Gazeteci sendikalarından sosyal medyada bant daraltma tepkisi: İhmâllerden bahsedenler sansürlenmek isteniyor

Türkiye Gazeteciler Sendikası, depremle ilgili haber yapan gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları hakkında soruşturma başlatılmasına tepki gösterdi.

Gazeteci sendikalarından sosyal medyada bant daraltma tepkisi: İhmâllerden bahsedenler sansürlenmek isteniyor

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan iki depremin ardından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 ay süreyle 10 ilde olağanüstü hal (OHAL) ilan edildiğini açıkladı.

Bugün ise yurttaşlar, depremzedeler, yakınlarına ulaşmaya çalışanlar sosyal medya üzerinden haberleşmeye çalışırken, Twitter’a erişim de sorun yaşanmaya başlandı.

Cüneyt Özdemir, Cumhurbaşkanlığı İletişim Ofisi'nden resmî olarak cevap geldiğini söyleyerek "Twitter ve TikTok Türkiye’de resmî olarak kısıtlanmış durumda" dediğini aktardı. Siber güvenliği ve internetin yönetimini izleyenNetBlocks da, Türkiye’de Twitter’a erişimin daraltıldığının onaylandığını bildirdi.

Twitter ve Tiktok hakkında verilen bant daraltılması kararı kamuoyu tarafından sansür olarak yorumlandı. Bilgi Teknolojileri Kurulu’na (BTK) giden CHP'li vekiller Tuncay Özkan ve Ahmet Akın, binada bilgi verecek bir yetkili olmadığını söyledi.

GAZETECİ SENDİKALARINDAN BANT DARALTMA KARARINA TEPKİ

TÜRK-İŞ'e bağlı Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve DİSK'e bağlı Türkiye Basın Yayın ve Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş) sendikaları, Twitter'daki erişim sorunu nedeniyle hükümete tepki gösterdi.

TGS: YARDIM GELMEYEN YERLERDEN BAHSEDENLER SANSÜRLENMEK İSTENİYOR

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), “OHÂL ilânıyla birlikte bazı bölgelerde gazeteciler enkazlardan uzaklaştırılıyor. TV yorumcuları ve sosyal medya kullanıcıları hakkında soruşturmalar açılıyor. İhmâllerden, yardım gelmeyen yerlerden bahsedenler sansürlenmek isteniyor. Halkın haber alma hakkını engelleyemezsiniz” açıklamasını yaptı.

TGS, depremle ilgili haber yapan gazeteciler ve sosyal medya kullanıcıları hakkında soruşturma başlatılmasına tepki gösterdi.

TGS’nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada; “OHÂL ilânıyla birlikte bazı bölgelerde gazeteciler enkazlardan uzaklaştırılıyor. TV yorumcuları ve sosyal medya kullanıcıları hakkında soruşturmalar açılıyor. İhmâllerden, yardım gelmeyen yerlerden bahsedenler sansürlenmek isteniyor. Halkın haber alma hakkını engelleyemezsiniz” denildi.

DİSK BASIN İŞ: BANT DARALTMAK HALKIN HABER ALMA HAKKINI ENGELLEMEKTİR

DİSK Basın-İş tarafından yapılan açıklamada ise internet erişimi kısıtlamasının haber alma hakkının engellenmesi olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, "Resmi makamlardan doğru, şeffaf ve güvenilir bilgilerin gelmediği bugünlerde sosyal medyada bant daraltmak halkın haber alma hakkını engellemektir. Bant daraltma uygulamasını derhal durdurun, gazeteciler dahil olmak üzere bilgi paylaşımında bulunan kimseyi engellemeyin" ifadeleriyle iktidara tepki gösterildi.
Etiketler
Son Depremler Deprem Medya haberleri Sosyal Medya