Tartışma programlarının yüzde 77'sinde hiç kadın yok!

Ekranlardaki tartışma programlarında 'kadının adı yok'. Ali Eyüboğlu bugünkü köşesinde konuyu gündeme taşıdı ve yapılan araştırmayı paylaştı.

Tartışma programlarının yüzde 77'sinde hiç kadın yok!

Televizyonlardaki tartışma programlarında çoğunlukla erkek konukların yer alması sık sık eleştiri konusu oluyor.

Milliyet yazarı Ali Eyüboğlu konuyu köşesine taşıyarak, bu konuda Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin (KA.DER) yaptığı araştırmanın detaylarını açıkladı. Eyüboğlu, programların yüzde 77’sinde hiç kadın konuk olmadığını yazdı.

Ali Eyüboğlu, KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu'nun şu çağrısını da köşesine taşıdı: “Üniversiteler ve meslek kuruluşlarının katkılarıyla kadın uzman listesi oluşturduk. Kanallar konuşmacı, yorumcu aradıklarında bize başvurup, havuzumuzdan yararlanabilir.”

İşte Ali Eyüboğlu'nun o yazısı...

TARTIŞMALARDA KADININ ADI YOK

Kadınların her alanda eşit temsil edilmesini savunan Kadın Adayları Destekleme Derneği’nin (KA.DER) ‘Medyada Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Araştırması’ yayınlandı.

1 Temmuz 2020-1 Ocak 2021 tarihleri arasında 13 kanalda toplam 2 bin 89 program incelendi. Yeditepe Üniversitesi Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Dr. Barış Gencer Baykan ve öğrencilerinin KA.DER için yaptığı araştırmadan ortaya çıkan sonuç şu:

Tartışma programlarına katılan 10 yorumcudan sadece biri kadın. Altı aylık zaman diliminde tartışma programlarına katılan toplam konuk sayısı 6 bin 114. Bu konukların 5 bin 532’si erkek, sadece 582’si kadın.

Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka çarpıcı sonuç şu:

Programların yüzde 77’sinde hiç kadın konuk yok, konuşanların tümü erkek.

KA.DER, sadece durum tespiti yapmakla yetinmedi. Türkiye’de ekonomi, savunma, siyaset, çevre, sağlık, hukuk, iletişim, eğitim ve mühendislik gibi her alanda uzman kadın olduğunu vurgulayan KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu, kanallara şu çağrıyı yaptı:

“Üniversiteler ve meslek kuruluşlarının katkılarıyla kadın uzman listesi oluşturduk. Kanallar konuşmacı, yorumcu aradıklarında bize başvurup, havuzumuzdan yararlanabilir.”

Bakalım televizyon kanallarından bu çağrıya kulak asan olacak mı?