Atınç Nukan: Göztepe’de ışıldayan az sayıda isimden biri

Atınç Nukan. 20 Temmuz 1993’te İstanbul’da, Fatih’te doğdu. 2021-22 Ahmet Çalık Sezonu Göztepe-Altay maçını Atınç’ın annesi, babası, kardeşiyle birlikte...

Atınç Nukan. 20 Temmuz 1993’te İstanbul’da, Fatih’te doğdu. 2021-22 Ahmet Çalık Sezonu Göztepe-Altay maçını Atınç’ın annesi, babası, kardeşiyle birlikte izledim. Babasının sükunetine karşın bilhassa sertlikle geçen pozisyonlarda annesinin nasıl da halden hallere girdiğini izlemek bir futbolcu-anne ilişkisi ve duyarlılığı açısından ilginç oldu.

1.96 boyundaki solak stoper, forma giydiği sürece sadece defansta değil, duran toplara dayalı hücumda da bu sezon Göztepe’nin kulesiydi. Ligin ikinci yarısında evdeki iki maçta zaten gol açılışını da Atınç yaptı kule gibi yükselerek gönderilen duran toplarda. Bu sezon 3 gole imza atarak defansta sigorta olduğu gibi hücumda da Göztepe’nin silahlarından birisi oldu. 2010’da başladığı profesyonel futbol yaşamının en istikrarlı, verimli, olgun sezonunu geçirdi ikinci yarıdaki GS maçına kadar Göztepe’de (Sonra bir daha oynamadı, sakat denildi ama tam da anlayamadım doğrusu. Sanki bana başka bir mesele de var gibi geldi). Sakatlıklarla dolu dönemi geride bıraktı. Çok iyi çalıştı, kendisine iyi baktı.26. hafta GS maçı ile birlikte 18 lig, 2 kupa maçına ilk 11’de çıktı fakat bu gidişle ciddi bir sakatlık yaşamayarak kariyerinde bir sezonda en fazla maç oynama rekorunu kıracak diye düşünürken yine bir şeyler oldu! Bunu neden belirttim? Çünkü 12. profesyonel sezonundaki Atınç ara ara uzun süren çapraz bağ kopmaları yaşadı. BJK’da, Leipzig’de, Göztepe’de de yaşanan bu uzun süreli sakatlıklar nedeniyle belki başka bir futbolcu karşılaşsa sabredemez, kopardı erken yaşta futboldan. Ancak o sabretti, azmetti, çalıştı ve şimdi olgunluk döneminde. 2 Eylül 2019’da Göztepe’ye imza atan futbolcunun kontratı güven verdiği için 10 Mayıs 2021’de 30 Haziran 2024’e kadar 33 numaralı formayı giymek üzere uzatıldı. O şimdi, bu sezon Halil, Şerif ve Obinna ile birlikte en yüksek düzeyde sorumluluk alarak takımı için mücadele eden isimlerdendi. Sırası geldiğinde nadir de olsa kaptanlık pazubandı da yakıştı o yüzden.

ALTYAPI YILLARI

Atınç Nukan futbola 2004’te 11 yaşında Küçükçekmecespor altyapısında başladı. İki başarılı sezonun ardından BJK’nın dikkatini çekti 2006’da, 13 yaşındayken BJK’nın yolunu tuttu ve 2007-2008 sezonunda 15 yaş altı takımında, bir sonraki sezonda ise 18 yaş altı takımında Süper Gençler Ligi’nde forma giydi. 2009-2010 sezonunda BJK A2 takımına yükseldi ve hem A2 maçlarında hem de 18 yaş altı gençler maçlarında oynadı.

