HDP'li Beştaş'tan Kılıçdaroğlu'nun 'başörtüsü' çıkışına destek

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, "Kadınların bedeni, kıyafetleri üzerindeki toplumsal, siyasal baskının kalkmasını savunuyoruz" dedi.

HDP'li Beştaş'tan Kılıçdaroğlu'nun 'başörtüsü' çıkışına destek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 'başörtüsü' açıklamasına HDP’den de destek geldi. HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, CHP’nin Meclis'e sunacağı başörtüsü teklifini olumlu bulduklarını açıkladı. Kadın bedeni üzerindeki tüm egemenlik biçimlerinin karşısında olduklarını söyledi.

Artı Gerçek'ten Seda Taşkın'a konuşan Beştaş, CHP'nin hazırladığı başörtüsü teklifinin karşısında olmayacaklarını söyleyerek, destek vereceklerine işaret etti.

“Kadının hiçbir kıyafeti tartışma konusu olmamalıdır” diyen Beştaş, "Başörtüsü de kesinlikle yasak kapsamından çıkarılmalıdır; bugüne kadar bu konunun tartışılıyor olması da vahamet tablosunu ortaya koyuyor. Biz HDP olarak kadın giyiminin, kadın bedeni üzerinde sebep olduğu egemenlik biçimlerinin tamamına karşıyız. Ve toplumun bir kısmını oluşturan başörtülü kadınlar özgür değilse, diğer kadınların da özgür olduğunu kimse iddia edemez. Bu, ancak her kademedeki kadınların özgürleşmesiyle gerçek anlamını bulabilir. Aksi halde kadın erkek eşitliğinden söz etmemiz mümkün değildir.”

Sadece başörtüsünün değil, başka kıyafetlerin de yasaklandığına dikkat çeken Beştaş, “Maalesef başka kıyafetlerin de yasaklandığını, bunun soruşturma konusu olduğunu, hatta şiddete konu olduğunu da yaşamımızda deneyimliyoruz. Mesela düğünlerde sarı, kırmızı, yeşil renklerden dolayı küçücük çocukların üstlerinin arandığını, insanların gözaltına alındığını biliyoruz. Giyim tercihleri özgürlüğün ölçüsü olamaz” dedi.

Başörtüsü gibi beyaz tülbentin de engellemelerle karşılaşmaması gerektiğini belirten Beştaş, CHP'nin yaklaşımını olumlu bulduklarını söyledi: "Beyaz tülbent Kürt toplumu için barışı çağıran bir çığlıktır. Buna benzer meselelerde bizim yaklaşımımız aynıdır, farklılık arz etmiyor. Başörtüsü takmak isteyen kadınlar kesinlikle hiçbir engelleme ile karşı karşıya kalmamalıdır. Bizim zaten yaklaşımımız her zaman böyleydi. Kadınların kendi bedeni, kendi kıyafetleri, kendi kararları üzerindeki toplumsal, siyasal baskının kalkmasını savunan bir yerdeyiz. Bu nedenle CHP’nin yaklaşımını olumlu karşılıyoruz.”

Etiketler
Meral Danış Beştaş HDP