Eren Erdem: Adalet Bakanlığı'nın cezaevleri için deprem acil durum planı yok

İstanbul’da 26 Eylül’de meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremin en yoğun hissedildiği yerlerden biri olan Silivri Cezaevi’ndeki tutuklular, depreme avludayken yakalandı. Tutukluların avlu kapısının açık bırakılması talebi reddedildi.

Eren Erdem: Adalet Bakanlığı'nın cezaevleri için deprem acil durum planı yok

İstanbul’da 26 Eylül’de meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremin en yoğun hissedildiği yerlerden biri olan Silivri Cezaevi’ndeki tutuklular, depreme avludayken yakalandı. Silivri Cezaevi’ndeki tutuklu gazetecilerin depremin yaşandığı gece cezaevi yönetimine ilettikleri, “Koğuşların avluya açılan kapısı gece açık bırakılsın” talebinin, “O kapı sadece Adalet Bakanı’nın izni ile açılır” şeklinde yanıtlandığı öğrenildi.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, 26 Eylül İstanbul depreminin tüm şiddetiyle hissedildiği Silivri Cezaevi’ndeki gazeteci, yazar ve sivil toplumcuları ziyaret etti.

Birgün gazetesinden Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre depreme avludayken yakalandıklarını belirten gazeteciler, akşam yaşanacak bir acil durum karşısında koğuşların avluya açılan kapısının açık bırakılmasını istediklerini söyledi. Tutuklu gazetecilerin Çakırözer’e anlattıklarına göre, cezaevi yönetimi bu talebi, “O kapı sadece Adalet Bakanı’nın izni ile açılır” gerekçesiyle reddetti.

ACİL EYLEM PLANI YOK

Ziyarete ilişkin bilgi veren Çakırözer, Eren Erdem’in kendisine Adalet Bakanlığı’nın cezaevi yönetiminin depremde neler yapılması gerektiğine ilişkin bir acil durum planı olmadığını aktardığını belirtti.

Ziyaretin ardından, son dönemde Türkiye’nin en önemli gündemlerinden biri olan yargı reform paketiyle ilgili de konuşan CHP’li Çakırözer, şunları söyledi: “Yargı reform paketi bu haliyle cezaevindeki aydınlara özgürlük ve adalet vaat etmiyor. Meclis açılıyor, gündemde yargı paketi var. Cezaevlerindeki aydınlar adalet ve özgürlük bekliyor. Meclis çalışmaları sırasında paketi genişletir, hak ve özgürlük temelli bir düzenleme haline getirebiliriz. Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini ortadan kaldırabiliriz. Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’nun ağır hapis cezaları ile ilişkilendirilen suç tanımlarında değişlik yapabilir, basın yayını, eleştirel düşüncenin ifade edilmesini bu cezalardan muaf tutabiliriz.”

Etiketler
Eren Erdem Adalet Bakanlığı Cezaevi