Fasafiso

Rahmetli Erbakan Hoca'ya nazire yaparak tarif edeyim; AK Parti'nin, daha doğrusu Erdoğan'ın 'Türkiye Yüzyılı' tamamen fasafiso! Baştan sona baktım, kes...

Rahmetli Erbakan Hoca'ya nazire yaparak tarif edeyim; AK Parti'nin, daha doğrusu Erdoğan'ın 'Türkiye Yüzyılı' tamamen fasafiso!

Baştan sona baktım, kes kopyala yapıştır... Bir aceleyle, telaşla oluşturulmuş bir metin... "Bay Kemal", "Cumhuriyetin İkinci Yüzyılı" dedi ya bir kere... Mesele ileriye dönük vizyonu 'ele geçirmek'! Öyle olunca da kel başa şimşir tarak!

İKTİDARIN HEYBESİNDE ŞİRİNLİK MUSKASI DOLU

Anketler alarm verince şirinlik muskaları da dağıtılmaya başlandı! Yüzde 56 yerli TOGG otomobili sunumuna bazıları dışında parti liderleri de çağrıldı. "Bay Kemal" de!.. O gitmedi, Meral Hanım da... Ancak Meral Hanım yardımcısını gönderdi (6'lı Masa'daki bu farklı adımlar değişim isteyen yurttaşların, seçmenin canını sıkıyor, bunun da altını çizelim geçerken).

'Türkiye Yüzyılı' sunumuna hükümet yandaşı olmayan basın kuruluşlarından, hatta Halk TV, Sözcü'den isimler çağrıldı!

Bütün bu adımlar bal gibi seçimlik... Erozyona uğrayan iktidar çare arıyor, çareyi kimi 'açılımlarda' buluyor. Mesele bu, başka birşey değil. Alevi açılımını da bu bağlamda değerlendirmek gerekiyor. Anlaşılan Erdoğan'ın, Cumhur İttifakı'nın heybesinde şirinlik muskası dolu. Arkası gelirse kimse şaşırmasın.

CUMHUR'UN GERİLİMİ

Yalnız, Cumhur İttifakı içindeki gerilimler de dikkat çekmeye başladı. Mahir Ünal'ın AK Parti grup başkan vekilliğinden alınması, Türkçe konusundaki saçmalamasının ardından Dr. Bahçeli'nin tepkisinden dolayı gerçekleşti. Öte yandan BBP'nin ittifakta kurumsal temsilindeki patinaj da ciddi bir gerilim konusu. Zaten bölünen bu parti bir de bu gerilimle uğraşıyor. MHP'nin tavrı belirleyecek sonucu bu konuda. Daha önce 2014'teki Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP'nin partneri olan BBP bir de bakmışsınızz bu kez Millet İttifakı’na dönmüş yüzünü yine! Siyasette olmaz, olmaz!..

Samimi Ülkücülere ve Alperenlere önerim; Mahir Ünal gibi o kadar çok rövanş heveslisi var ki Cumhur İttifakı'nın büyük ortağının köşe başlarında; bir baksınlar... Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti mi, ondan rövanş ve ardından başka bir Cumhuriyet mi? Tercihlerini buna göre yapacaklar...

SAF ENTELEKTÜELLER, ÜLKÜCÜLER, ALPERENLER

Tanınmış bir televizyoncu-gazeteci eski dost, bir zamanlar AK Parti'nin pozisyonu ve niyetini sorgularken "bir ortalama almak istiyorlar" diyordu.... Görüldü ki yıllar sonra "ortalama" beklentisi bizim çocuk için saf entelektüel bir zeminmiş. Çünkü malum parti giderek sosyal demokrat bozması, liberal yetmez ama evet evetçiler vb. çevrelerden de arınıp sırtını Avrupa’ya, yüzünü Ortadoğu'ya dönüp "ihvanvari" bir rota tutturdu.

Hattızatında zaten malum parti "ortalama" derdinde olsaydı bu kadar aşırı kutuplaştırma yoluna gitmezdi. Hiç unutmuyorum; yıllar önce İstanbul'da sıkı bir AK Partili ilçe başkanı ile iktidarlarının ikinci döneminde aklı selim bir sohbetimiz olmuştu. Ona "AK Parti'nin biraz daha ılımlı, Cumhuriyet değerlerini cepheden karşıya almayan bir çizgide yüzde 60'ları bulabileceklerini" söylediğimde şu yanıtı almıştım: "Öyle değil Ayhan Bey, bizim oyumuz yüzde 45 bandında... Çünkü zaten CHP'nin, HDP ve MHP'nin belli bir ideolojik oyu var. O yüzden olmaz..."

O sohbette iyice anladım ve emin oldum ki AK Parti siyasal İslam dairesinde kalmak istiyor, iktidarını bu temelde sağlamlaştırmak istiyor.

Ve öyle de oldu! İktidar için yüzde 50 gerektiğinde de AK Parti, MHP'yi yörüngesine çekti.

İşte saf entelektüeller gibi Ülkücüler de Alperenler de AK Parti'nin ve tabii Erdoğan'ın tercihini, pozisyonunu öğrenecek öğrenmesine de inşallah geç kalmazlar. Çünkü Erdoğan'a bir 5 yıl daha vermenin vebali çok ağır olur.