O FIRSATI ÇOK İYİ KULLANDI

2009-2010 sezonunda BJK Teknik Direktörü Mustafa Denizli, BJK A2 Takımının Nevzat Demir Tesisleri’nde FB A2 Takımına karşı oynadığı A2 Ligi karşılaşmasını izledi. BJK’nın as stoperi Sezer Öztürk sakat olduğu için Atınç maça ilk 11’de başladı. Bu bir fırsattı ve Atınç fırsatı çok iyi değerlendirdi. Denizli, genç oyuncu ile profesyonel sözleşme için düğmeye bastı. Atınç, 22 Nisan 2010’da, 17 yaşında BJK ile profesyonel sözleşme imzaladı ve hemen ilk lig maçı için 18 kişilik kadroya alındı. 7 Mayıs 2010’da ise Manisaspor karşısında takım arkadaşı Rıdvan Şimşek ilk yarıda sakatlanınca oyuna girdi ve ilk resmi maçında siyah beyazlı formayı giydi.

DENİZLİ’DEN SONRA DALGALI BJK DÖNEMİ

Mustafa Denizli’nin ayrılmasından sonra Atınç, Alman teknik direktör Schuster döneminde şans bulamadı ancak sonrasında Tayfur Havutçu döneminde yeniden A Takım kadrosuna çağrıldı. 2 Mart 2011’de Gaziantep BB kupa maçındaki performansıyla dikkat çekerek kadroda daha sık gözüktü. 2010-2011 Süper Lig sezonundaki Eskişehirspor ve Gaziantepspor maçlarında ilk 11’de başladı.

Atınç, BJK’da Carvalhal döneminde bir resmi maçta forma alamadı ve o sezon A2 Takımı ile 21 maça çıktı. Değişen teknik direktörlerle dalgalı bir seyir izleyen BJK macerasında oyuncu Samet Aybaba döneminde kadro dışı kaldı. 2012 Aralık’ta yeniden kadroya girse de sezon sonuna doğru ancak A2’de forma giymeye başladı, yabancı stoper transferleri önünü tıkadı. Bu dönemde Portekiz Ligi’nden Sporting CP’den teklif alsa da BJK’dan kopmak istemedi. Bir sezon boyunca A2’de de oynamadan çalışmalarını daha önce bir süre yaptığı gibi bireysel olarak sürdürdü. 2012-13’te A2 Takımı formasını giydi yeniden. Ertesi sezon göreve gelen teknik direktör Biliç, Atınç’ı eksiklerini gidermesi için Ç. Dardanelspor’a bir yıllığına kiralık gönderdi. Orada 17’si ilk 11 olmak üzere 19 lig ve 1 kupa maçına çıktı. 22 Aralık 2013’teki Tokatspor kupa maçında kariyerinin ilk golünü kaydetti. O sezon devre arasında sakatlık geçirerek 3 ay sahalardan uzak kaldı ve sezonun son 6 maçında sakatlık sonrasında ilk 11’de sahaya çıktı. Bir sonraki sezon öncesi Slaven Bilic tarafından sezon öncesi kampına dahil edildi. Sezon öncesi oynanan hazırlık karşılaşmalarının tamamında forma giydi. 22 Eylül 2014 tarihinde oynanan Bursaspor maçında oyuna sonradan girerek uzun zaman sonra ilk defa Süper Lig karşılaşmasında görev aldı. 11 Aralık 2014'te Tottenham Hotspur ile oynanan UEFA Avrupa Ligi maçının ikinci yarısında sakatlanan Ersan Gülüm’ün yerine oyuna girerek ilk kez Avrupa’da bir resmi maçta forma giydi. BJK Tottenham Hotspur’u 1-0 yenerek grup lideri olup bir üst tura çıktı.

Atınç Nukan, 29 Ocak 2014’te BJK ile olan sözleşmesini 4 yıl uzattı. Atınç'ın Beşiktaş'tan 4 yıl için 1,3 milyon Euro garanti ücret alacağı ve maç başı ücretinin 7 bin Euro olacağı açıklandı. Oyuncu, 2014-15 sezonunda 13'ü ilk 11 olmak üzere 17 resmî maçta forma giydi.

