“Şişli’de bir apartıman…”

Cemal Reşit Rey’in klasikleşen eseri Lüküs Hayat operetinin içinden geçen Şişli, İstanbul’un geçmişte de şimdi de en renkli, mimari, kültür ve tarih fışkıran, şaşırtıcı sürprizler içeren bir ilçesi…

Cemal Reşit Rey’in klasikleşen eseri Lüküs Hayat operetinin içinden geçen Şişli, İstanbul’un geçmişte de şimdi de en renkli, mimari, kültür ve tarih fışkıran, şaşırtıcı sürprizler içeren bir ilçesi…

SADECE MODA DEĞİL ŞİŞLİ DE BENİM HAYATIM

Şişli’de gözünü açan ve yetişen, üniversite de içinde olmak üzere (Şişli Siyasal Bilimler) bütün okullarını Şişli’de okuyan, bütün bu okullara yürüyerek gidip gelen; Şişli’de futbol oynayan, iş hayatı olan; Şişli’de deniz kadar akrabası, deniz kadar çocukluk ve gençlik arkadaşı, iş arkadaşı olan birisi olarak Şişli Gezi Rehberi’nin dikkatimden kaçması mümkün değildi.

ŞİŞLİ GEZİ REHBERİ İLE ŞİŞLİ BELEDİYESİ ÖNEMLİ BİR İŞ ÇIKARMIŞ

Kendisi de bir Şişlili olan Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, önemli bir işe imza atarak Şişli Gezi Rehberi’ni Şişli’ye, İstanbul’a kazandırdı. Keskin, rehbere yazdığı önsözün bir yerinde şöyle diyor:

“Şişli, aslında bu zengin tarihe duyulan özlem ve yeniye karşı beslenen şevk arasında durur. Şişli’ye de karakterini bu dualite kazandırır. Eski ve yeninin birlikteliği, yerel ve uluslararası olana bakabilen vizyon, değişim içinde bir süreklilik ve unutulmaya karşı çıkan canlı bir hafıza.”

İşte tam da bu perspektifte Şişli’yi yansıtmış rehber… Rehberi karıştırırken, incelerken içinde yer alan neredeyse her noktaya adım attığımı, dokunduğumu hatırladım. Atatürk Evi’ne gittim. İki bina altındaki şimdilerde sadece arsası kalan fakülteme de… Hemen okulumuzun karşısındaki geçmişin mücevheri Pilavcı Pasajı’na girip çıktım. Site sinemasında film seyredip, Sander Kitabevi’nde kitap karıştırdım. Sonra Nişantaşı’na geçip Teşvikiye Camii’ne kadar yürüdüm vitrinlere bakarak. İlk gençliğimize kadar uzanan son akasyalarla dolu Bomonti Bira Bahçesi’ne gittim. Şişli Camii’nde bir cenaze namazına, Surp Vartanants Kilisesi’nde bir vaftiz törenine katıldım. Feriköy Mezarlığı'nda ebedi uykusunda olan babaannemi, babamı, kardeşimi ve nice yakınımı düşündüm. Açık Hava’da bir akşam konserine gittim. Maçka Demokrasi Parkı’nda bir tur atıp yürüyüşümü Cideliler Parkı’nda bitirdim. Mehter konseri olan bir gün Harbiye Askeri Müzesi’ni gezdim. Çıkışta Avni Pub’a uğrayıp bir tek attım. Radyoevi’nin önünden geçerken Tamburi Cemil Bey’in tınısını duyumsadım kulaklarımda.

“Şişli’de bir apartıman…” - Resim : 1

REHBERDE YOK YOK

Şişli Gezi Rehberi, Şişli hakkında genel bilgiler verdikten sonra okuru bir Şişli gezisine çıkarıyor ve üç bölgeye ayırdığı Şişli’nin önemli binaları, apartmanları, kurumları, okulları, mezarlıkları, anıtları, mabetleri hakkında ayrıntılı bir envanter sunuyor.

