TÜGVA belgeleri davası: Savcı, karar çıkmadan kararın temyiz edilmesini istedi

Gazeteci Metin Cihan'ın TÜGVA'nın kamudaki atamalarda torpil yaptığını iddia ettiği belgelerle ilgili süren davada yeni bir gelişme yaşandı. Savcı, henüz herhangi bir karar verilmemesine rağmen kararın temyiz edilmesini istedi.

TÜGVA belgeleri davası: Savcı, karar çıkmadan kararın temyiz edilmesini istedi

Gazeteci Metin Cihan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın da kurucuları arasında yer aldığı Türkiye Gençlik Vakfı'nın (TÜGVA), vakıf üzerinden ordu, emniyet ve diğer kamu kurumlarına yüzlerce kişiyi yerleştirdiğini, bu kişilerle ilgili sicil listeleri tuttuğunu duyurmuştu.

Söz konusu listeleri kişisel Twitter hesabında paylaşan Cihan'ın ileri sürdüğü iddialar arasında, usulsüz bina tahsisleri yapıldığı ve kamu kaynaklarının vakfa aktarıldığı bilgileri de vardı. Gazeteci, bu bilgileri TÜGVA'da çalışan bir kişinin kendisine ulaştırdığını söylemişti.

DAVA SÜRÜYOR: SAVCI, KARAR ÇIKMADAN KARARIN TEMYİZİNİ İSTEDİ

Bunun üzerine Cihan'a geçtiğimiz ekim ayında 'kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak' suçlamasıyla dava açıldı.

Davanın bir sonraki duruşması, 19 Ekim'de görülecek.

Ancak bu sırada dikkati çeken bir gelişme yaşandı. Avukat Özgür Urfa, savcının kararın temyiz edilmesi için dilekçe verdiğini duyurdu:

"Dosyada verilmiş herhangi bir karar olmaması ve davanın devam etmesi dışında bir sorun yok tabii."

İDDİANAME HAKKINDA KISACA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından TÜGVA'daki kadrolaşma, devlet atamaları, usulsüz bina tahsisleri ve kamu kaynaklarının vakfa aktarılmasına dair belgelerin ifşa edilmesiyle nedeniyle hazırlanan iddianamede belgeleri haberleştiren gazeteci Metin Cihan’ın 3 yıldan 6 yıla kadar hapsi isteniyor.

İddianamede TÜGVA, 'mağdur' olarak yer alırken, soruşturma kapsamında 24 Kasım 2021'den 11 Mayıs 2022'ye kadar tutuklu kalan Ramazan Aydoğdu’nun da 3 yıl 9 aydan 10 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Ayrıca soruşturmanın 'sosyal medyada yayımlanan asılsız haberlerin ‘metcihan’ isimli Twitter kullanıcısı olan gazeteciye servis edenlerin İl Spor Müdürlüğünde çalışan Ramazan Aydoğdu isimli şahıs olduğunu ortak arkadaşımızdan duydum. Harddiski de varmış, bilgileri evinde saklıyormuş, gözü gibi bakıyormuş' şeklinde ihbar yapılması üzerine başlatıldığı anlatılıyor.

İddianame savcısı, Ramazan Aydoğdu’nun, TÜGVA’ya ait bilgisayarlardan elde ettiği değerlendirilen vakıf dosyalarına 'rıza dışında ve hakkı olmaksızın erişim sağladığını' ileri sürüyor.

Aydoğdu’nun dosyaları manipüle ederek Metin Cihan’a gönderdiğini de iddia eden savcı, gazeteci Cihan’ın söz konusu kişisel veri niteliğindeki belgeleri, Ramazan Aydoğdu ile fikir ve eylem birliği içinde ve maddi iştirak halinde hareket ederek herkese açık sosyal medya hesabından paylaştığını savunuyor.

Etiketler
Savcı TÜGVA