BUNDESLİGA 2 YILLARI

2015' in yazında Atınç için Beşiktaş'a Bundesliga 2 takımı RB Leipzig'den 5 milyon Euro değerinde bir teklif geldi. İlk olarak Beşiktaş'tan ayrılmak istememesi gerekçesiyle teklifi reddetti ve transfer süreci durdu. Ancak RB Leipzig teknik direktörü R. Rangnick İstanbul’a gelerek Atınç ile kulübün projeleri ve gelecek planları hakkında 5 saatlik bir görüşme yaptı. Bu görüşmeden sonra Atınç teklifi kabul ederek 2 Temmuz 2015’te 5 milyon Euro karşılığında resmen RB Leipzig'e transfer oldu ve takımıyla 5 yıllık sözleşme imzaladı. Ertesi gün de sosyal medya aracılığıyla BJK taraftarına veda etti.

Atınç 2015-16 Bundesliga 2 sezonunun ilk 2 karşılaşmasına ilk 11'de başladı. Ancak 10 Ağustos 2015 tarihinde Osnabrück ile oynanan kupa maçında sakatlandı ve 6 hafta formadan uzak kaldı. 30 Kasım 2015’te formasına kavuştu. Duisburg maçında ise 67’de oyuna girerek 2-2 giden maçta kornerden gelen topa vurduğu kafa vuruşu ile takımını öne geçiren gol, Bundesliga 2’deki ilk golü oldu. Leipzig’de 12 maçta forma giydi ve 1 gol attı.

YENİDEN BJK

2016-17 sezonunda ise BJK yeniden eski oyuncusu ile bir yıllığına kiralık olarak anlaştı ve Leipzig’e 100 bin Euro ödendi. Atınç, BJK TV’ye verdiği röportajda sevincini şöyle ifade etti:

“Geri dönmek çok güzel. Tarif edilemez duygular içindeyim. Yıllarca burada oynadım. Bir yıllık aradan sonra buraya dönmek çok güzel. Buranın kıymetini daha iyi anladım. Çok mutluyum. Umarım iyi bir sezon geçiririz. Almanya’da başarılı bir sezon geçirdim. BJK’nın yeri bende çok ayrı. Teklif alınca akan sular durdu. Beşiktaş taraftarı gibisi dünyanın hiçbir yerinde yok. İnşallah bu sene takım içinde olarak şampiyonluk kupasını kaldırırım. UEFA Şampiyonlar Ligi ayrı bir seviye. Başarılı olmak için elimizden geleni yapacağız. Başarıyı rekabet getirir. Takımdaki tüm oyuncular mevkilerinde çok iyiler. Şu anda her pozisyonda zenginlik ve genişlik var. Formayı kapmak için çok çalışacağım. 33 numarayı giyeceğim. Kulübüme para kazandırarak gitmek beni de mutlu etti geçen sezon. Geride kalan sezonun bana çok şey kattığına inanıyorum. Şenol Güneş, Beşiktaş’a çok şeyler kattı. Ben de Şenol Güneş’ten bir şeyler öğrenmek için çok çalışacağım. Şampiyonluğa ve Avrupa’da elde edilecek başarılara konsantreyim. Yeni gelen arkadaşlar da çok sıcakkanlı ve sempatikler. Takım içinde inanılmaz bir aile ortamı var. Aileme geri dönmüş gibiyim şu anda.”

Fakat bu sevinci kısa sürdü Atınç’ın çünkü yeni bir çapraz bağ sakatlığı şanssız genç oyuncuyu sahalardan uzun süre uzaklaştıracaktı.

