Adliyeye gidişler kapatıldı, basın açıklaması yasaklandı: İmamoğlu'nun yargılandığı dava ertelendi

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) başkan ve üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davada mahkeme heyeti, toplanır toplanmaz duruşmayı 11 Kasım'a erteledi.

Adliyeye gidişler kapatıldı, basın açıklaması yasaklandı: İmamoğlu'nun yargılandığı dava ertelendi

GERÇEK GÜNDEM

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun 'kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen zincirleme hakaret' suçundan 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Savcı, hapis cezasının yanı sıra İmamoğlu hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 'siyasi yasak' içeren 53. maddesinin de uygulanmasını da istiyor.

Dava için adliyenin bulunduğu Kartal'da olağanüstü 'güvenlik önlemleri' alındı. Her türlü toplanma, basın açıklaması ve gösteri yürüyüşü yasaklandı. Adliye ve çevresine yüzlerce polis yığıldı ve destek amacıyla gelen vatandaşlara izin verilmedi. Mahkeme heyeti, toplanır toplanmaz tanıkların dinlenmesi için davayı 11 Kasım'a erteledi.

Adliyeye gidişler kapatıldı, basın açıklaması yasaklandı: İmamoğlu'nun yargılandığı dava ertelendi - Resim : 1

İMAMOĞLU: BOŞ İŞLERLE UĞRAŞMASINLAR

İmamoğlu, davanın ertelendiği haberini ziyaret ettiği İstanbul Erkek Lisesi çıkışında aldı. Konuyla ilgili ilk açıklamasını okulun merdivenlerinde, öğrencilerin yoğun ilgisi altında yapan İmamoğlu, şunları söyledi:

"Olmaması gereken bir dava süreci yaşanıyor. Delillerin dinlenmesi, şahitlerin dinlenmesi süreçleriyle kasıma uzatılmış. Ama zaten ne yazık ki olmaması gereken bir dava sürdürülüyor. Boş işler bunlar. Dolu iş burası işte; çocuklar, gençler, gelecek, yaşam, hayat… Bunların üreteceği şeyler. Bizim onlara bir gelecek hazırlamamız… Mesele bu. Diğeri boş. Boş işlerle uğraşmasınlar. Bir an önce bu defteri kapatsınlar isterim. Şu gençlere bakın, esas gerçek burada."

DURUŞMA GÜNÜ NELER YAŞANDI?

Gelişmeler, Gerçek Gündem'in canlı takibindeydi:

12:30 - CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun da aralarında olduğu siyasiler, vatandaşların Neyzen Tevfik Meydanı'nda toplanması üzerine oraya gitti ve bazı konuşmalar gerçekleştirdi.

'ADLİYENİN ÇEVRESİNDE KUŞ UÇURTMUYORLAR, NEDEN BU KADAR KORKUYORSUNUZ?'

Muharrem Erkek: "Bu davada aslında İstanbul'un iradesini yargılıyorlar. Ama biz biliyoruz ki, İstanbul'u kazanan Türkiye'yi de kazanacak. 85 milyon kazanacak. Hep birlikte demokrasi ve hukukun üstünlüğüne inanan milyonlarla birlikte demokratik hukuk devletini tesis edeceğiz. Şu çevrenize bir bakın. Sanki Kartal'da olağanüstü hal ilan edilmiş. Adliyenin çevresinde kuş uçurtmuyorlar, bu korkunuz niye? Neden korkuyorsunuz bu kadar?"

'BEDELİ NE OLURSA OLSUN, BİZ BU ÜLKEYE DEMOKRASİYİ GETİRECEĞİZ'

Engin Altay: "Bugün Bay Kemal Ankara'da, İmamoğlu İstanbul'da diz çökmeden doğru bildikleri yolda yürüyebiliyorlarsa arkalarında sizler olduğunuz içindir. Size minnettarım. Bay Kemal 'katli vacip' fermanlarına diz çökmedi. Bay Kemal, PKK suikastlarına karşı diz çökmedi. Ekrem İmamoğlu da bu çapulculara karşı diz çökmeyecektir. Hiçbirimiz bu haramilerin karşısında diz çökmedik, çökmeyeceğiz. Bedeli ne olursa olsun, biz bu ülkeye demokrasiyi getireceğiz. İçiniz, gönlünüz rahat olsun."

