İsmail Saymaz: Selahattin Demirtaş'ı yürekten duruşundan ötürü kutluyorum

Gazeteci İsmail Saymaz, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın PKK'yı kınamakla kalmayıp Kürt sorununun demokratik zeminde çözülebileceğini de işaret ettiğini belirterek "Yürekten duruşundan ötürü kutluyorum" dedi.

İsmail Saymaz: Selahattin Demirtaş'ı yürekten duruşundan ötürü kutluyorum

Halk TV yazarı İsmail Saymaz, Mersin'in Mezitli ilçesindeki Tece Polisevi'ne düzenlenen ve PKK'nın askeri kanadı olarak bilinen HPG'nin üstlendiği saldırıya HDP kanadından yöneltilen tepkileri yorumladı.

Kasım 2016'dan bu yana Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la birlikte partinin, 'eylemi' kınadıkları için PKK tarafından 'ihanetle' suçlandığını hatırlatan Saymaz, şöyle devam etti:

"(...) Demirtaş, dört tweet atarak, PKK’ya yanıt verdi. 'Mahallenin ‘delisi, popülisti, tek adamı, sinmişi’ ya da karşı mahallenin ‘teröristi, katili’ olarak yaftalanmayı göze alıyorum' diyerek, PKK’yı eleştirdi.

'Konforlu alanlarından ‘siyaset’ yapanların çıtları çıkmasa da tek başıma bile kalsam inandığım doğruları savunmaktan vazgeçmeyeceğim' dedi ve HDP’lilere eleştiri getirdi.

HDP ya da Demirtaş, PKK’yı ilk kez kınamıyor. Geçmişte onlarca kez kınadılar.

Ancak Demirtaş’ın PKK’ya çektiği rest Kürt siyasi hareketinde tarihi bir kırılma anlamına geliyor. Bugüne kadar Kürt meselesinde ağırlık merkezleri sıralanırken İmralı-Kandil ve HDP’den söz edilirdi. Artık Demirtaş’ı dördüncü merkez saymak gerekiyor.

Demirtaş’ın uzunca bir zamandır HDP hiyerarşisinin içerisinde olmadığı, dışlandığı ve yalnız bırakıldığı biliniyor. Ancak O, HDP’den ayrılıp partisini kuran Ayhan Bilgen’den farklı olarak kendisini HDP’nin siyasal kimliği ve toplumsallığı içerisinde konumlandırıyor.

'DEMİRTAŞ, HALK DESTEĞİNİ ARKASINA ALABİLİRSE KÜRTLERİN DOĞAL LİDERİNE DÖNÜŞEBİLİR'

PKK ne yaparsa yapsın, Demirtaş’ın HDP seçmeni nezdindeki sempatisini kıramıyor. HDP’liler en çok Demirtaş’ı seviyor. Demirtaş’ın başını çektiği mücadelenin nereye evrilebileceğini zamanla göreceğiz. Eğer Demirtaş, halk desteğini arkasına alabilirse Kürtlerin doğal liderine dönüşebilir. Eğer yapayalnız kalırsa, en iyi ihtimalle Leyla Zana gibi köyde inzivaya çekilir. Demirtaş, PKK’yı kınamakla kalmadı, şiddeti tümüyle reddederek, Kürt sorunun demokratik zeminde çözülebileceğini işaret etti. Demirtaş'ı yürekli duruşundan ötürü kutluyorum. Demirtaş’ın duruşu Türklerin ve Kürtlerin ortak geleceğini dert edinmiş her yurttaşı, bilhassa HDP’yi yüreklendirmeli.

Evet, Kürt sorununda muhatap İmralı ya da Kandil değil, HDP olmalı. Ancak HDP de 2015’in kanlı yazında yaşadığımız üzere halkın Kürt sorununda demokratik çözüm için verdiği milyonlarca oyu PKK’nın gasp etmesine göz yummamalı. (...)"

Yazının tamamı.

Etiketler
İsmail Saymaz Selahattin Demirtaş HDP Kürt