VE ATINÇ’IN GÖZTEPE DÖNEMİ

BJK’da kiralık olarak forma giyerken sakatlanan Atınç Nukan, son 2 sezonunu futbol oynayamadan geçirdikten sonra 2019-20 sezonu öncesinde Leipzig’den Göztepe’ye 1+1 yıllık sözleşme imzalayarak transfer oldu. Kariyerinde BJK ve Leipzig’de çapraz bağ sakatlığı yaşayan Atınç aynı şanssızlığı Göztepe’de de yaşadı ve ilk haftalarda çapraz bağları kopunca 7 ay sahalardan uzak kaldı. Yeni bir sayfa açabilmek için imza attığı Göztepe’de sezonun ilk haftalarında kariyerinde üçüncü kez çapraz bağları kopan Atınç, pes etmedi, tedavisini aksatmadı ve sürekli çalışarak teknik ekibin gözüne girdi. Yönetimin de bırakmak istemediği oyuncu, sarı-kırmızılılarda kaldı. Göztepe, 1 yıllığına transfer ettiği Atınç Nukan'la opsiyon hakkını kullandı ve sözleşme yeniledi. Kulüpten yapılan açıklamada şöyle dendi:

“Kulübümüz sezon başında renklerine kattığı Atınç Nukan’ın sezon sonu sona erecek sözleşmesini opsiyon hakkını kullanarak 31 Mayıs 2021 tarihine kadar uzattı.”

10 Mayıs 2021’de ise sözleşme yenilendi ve Atınç 30 Haziran 2024’e kadar Göztepe’ye imza attı. 2021-22 Ahmet Çalık Sezonu’nda ise 25.hafta itibarıyla 3 gol ve 1 asist ile, başarıyla görevini yerine getirdi, yüksek bir sorumluluk duygusuyla Göztepe’yi ayakta tutmaya çalışan oyunculardan birisi olarak camiada saygı uyandırdı. İleri çıkıp skora katkıda bulundu, defansta sigorta gibi duruyor. Rakip şutlara siper oldu. Göztepe’deki üçüncü sezonunda kariyerinin olgunluk dönemini yaşadı. Onun oynadığı dönemde zaten Göztepe defansı, ondan sonrakinden çok daha fazla defansa benziyordu! Nitekim zaten Göztepe’de sorumluluk alan oyuncu grubu çok azdı ve birisi de Atınç’tı ve GS maçı sonrasında takımdan uzak kalmasıyla birlikte takım da adeta paraşütsüz aşağıya doğru düşmeye başladı!

MİLLİ TAKIM KARİYERİ

Atınç Nukan ilk olarak U-16 Milli Takımının Avustralya ile oynayacağı hazırlık maçı kadrosuna çağrıldı ve 26 Nisan 2009’da milli takım siftahını yaptı. 2 kez U-16, daha sonra 4 kez U-18 ve 16 kez de U-19 Milli Takımlarında forma giydi. 1 kez A2 Milli Takımında oynadı, 6 Kasım 2015’te Fatih Terim’in açıkladığı A Milli Takım aday kadrosunda yer aldı. 13 Kasım 2015’te de Katar’a karşı 1 kez A Milli oldu.

EKŞİ SÖZLÜK’TEKİ ATINÇ

Atınç Nukan ile ilgili olarak Göztepe’ye geldikten sonraki Ekşi Sözlük’te yapılan girişlere şöyle bir göz attığımda aşağıdaki girişlerin oyuncu hakkında fikir verdiğini gördüm. Göztepe taraftarının yanında BJK taraftarının girişlerinden bazılarını kronolojik olarak sadece imla hatalarını ve kimi düzeltmeleri yaparak olduğu gibi aktarıyorum. Tabii görülüyor ki en çok giriş Göztepe Gürsel Aksel Stadı’ndaki 2020-21 sezonundaki Göztepe-BJK maçıyla ilgili olarak yapılmış. Bu da doğal çünkü Atınç BJK’da uzun yıllarını geçirdikten sonra Göztepe’ye gelmişti.

