CHP'nin 'İkinci Yüzyıla' çağrısı

''CHP'nin yaklaşımları Altılı Masa'nın cumhurbaşkanlığı seçim programına da tezat oluşturacak içerikte değil.''

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kaleme aldığı bir metin yanlış hatırlamıyorsam ilk kez "İkinci Yüzyıl" vurgusu ile basında yayınlandı ve sonra da küçük bir broşür haline getirilerek parti örgütlerince 81 ilde dağıtıldı.

Sonra giderek "İkinci Yüzyıl" parti literatürüne adamakıllı girdi. Nihayet 3 Aralık'taki Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Salonu'ndaki toplantıda zirve yaptı.
Gerçek Gündem'de gerek Kılıçdaroğlu’nun gerekse endüstriyel, ekonomik ve finansal düzlemde konuşanların sözleri geniş olarak haberleştirildi. Tekrara düşmemek için İkinci Yüzyıla Çağrı toplantısından izlenimlerimi aktarmak istiyorum.

Toplantının büyük bölümünü Gerçek Gündem Yazı İşleri Müdürü Faruk Eren ile birlikte izledik. 14.00'te başlayacağı duyurulan toplantı yarım saat kadar gecikmeyle başladı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu salona toplantı başlamadan önce yalnız geldi.(İmamoğlu, toplantı sürerken konuyla ilgili olarak Kılıçdaroğlu’nun salona girişini de içeren tweet attı. Fakat toplantıdan sonra attığı tweet çok dikkat çekiciydi: "Halkın sesi, Hakkın sesi-Mustafa Kemal Atatürk") CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Hanım ile 14.20 sıralarında geldi.

Kılıçdaroğlu’nun her iki yanında eşi Selvi Hanım ile birlikte üç eski genel başkan Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Altan Öymen oturdu.

Toplantıya eski genel başkanların yanında eski genel başkan yardımcıları da çağrılıydı. Umut Oran, Mustafa Özyürek gibi isimler oradaydı. Cari genel başkan yardımcıları, parti meclisi üyeleri, milletvekilleri, il başkanları, Büyükşehir Belediye Başkanları ile bazı il ve ilçe belediye başkanları, İstanbul İl yöneticileri ve ilçe başkanları toplantıda yer aldı. Tanımlı katılımcıların dışındaki partililer fuaye ve dışarıdaki barkovizyondan izlediler toplantıyı.

Balkon kısmı ise tamamen CHP Gençlik Kollarına ayrılmıştı. Genel merkez ile il ve ilçe gençlik kolları toplantıda zaman zaman "Gençliğin Umudu Kılıçdaroğlu" sloganını attı. Salonun genelinde ise Kılıçdaroğlu’nun baştaki ve sondaki konuşması sırasında güçlü şekilde "İktidar... İktidar!..." sloganı atıldı ki bu genel başkana mutlak İktidar mesajıydı.

Toplantının sunuculuğunu ekran yüzü Duygu Demirdağ yaptı. Toplantı öncesinde basın locasında CHP'nin sunucusu Barış Bozkurt'u görünce uzaktan işaretle sordum neden aşağıda olduğunu ve anladım ki başkası sunacak.

KILIÇDAROĞLU’NUN DİKKATİ, ÖZENİ

Kılıçdaroğlu vizyon sunumunun başında ve sonunda konuştu. Baştaki konuşmada konuşmacılarla ilgili bilgi verirken sonda da onların konuşmasından özet yaptı. Ancak Kılıçdaroğlu’nun sondaki konuşmasında iki nokta çok dikkat çekiciydi, çok dikkatli ve kelimeleri tartarak özenli bir dille kendi konumunu ve Altılı Masa'nın diğer liderlerini tanımladı. Kılıçdaroğlu, kendisinin artık "ana muhalefet lideri" değil, oluşan "güçbirliğinin bir parçası" olduğunun altını çizdi. Ardından da Altılı Masa'nın diğer liderlerini çok onore eden cümleler kurdu. Meral Akşener için sarf ettiği "mert" nitelemesinin alt okumaları da vardı. Birisinin masayı dağıtmaya ağına olan inanç olduğunu söyleyebilirim. Birisi de cumhurbaşkanlığı adaylığı hususundaki açık sözlü yaklaşımı olsa gerek.

MERAK KONUSU BIR NOKTA

Toplantıda ve sonrasında merak edilen bir husus şu oldu: CHP'nin tek başına iktidara gelecek bir oy potansiyeline ulaşması gerçekçi değilken neden bu kadar hazırlık? Altılı Masa'nın ortak programı da hazırlanırken üstelik....

Bu aşamada şu değerlendirmeyi yapabilirim: Altılı Masa'nın diğer partileri de benzer çalışmalar yapıyor. O yüzden CHP'nin yapması da olağan çünkü sonuçta parlamento seçiminde her parti en çok oyu alıp en çok milletvekilini çıkarmak istiyor. CHP'nin yaklaşımları Altılı Masa'nın cumhurbaşkanlığı seçim programına da tezat oluşturacak içerikte değil.

Etiketler
Ağrı Altılı masa Cumhurbaşkanlığı Seçim