Gazeteci Melis Alphan'a 6 yıl önceki paylaşımı nedeniyle hapis istemi

Gazeteci Melis Alphan'ın 6 yıl önce Instagram'da paylaştığı Diyarbakır'daki Nevruz kutlamalarına dair fotoğraf gerekçesiyle yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi.

Gazeteci Melis Alphan'a 6 yıl önceki paylaşımı nedeniyle hapis istemi

Gazeteci Melis Alphan'ın, sosyal medya hesabından yaptığı fotoğraflı Nevruz paylaşımına ilişkin, "basın ve yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yargılandığı davada mütalaasını açıklayan savcı, sanığın 7,5 yıla kadar hapsini istedi.

AA'nın aktardığına göre, İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Melis Alphan ile avukatları katıldı.

Kimlik tespitinde gazeteci ve yazar olduğunu bildiren sanık Alphan, aylık gelirini ortalama 24 bin lira olarak beyan etti.

Sanık Alphan, tüm televizyon kanallarında yayınlanan kutlamadan bir kare paylaştığını söyleyerek, "Ben orada bile değildim. Yöneltilen suçlama, fotoğraftaki insanların tuttuğu bayrak ve flamadır. Bir fotoğraf paylaştım diye hakkımda dava açılıyor. Herhangi bir örgütle bağlantım var mı? Beraatimi istiyorum." dedi.

Savunmanın ardından görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, davanın esasına ilişkin mütalaasının hazır olduğunu belirterek, mütalaasını mahkemeye sundu. Mütalaada, sanık Alphan'ın "basın ve yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, sanık ve avukatlarına, mütalaaya karşı savunmalarını hazırlamaları için süre vererek duruşmayı erteledi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Melis Alphan'ın 21 Mart 2015 tarihinde PKK/KCK/YPG/YPJ terör örgütünün sözde bayrak ve flamaları ile örgüt elebaşı Abdullah Öcalan'a ait posterleri taşıyan kalabalığa ait görselin üzerine "Newroz Piroz Be (Nevruz kutlu olsun)" yazılı yorumu paylaştığı belirtildi.

İddianamede, Alphan'ın soruşturma aşamasında alınan ifadesinde, hesabın kendisine ait olduğu, suça konu fotoğraftaki örgüt elebaşı ile bayrak ve flamaları fark etmediğini, görselin 2015 yılında Diyarbakır Nevruz kutlamalarında çekildiğini, bu görselin sosyal medyada ve haber ajanslarında paylaşıldığını, Nevruz kutlamalarına dair bir kareyi sosyal medyada göstermek için söz konusu paylaşımı yaptığını ve terör örgütüyle irtibatının bulunmadığını beyan ettiği anlatıldı.

Alphan'ın kendisine ait sosyal medya hesabından, silahlı terör örgütünü destekler mahiyette paylaşımlarda bulunmak ve terör örgütünün cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemlerini meşru gösteren veya bu yöntemlere başvurmayı teşvik edecek şekilde propagandası yapmak suretiyle üzerine atılı suçu işlediği belirtilen iddianamede, Alphan'ın "basın ve yayın yoluyla terör örgütü propagandası yapmak" suçundan 1,5 yıldan 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Duruşmaya dair sosyal medyadan bilgi veren Evrensel gazetesi yazarı, gazeteci Fatih Polat, "Melis Alphan savunma yapıyor: Sosyal medya hesaplarım didik didik edilerek geçmişten, 6 yıl öncesinden bir paylaşım bulunuyor, döneminin şartlarından, bağlamından koparılıp bugüne taşınıyor. Ve bunun üzerinden terör propagandası yaptığım iddia ediliyor." ifadeleriyle Alphan'un savunmasını aktardı.

Polat, "Savcı ceza istedi. Melis Alphan'ın avukatları esas hakkındaki mütalaaya dair savunma için süre istedi. 21 Mayıs, saat 13.15'e ertelendi" dedi.

(Fotoğraf: Fatih Polat- Twitter)

Gazeteci Melis Alphan'a 6 yıl önceki paylaşımı nedeniyle hapis istemi - Resim : 1

Gazeteci Melis Alphan'a 6 yıl önceki paylaşımı nedeniyle hapis istemi - Resim : 2

Melis Alphan

DW Türkçe'nin haberine göre; gazeteci Melis Alphan, Diyarbakır’daki Nevruz kutlamasına dair altı yıl önce sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı bir fotoğraf gerekçesiyle bugün İstanbul 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısında.

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü'ne elektronik posta yolu ile yapılan ihbar üzerine başlatılan soruşturma kapsamında, Alphan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından Ocak ayında ifadeye çağırılmıştı.

5 Ocak 2021 tarihinde hazırlanan iddianamede, Alphan’ın "Terör örgütü propagandası yaptığı” iddiasıyla cezalandırılması istendi.

Alphan hakkında, Nevruz kutlaması gönderisi ve diğer paylaşımlarına dair değerlendirmeler üzerinden “Terör örgütü propagandası yapmak” suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Etiketler
Nevruz Diyarbakır Instagram Mahkeme