Şişli Gezi Rehberi; Abide-i Hürriyet Anıtı’ndan Şişli Camii’ne, Bomonti Bira Fabrikası’ndan Bulgar Eksarhlığı’na, Surp Vartanants Kilisesi’nden Feriköy On İki Apostol Rum Ortodoks Kilisesi’ne, Karagözyan Ermeni Okulu’ndan Sebat Apartmanı’na; Mimar Vedat Tek Evi’nden Harbiye Karakolu’na, Teşvikiye Camii’nden Nişan Taşı’na, Narmanlı Apartmanı’ndan Maçka Palas’a; Notre Dame De Sion Fransız Lisesi’nden İstanbul Radyoevi’ne, Açık Hava Tiyatrosu’ndan Aya Dimitri Kilisesi’ne kadar Şişli’de ne varsa gözümüzün önüne seriyor.

DÖRT ÖNEMLİ ROTA

Rehberde Şişli’nin gastronomisi hakkında da azınlık mutfaklarını da içeren bir bölüm yer alıyor ve burada Şişli’nin gastronomi haritası yanında lezzet durakları hakkında bilgilere yer veriliyor. Despina, Astek, Göreme Muhallebicisi, Tatbak, Pangaltı İşkembecisi… Benim lezzet dükkanlarım. Ah o merkezdeki Özoğlu Kebapçısı 70’lerin… Şişli’nin nabzının attığı, Süreyya Üzmez ile ortak ahbabımız Gaziantepli Ali Ağabey’in işlettiği caminin sırasındaki o güzel dükkan… Ali Ağabey’in küçük oğlu Beycan yıllar sonra 1989’da Siirt’e gelecek asker olarak Süreyya Komutanı ile bendenizin yanına. Onu alıp Süreyya’nın, yani komutanının lojmanına götüreceğim. Rahmetli babasının da olduğu bir kaset izleteceğiz (Bugünlerin ünlü gastronomi gurusu Süreyya, Hasdal’da görevli bir teğmen iken henüz, Şişli’dir muhiti).

Rehberde Şişli Gastronomi Rotası yanında başka rotlar da var; Şişli Dini Yapılar Rotası, Şişli Apartmanlar Rotası, Şişli Kültür Sanat Rotası.

Fotoğraf ve haritalarla desteklenen rehberin sonunda pratik bilgiler yanında kaynakça ve dizin de yer alıyor.

ŞİŞLİ KAYIT ALTINA ALINIYOR

Lüküs Hayat operetine ilham veren Şişli’nin bir de arka tarafları var tabii. Feriköy’ü, Halide Edip’i, İzzetpaşa’sı, Okmeydanı, Kuştepe’si… Oralar da Şişli’nin bir parçası… Güzel şeyler duyuyorum; Muammer Keskin, çalışmasını başlattığı Şişli Semt Kitapları Dizisi ile sadece Nişantaşı ve Teşvikiye’nin değil, Şişli’nin arka taraflarını, tamamını da göz önüne getirecek önümüzdeki aylarda. Birbirinden değerli kalemler semt kitapları için çalışıyor. Ayrıca ona ilaveten bir sözlü tarih çalışması da duyuyorum.

Ancak biz yine de Lüküs Hayat’la başladık, Lüküs Hayat ile bitirelim Şişli Kent Rehberi hakkındaki bu yazıyı ve selamlayalım sevgili Şişli'yi... Lüküs Hayat’ı birkaç kez izledim ama en güzeli bir yaz günü Açık Hava Tiyatrosu’ndakiydi (Şimdi Cemil Topuzlu Açıkhava Tiyatrosu adı). Lüküs Hayat operetinin ilk iki kıtasının ve nakaratının sözleri şöyle:

LÜKÜS HAYAT

Şişli'de bir apartıman

Yoksa eğer halin yaman

Nikel-kubik mobilyalar,

Duvarda yağlı boyalar

İki tane otomobil

Biri açık, biri değil

Aşçı, uşak, hizmetçiler

Dolu mutfak, dolu kiler

Hey

Lüküs hayat, lüküs hayat

Bak keyfine yan gel de yat

Ne güzel şey

Oh ne rahat

Yoktur eşin lüküs hayat

Etiketler
Şişli İstanbul