-Takımının bu sezon şimdiye kadar oynadığı 18 lig maçının 12’sinde forma giymiştir. Kariyerini bitirebilecek kadar uzun bir oynamama arasından sonra öyle ya da böyle geri dönmesi sevindirmiştir. (16 Ocak 2021)

-İçine bugün Maldini kaçmış Göztepe stoperi. Beşiktaş’ımın altyapısından yetişmedir.

-Kaç tane top çıkardı adam bugün şu ana kadar. Maçın Göztepe adına Halil ile birlikte en iyisi gibi.

-FB’ye karşı mükemmel bir maç çıkarmış kule stoperimiz. Rakibi madara etti. Hatta frikikleri bile kafasıyla, vücuduyla engelledi. Ayağa doğru hamleler yaptı. Umarız bir daha sakatlanmadan böyle devam eder. (21 Şubat 2021)

-Duvar mısın be mübarek! Alpaslan ile süper bir ikili oldular.

-Zamanında Biliç’in BJK ceza sahasına diktiği seren direği rolündeki performansıyla Leipzig’e gitmiş, açık alanda hataya meyyal, kapalı savunmada duvar olabilen 1.96 boyundaki stoper. (22 Şubat 2021)

-Milli takıma kadar yükselmiş bir oyuncu için iyi çalışmanın ve antrenörün önemini göstermiştir. (17 Nisan 2021)

-Leipzig’den Göztepe’ye bedelsiz gelmiş ve piyasa değeri 27 yaşında olmasına rağmen 1,1 milyon Euro olan futbolcu. (18 Nisan 2021)

-Bu forma altında tanıdığım (ki, Tacettin’lerden, Atalay’lardan beri hastasıyız) en karakterli çocuklardan biri. Atınç geçtiğimiz hafta 3 yıllık imzayı da atmış bulunuyor ve biz futbolu bıraktığında onu “Göztepeli Atınç” olarak hatırlayacağız. Bu güzel çocuk sahada Halil Akbunar kadar formasının hakkını veriyor, onun gibi hırsla mücadele edip formasını sahipleniyor ve emeği gibi gönlünü de ortaya koyuyor.

-Abim ayağından iki top kaçır yeter be!..-Neden 2 diyorum? Bir tanesini Larin kesin kaçırır da ondan!-

-Bu sezon bazı maçlarda izledim, gerçekten oyununu olgunlaştırmış, kendine güveni gelmiş formda bir oyuncu.

-BJK karşısında adam net golü engelledi, Göztepe adına elinden geleni yapmaktadır. Golden önce pozisyonu başlatan pası da o verdi. Şerefiyle oynuyor, helal olsun.

-Onurla, emekle sözleşmesi olan takım için çatır çatır futbol oynamıştır. Göztepe’nin attığı golün asistini yapmıştır. Zeki, çevik ve ahlaklı Türk sporcusudur. Başın dimdik olsun koçum.

-İlk yarıda Göztepe’nin en iyisiydi. Golü attırdı, yan toplarda takımını pozisyona soktu. BJK’nın birkaç önemli pozisyonunu kesti. Üzerine baskıda minimum hata yaptı.

(15 Mayıs 2021)

-Sakatlıklarla geçen yıllardan sonra biraz da “tutarsa” diye transfer olduğu Göztepe’de 1,5 sezondur iyi bir ivme yakalayan, yaklaşık son 10 haftadır da takımının en formda oyuncularından biri olan BJK orijinli futbolcu. Bu akşam da sahada takımı adına en iyilerden biriydi. BJK’lıyım, Atınç’ı severim. İzmir’de yaşıyorum, burada futbola gönül vermiş arkadaşlarımdan dolayı Göztepe’yi de severim. Umarım takımına önümüzdeki sezonlarda da başarıyla hizmet eder.

-Babadan BJK, semtten Göztepeli olarak dünkü maçı sanırım en tarafsız ben yorumlarım. Canını dişine takarak oynadı, attırdı, savundu, az kalsın yine attıracaktı. Göztepe taraftarı olarak takıma yaptığı katkı için hakkımız helal olsun diyorum.

