderlerinin genel başkanlarının aylardır merak edilen buluşması dün akşam Çankaya Ahlatlıbel’de gerçekleşti. Çankaya Belediyesi’nin mütevazı sayılabilecek Ahlatlıbel Tesisleri’nde toplanan altı lider, birkaç saat görüştükten sonra ortak metin hazırladı ve 28 Şubat tarihinde daha somut bir metnin paylaşılacağı bilgisi verildi.

Kamuoyunda genel olarak olumlu karşılanan bu buluşma, muhalefet adına umut veren ve muhalefeti birlikte ve güçlü gösteren bir zirve olarak yorumlandı. Ayrıca Millet İttifakı’nın resmi olmasa da fiilen genişlediği ve doğal sınırlarına geldiği iddiasına çok sağlam bir destek geldi.

HDP ve sol partilerin masada olmamasına yönelik eleştiriler gelse de HDP’li yöneticilerin Millet İttifakı’nın bir parçası olmadan farklı bir yol izleyeceğini duyurduğunu biliyoruz. Ayrıca TİP gibi sol partiler de 3. İttifaktan yana olduğunu daha önceden açıklamışlardı. Sol partiler Millet İttifakı’nın ortak adayını destekleyebileceklerinin de mesajını vermişlerdi.

Ahlatlıbel Zirvesi’nin Sembolik Önemi

Ahlatlıbel hem semt hem de mekan olarak çok önemli sembolik anlamlar barındırıyor. Birincisi Çankaya Belediyesi’nin tesisi küçük sayılabilecek bir mekan ve son derece mütevazı dizayn edilmiş. Ekonomik buhran şartlarında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin ve Cumhur İttifakı siyasetçilerinin çok eleştirilen lüks ve israf harcamalarına karşı muhalefet partilerinin bu eğilimden kaçındığı ve mütevazı bir buluşmayı tercih ettiği görülüyor. Liderlerin sosyal tesise konvoylarla gelmemiş olması da böyle bir tercihin mevcudiyetini destekleyen diğer bir gelişme.

Ahlatlıbel’in diğer sembolik mesajı ise daha kurumsal. 6 partinin parlamenter sisteme geçiş ve hukuk devleti inşası için bir arada olduğunu hatırlamak, Ahlatlıbel Tesisleri’nin bulunduğu konumun sembolik önemi hakkında ipucu veriyor.

Ahlatlıbel 6’lı liderler zirvesi kime ne mesaj verdi? - Resim : 1

Haritada Ahlatlıbel Tesisleri’nin konumuna bakınca, şaşırtıcı bir görüntüyle karşılaşıyorsunuz. Ahlatlıbel Tesisleri, Anayasa Mahkemesi’nin tam karşısında yer alıyor. Yargıtay Başkanlığı Yeni Hizmet Binası’na yürüme mesafesinde. Türkiye Adalet Akademisi’ne de birkaç yüz metre mesafe uzaklığında.

Bu bilinçli seçim, muhalefetin yargı bağımsızlığı, kuvvetler ayrılığı ve hukuk devleti ideallerini masanın en temel amacı olarak belirlediğini gösteriyor. 6 parti kendi aralarında belirledikleri bu ortak amacı devletin yargı birimlerine mekan tercihi üzerinden de mesaj olarak gönderiyor. Adalet ve hukuk devletinin “mülkün temeli” olarak değerlendirildiği, ülkenin refahının bu temele bağlı olarak artabileceği düşüncesi bir fikir ortaklığına dönüşmüş. Ekonomik ve sosyal buhranın adaletsizlik ve keyfi yönetimden kaynaklandığı, parlamenter sisteme geçiş ve hukuk devleti inşasıyla ancak bu sorunların aşılabileceği tüm partiler tarafından anlaşılmış.

AHLATLIBEL METNİ BİZE NE ANLATIYOR?

Liderler yaklaşık 3 saat süren zirveden sonra ortak bir metin yayınladılar. Bu metinde öne çıkan temaları değerlendirmek, muhalefet blokunun izleyeceği stratejinin ana hatlarını ortaya çıkarmak adına çok önemli.

Ahlatlıbel 6’lı liderler zirvesi kime ne mesaj verdi? - Resim : 2

Korku yerine umut, keyfilik yerine adalet, tek adam yönetimi yerine sistem, dikta yerine diyalog ve uzlaşı, sorumsuzluk yerine sorunlara odaklanma, yerli-milli kılıfı altında hukuksuzluk yerine hukuk ve AB-Avrupa konseyi vurgusu, yolsuzluk yerine siyasi etik, kişiselleşmiş yönetim yerine şeffaf yönetişim, günü kurtarmak yerine gelecek nesiller içim “Yarının Türkiyesi”ni inşa etmek öne çıkan temalar. Amaç adalet, barış, refah ve huzur getirmek. Kimsenin kaybetmeyeceği, herkesin özgürleşeceği şartlar hazırlamak.

Bu metnin somut bir yol haritasından çok bir ilkeler manzumesi olduğunu söylemek mümkün. Başlangıç için kapsayıcı ve öz bir metin. Partilerin artık pazarlık aşamasını geçtiğini ve yol haritasını ortak iradeyle tasarlama sürecine girdiklerini gösteriyor.

SONUÇ

Muhalefet beceriksizlik imajına karşı bir araya gelme iradesi gösterdi. Mekan seçimi yargı ve iktidara mesaj niteliğindeydi. Sunulan yuvarlak masa görüntüsü ve yayınlanan metinde maksimal talepler yerine ortak yol haritası söylemi öne çıktı. Bu aşamadan sonra Millet İttifakı’nın DEVA ve Gelecek’i kapsaması, vaat ve programlarda çok seslilik yerine ortak söylem ve politikaların geliştirilmesi, geçiş dönemi tasarlanırken önceliğin bu dönemde anayasal değişiklikleri hayata geçirebilme adına en az 360 vekil kazanabilmekte olduğunun unutulmaması, bu öncelik çerçevesinde muhalefeti %60’a taşıyabilecek doğru aday, program ve kampanyanın tercih edilebilmesi çok kritik önem taşıyor.