İYİ Parti'li Erhan Usta: 'Eğer kurtuluş mücadelesi yapılacaksa...'

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ekonomik Kurtuluş Savaşı veriyoruz” sözlerine ilişkin konuştu.

İYİ Parti'li Erhan Usta: 'Eğer kurtuluş mücadelesi yapılacaksa...'

İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta Erhan Usta, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında ekonomiye ilişkin değerlendirme yaptı.

“Ekonomik Kurtuluş Savaşı veriyoruz” sözlerine ilişkin konuşan Usta, “Kurtuluş mücadelesini bu ülke 100 yıl önce yaptı. 20 yıldır siz bu ülkeyi yönetiyorsunuz. Eğer kurtuluş mücadelesi yapılacak bir durum oluştuysa bunu siz oluşturdunuz Sayın Erdoğan ve kabinesi” dedi.

Usta, özetle şunları söyledi:

''HENÜZ KİMSE ANLAYABİLMİŞ DEĞİL''

“An itibariyle Türkiye’de enflasyonla doğrudan mücadele bir kenara bırakılmış; kur, başı boş bir şekilde hareketli. Dün, yüzde 10’un üzerinde bir oynaklık oldu. Ortada hükümetin nasıl bir model, nasıl bir politikası var henüz bunu kimse anlayabilmiş değil.

''HİÇ KİMSE BU MAKALEYİ OKUMAZ''

Bu, literatürde akademik bir çalışma olsa -şu anda iktidar tarafının söylediği veya Merkez Bankası’nın söyledikleri- hiç kimse bu makaleyi okumaz. Ancak bunun üzerinden gerçek hayatta uyguladığı için ve hepimizin hayatını etkilediği için bunun üzerinde konuşmak durumundayız.

''BUNLARIN TEMEL KARAKTERİSTİĞİ KRİZ DÖNEMLERİDİR''

Son bir ayda Türkiye ekonomisi cari fazla veriyor. Cari fazla vermeyi hepimiz arzu ederiz. Refah demektir bu. Ancak sanayinizde bir dönüşüm yapmadan, üretim kapasitenizi artırmadan bu nasıl olacak, bu da sorgulanması gereken bir şey. Türkiye, ilk cari fazla veriyor değil. 1994 yılında 7 ay üst üste Türkiye ekonomisi cari fazla vermiş. 2001’de 9 ay üst üste cari fazla vermiş. 2002 yılında 5 ay üst üste cari fazla vermiş. En son 2019’da 4 ay ay üst üste cari fazla vermiş. Ancak bunların hiçbirisi sürdürülememiş. Bunların temel karakteristiği kriz dönemleridir. Yani Türkiye ekonomisi, bizim gibi dış kaynağa bağlı bir ekonomi, ancak kriz dönemlerinde, -bu krizden kasıt da illaki büyümenin de negatif olması demek değildir- büyük dalgalanma dönemlerinde, yüksek kur artışlarının olduğu dönemlerde ekonomide böyle bir şey olur. Fakat bu sürdürülebilir bir şey değil.

''ERDOĞAN’IN 20 YILDAN BERİ DEVAM EDEN BU İNŞAAT AŞKIDIR TÜRKİYE EKONOMİSİNİ BUGÜNKÜ NOKTAYA GETİREN''

Sayın Erdoğan, ‘Yüksek faiz düşük kur döngüsünden sonuç alamadık bugüne kadar’ dedi. Aslında geçmiş 19 yılın da bir anlamda itirafı oldu kendisine göre. ‘Ekonomik olarak sonuç alamadık’ dedi. Önceki politikadan niye sonuç alınamadığını iyi analiz etmek gerekiyor. Türkiye istikrar kazanmıştı, AK Parti hükümetleriyle birlikte, daha doğrusu AK Parti hükümetlerinden önceki hükümetle birlikte kazandı ama AK Parti hükümetleri bu istikrarları devam ettirdi. Türkiye’ye, doğrudan yatırımlar başta olmak üzere ciddi bir kaynak giriş oldu. Sıcak para girişi de oldu. Tabii bu dövizin bollaşmasıyla beraber kuru aşağıya çeken otomatik olarak öyle bir ortam doğdu. Fakat burada yapılan yanlışlık şuydu. Uygulanan bu politika değil. Esas yanlışlık; bu Türkiye’ye gelen, gerek borç olarak veya yatırım olarak gelen dövizlerin paraların doğru yerlerde kullanılmamasıydı. Yani Erdoğan’ın 20 yıldan beri devam eden bu inşaat aşkıdır, bu Türkiye ekonomisini bugünkü noktaya getiren. Borcunuzun artması, kırılganlığınızın artması demektir. Türkiye ekonomisinin kırılganlığı arttı, borçları arttığı için. Üretken alanlarda kullanılmadığı için bu paralar… Yani konut bir şey üretir mi, üretmez. Şimdi bu borçları ödemekte zorlanıyoruz, yaşadığımız sıkıntının temelinde bu var. Bu tahlili iyi yapmadan buradan başka bir noktaya gitmek, tamamen kuru serbest bırakan bir politikaya gitmek temel bir yanlışlıktır.

''HERKESİN SEVDASI ORADAKİ RANTI YEMEKTİ''

Uygulanan politikanın temel yanlışlığı, yurt dışından gelen kaynakların üretken alanlarda kullanılmayıp üretken olmayan alanlara yatırılmasıydı. Burada ciddi bir rant oluştu. Herkesin sevdası, oradaki rantı yemekti. Oradaki rantı yemek temel amaç olunca Türkiye ekonomisini düşünemediler. Türkiye ekonomisinin üretim kapasitesini düşünemediler. Verimliliği artırma yönünde hiçbir gayretleri olmadı. En son geldiğimiz noktada Türkiye ekonomisi tıkandı.

''YAPTIKLARI HER NEYSE BUNUN ANLATILMASI LAZIM''

Yaptıkları şey her neyse bunun anlatılması lazım. Bunun piyasa oyuncularına, siyasi partilere anlatılması lazım. Bu işler meydan okuyarak olmaz veya birilerini düşman göstererek, ‘mandacı’ diyerek, ‘yeni bir kurtuluş mücadelesi yapıyoruz’ diyerek bu işler olmaz. Kurtuluş mücadelesini bu ülke 100 yıl önce yaptı. 20 yıldır siz bu ülkeyi yönetiyorsunuz. Eğer kurtuluş mücadelesi yapılacak bir durum oluştuysa bunu siz oluşturdunuz Sayın Erdoğan ve kabinesi.”

Usta, partisinin miting programına ilişkin bir soruya, "Bizim miting programlarımız devam edecek. Miting veya esnaf ziyareti şeklinde" yanıtını verdi.

"BUGÜN 17:30'DA MUHALEFET PARTİLERİ OLARAK YAN YANA GELECEĞİZ"

Usta, muhalefet partilerinin ekonomiye ilişkin ortak çalışmasıyla ilgili sorulara da şu yanıtı verdi:

“Bugün saat 17:30’da muhalefet partileri olarak yan yana geleceğiz, ekonomiden sorumlu genel başkan yardımcıları. Türkiye ekonomisini ilk değerlendirme toplantısını bugün yapacağız. Şu ana kadar cevap gelen CHP, İYİ Parti, tabii DP ve Gelecek Partisi. Meclis’te yapacağız. İlk kendi içimizde olacak. Bir değerlendirme toplantısı olacak. Büyük ihtimal bir yol haritası çıkaracağız.”

(ANKA)

Etiketler
İYİ Parti Recep Tayyip Erdoğan