Kılıçdaroğlu'na kuruluş hediyesi: 1,5 milyon belgenin arasından çıktı

Kemal Kılıçdaroğlu’na 1.5 milyon belgenin arasından bulup çıkarılan bir hediye verildi. 97 yaşındaki bu hediye, CHP’nin hem Osmanlıca hem Latin harflerle yazılmış kuruluş belgesi.

Kılıçdaroğlu'na kuruluş hediyesi: 1,5 milyon belgenin arasından çıktı

Hürriyet yazarı Nuray Babacan, bugünkü köşesinde Kemal Kılıçdaroğlu’na hediye edilen CHP’nin hem Osmanlıca hem Latin harflerle yazılmış kuruluş belgesinin detaylarını yazdı.

Babacan şöyle yazdı:

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından 9 Eylül 1923’te kurulan ve bugüne kadar 7 genel başkanın görev yaptığı CHP’nin doğum gününde, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’na 1.5 milyon belgenin arasından bulup çıkarılan bir hediye verildi. 97 yaşındaki bu hediye, CHP’nin hem Osmanlıca hem Latin harflerle yazılmış kuruluş belgesi oldu.

İstanbul Mebusu Doktor Refik (Saydam), İzmir Mebusu Celal (Bayar), Erzurum Mebusu Münir Hüsrev (Göle) gibi Türk siyasi tarihinin önemli isimlerinin altında imzası olan bu belgenin tozlu arşivlerden çıkmış olması, Kılıçdaroğlu’nu çok heyecanlandırdı. Şimdi, odasının duvarlarını süslüyor.

Rıfat Başaran’ın bilgisine göre CHP yönetimi, bir süreden beri orijinalleri Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde bulunan 1.5 milyon sayfalık arşivi tarıyor. Arşivi inceleme görevini ise Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Veli Özdemir yapıyor.

İçişleri Bakanlığı’na 23 Ekim 1923 tarihinde verilen CHP’nin kuruluş dilekçesi, bu incelemeler sırasında gün yüzüne çıktı. Özdemir, aslı Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nde bulunan kuruluş dilekçesinin bir kopyasını çerçeveletip Genel Başkan Kılıçdaroğlu’na armağan etti. Özdemir’e çalışmalarında Dokuz Eylül Üniversitesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hakkı Uyar da katkı sağladı.

KURUCULAR KURULU

Kuruluş dilekçesinin hem Osmanlıca hem de Latin harfleri örnekleri bulunuyor.

Dilekçede kurucular olarak “Erzincan Mebusu Sabit (Sağıroğlu), İstanbul Mebusu Doktor Refik (Saydam), İzmir Mebusu Celal (Bayar), Erzurum Mebusu Münir Hüsrev (Göle), Tekirdağ Mebusu Cemil (Uybadın), Konya Mebusu Kazım Hüsnü, İzmit Mebusu Saffet (Arıkan), Diyarbekir Mebusu Zülfi (Tigrel) beyler, Halk Fıkrası Kâtib-i Umumilisinin de Kütahya Mebusu Recep (Peker) bey bulunduğu arzolunur” ifadesi yer aldı.

Parti 1923’te Ankara’da kurulduğunda, büyükelçilerin büyük bölümünün İstanbul’dan Ankara’ya gelmek istemediği bir dönemdi. Okuma-yazma bilen kişilerin mumla arandığı bir dönemde temeli atılmış ve bugüne gelmiş tek parti CHP.

Şimdi duvarda asılı duran kuruluş belgesine bakarak geçmişten güç alması gereken partinin, geleceğe dönük vizyon belgelerini de hazırlayıp aynı duvara asması gerekiyor.

Etiketler
Kemal Kılıçdaroğlu Osmanlı