'GÖRÜYORSUNUZ, TÜRKİYE'DE PSİKOLOJİK İKTİDAR EL DEĞİŞTİRDİ'

Özgür Özel: "Artık gün sayıyoruz, an sayıyoruz. Görüyorsunuz, Türkiye’de psikolojik iktidar el değiştirdi. Siyasi iktidarın el değiştirmesi için seçime kadar ‘ya sabır’ çekiyoruz. Sizlerden beklentimiz; aynı bugün burada olduğu gibi, örgütümüz ne zaman nereye çağırırsa, nerede birlikte olmamız, nerede beraberliğin, örgütlülüğün gücünü göstermemiz gerekirse lütfen orada olun. Hep birlikte orada olacağız. Örgütümüzün, sizlerin gücüyle bu korku imparatorluğunu yenip Cumhuriyet’in ikinci yüz yılında bu ülkeyi bir kez daha kurtarıp cumhuriyeti, demokrasiyi bir kez daha kuracağız."

'HEPİMİZE KOLAY GELSİN'

Canan Kaftancıoğlu: "Bugünden sonra her zaman söylediğimiz gibi, onların gündemini, kötülükteki iktidarın gündemini kendi gündemimiz yapmadan, aynı bugün olduğu gibi planlı, programlı, sistematik çalışacağız, çalışacağız ve sürekli çalışacağız. Bana hep diyorlar, ‘Başkan, sen niye korkmuyorsun’ diye. Şurada korkulur mu değerli yol arkadaşlarım? Hepinizin inancı ve mücadelesinin önünde saygıyla eğiliyorum. Hepimize kolay gelsin diyorum.”

11:30 - Duruşma başladı ve dakikalar içinde 11 Kasım'a ertelendi.

Edinilen bilgiye göre yeni tarihin ilk olarak 15-20 Ekim arasında bir gün olarak belirlenmesi talep edildi. Bu tarihler için mazeret bildirilmesi üzerine 11 Kasım öne çıktı.

11 KASIM'DA KARAR ÇIKAR MI?

Davayı takip eden avukatlar, "Yargılamayı olabildiğince erkene almaya çalışıyorlar" görüşünü dile getirdi. 11 Kasım'da karar çıkıp çıkmayacağına ilişkin soru üzerine "Savunmanın getireceği tanık ifadelerini dikkate alarak savcı mütalaayı yenileyebilir de yenilemeyebilir de. Yenilerse biz de ek süre talep edeceğiz" denildi.

Video: İmamoğlu'na destek için gelen, ancak adliye önüne alınmayan vatandaşlar Kartal'da Neyzen Tevfik Meydanı'nda toplandı.

'MESLEKTAŞLARIMIZ MAĞDURİYET YAŞIYOR, NEDENİ KAYMAKAMLIĞIN YASAK KARARI'

• 11:12 - Avukat Hüseyin Ersöz, dava için verilen yasaklama kararı nedeniyle Anadolu Adliyesi'nde işi olan meslektaşlarının büyük bir mağduriyet yaşadığını belirtti:

"Duruşmalar zamanında görülmüyor, otoparklar kapalı. Hakimler dahi adliyeye girmekte zorlanıyor. Her yer barikat ve polis. Bu kaosun nedeni Kartal Kaymakamlığı'nın aldığı yasaklama kararı."

Video: Adliye çevresinde alınan 'güvenlik önlemleri' kameralara yansıdı

'DÜPEDÜZ 'SIKIYÖNETİM' VAR; KİMSEYİ ADLİYEYE ALMAK İSTEMİYORLAR, GAZETECİLER DAHİL'

• 10:41 - Gerçek Gündem Genel Yayın Yönetmeni Hilmi Hacaloğlu, adliye civarında adeta 'sıkıyönetim' uygulandığını belirterek "Yollar kilit ve kapalı. Yüzlerce hatta binlerce polis çevrede. Hiç kimseyi adliye çevresine almak istemiyorlar. Gazeteciler de dahil. Vaziyet hiç hayra alamet değil" bilgisini verdi.