-Keşke BJK’dayken de dünkü performansı gösterebilseydi. Atınç’a başarılar. Ayrıca, sarı saçlar kötü olmuş, zaten tipi yerinde adamsın, ne gerek var öyle şeylere… (16 Mayıs 2021)

-Kendisi Göztepe’mizin savunmasındaki duvardır. Oynatılmadığı her maç bize puan kaybı olarak yazar, yazdı da zaten. (18 Ekim 2021)

-İki hafta önceki Antalyaspor maçında ve şu an oynanan Sivasspor maçında markajdan çok akıllıca kurtulup çok güzel iki kafa golü atan Göztepe stoperi. Çalışılarak atıldığı çok belli olan iki kritik ve güzel gol attı. (19 Ocak 2022)

-Göztepe’mizin en formda ikinci oyuncusu. Gayet güzel oynuyor. Yerinde müdahaleler yapıyor. Duran toplarda gol atıyor. İnşallah sakatlanmaz. Bence iyi bir oyuncu. (21 Ocak 2022)

İNŞALLAH BÖYLE GİDER

Göztepe maçlarında her şeyini ortaya koyan bir Atınç izlemekten keyif aldım. Takımının başarısı için formasının her santimini terletti. İnşallah yeni bir ciddi uzun sakatlık sorunu yaşamadan uzun yıllar Göztepe’de forma giyer. Şimdi şanssızlıkları da kırdığı olgunluk dönemi. Göztepe aşısı tuttu. Umarım uzun yıllar sarı kırmızılı formayı giyerek “Göztepeli Atınç” olarak hatırlanır. Atınç’ın Göztepe ile 2 sezonluk daha sözleşmesi var. Süper Lig’de düşme olmazsa Süper Lig’de, olsa da TFF 1’de Göztepe formasıyla Atınç’ı izlemek isterim. O ne düşünür, kulüp yönetimi ne düşünür bilemem tabii. Şunu da belirteyim ki Göztepe TFF 1’de oynarsa gelecek sezon, Atınç’ı her Süper Lig ekibi formasını giydirmek ister. O zaman bu takım belki de belli olmaz, ilk göz ağrısı BJK olur.

Onunkisi hakikaten bir derviş misali ateş üzerinde yürür gibi sakatlıklarla, operasyonlarla boğuşmaktan yılmaksızın sevdalandığı güzel oyun futbol için ısrarın hikayesi. Son olarak Göztepe- GS maçında statta izledim Atınç’ı. Hatta GS’de ilk 21’de olmadığı için tribünde olan eski takım arkadaşı ve birlikte defansta tandem oynadıkları Alpaslan ile birlikte… Atınç, bu maçta da elinden geleni yaptı. Göztepe tribünü de onu baş tacı yaptı, çünkü tribün formasını sırılsıklam yapan ve takımı için sorumluluk alan oyuncuları ayrı bir yere koyuyor.

Atınç Nukan: Göztepe’de ışıldayan az sayıda isimden biri - Resim : 1

Atınç Nukan: Göztepe’de ışıldayan az sayıda isimden biri - Resim : 2

Atınç Nukan: Göztepe’de ışıldayan az sayıda isimden biri - Resim : 3

Atınç Nukan: Göztepe’de ışıldayan az sayıda isimden biri - Resim : 4

Atınç Nukan: Göztepe’de ışıldayan az sayıda isimden biri - Resim : 5

Atınç Nukan: Göztepe’de ışıldayan az sayıda isimden biri - Resim : 6

Atınç Nukan: Göztepe’de ışıldayan az sayıda isimden biri - Resim : 7

Atınç Nukan: Göztepe’de ışıldayan az sayıda isimden biri - Resim : 8

Etiketler
Göztepe