'BİZ HALKIZ, HAKLIYIZ VE ELBETTE KAZANACAĞIZ'

• 09:38 - CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, toplanma ve gösteri özgürlüğüne yasak getirilmesine kişisel Twitter hesabında tepki gösterdi:

"Resmi yazıyla adliyeye girmek, davayı takip etmek ve adliye çevresinde bulunmayı yasaklamak ne demek? Korkmayın biz halkız ve haklıyız ve elbette kazanacağız. 16 milyon kazanacak, 85 milyon kazanacak."

'KORKUNUN ECELE FAYDASI YOK'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek de, evrakın görüntüsünü paylaşarak "Bu resmi evrak korkunun ve parti devletinin net göstergesidir. Ekrem İmamoğlu davası için adliyenin olduğu ilçede özel 'bir günlük' yasaklar ilan ediliyor. Korkunun faydası yok, geliyor gelmekte olan" ifadesini kullandı.

ADLİYE ÖNÜNDE TOPLANMA, BASIN AÇIKLAMASI VE YÜRÜYÜŞE YASAK

• 09:30 - Büyükşehir belediye başkanına destek amacıyla birçok kişinin bugün Anadolu Adliyesi'ne gitmesi bekleniyordu. Ancak Kartal İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün talebi ve kaymakamlığın onayıyla, ilçe genelinde her türlü toplanma, basın açıklaması ve gösteri yürüyüşü yasaklandı. Gerekçe olarak 'kamu düzeni ve kamunun esenliğinin bozulması ihtimali' gösterildi. Dilekçede şunlar yer aldı:

"Duruşmaya katılım için yoğun çağrılar yapıldığı ve katılımın yüksek olacağı düşünüldüğünden bu durumun kamu düzeni ve kamunun esenliğini bozabileceği değerlendirilmektedir. Anadolu Adliyesi yerleşkesinde ve civarında toplanacak grubun eylemlerinin, basın açıklamasına ve gösteri olaylarına dönüşerek adliyede devam eden duruşmaları ve işleyişi olumsuz etkileyeceğinden, milli güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlığın ve genel ahlakın veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması amacıyla valilik oluru ile belirtilen yerler dışında 21.09.2022 tarihinde ilçemiz sınırları içerisinde her türlü toplanma, basın açıklaması ve gösteri yürüyüşü yapılmasının yasaklanması hususunu olurlarınıza arz ederim."

İMAMOĞLU'NUN AVUKATINDAN DURUŞMA ÖNCESİ AÇIKLAMA

İmamoğlu'nun avukatı Kemal Polat, bugün görülecek duruşma öncesi Gerçek Gündem muhabiri Filiz Gazi'ye açıklamalarda bulundu ve bir karar çıkmasını beklemediğini söyledi:

"Daha önceki taleplerimize ilişkin savcılık mütalaayı incelemek üzere süre istemiş ve tanıkların dinlenmesi yönünde işlem yapılmasını istemişti. Savcılığın, bu taleplere ilişkin mahkemenin ara karar oluşturmasını bekliyoruz. Savcılık görüşünü tanıkları dinledikten sonra mı açıklar, yoksa bir kısmına ilişkin yarın görüşünü açıklar mı bilemiyoruz. Bugünle ilgili beklentilerimiz buna ilişkin usule işlemlerin tamamlanmasıdır.”

SİYASİ YASAK GETİRİLEBİLİR Mİ?

Polat, "Siyasi yasak getirilebilir mi?" sorusu üzerine de şunları söyledi:

“İddianamenin düzenleniş biçimine baktığımızda evet, bu ihtimal var. Fakat hukuken değerlendirdiğimizde bu ihtimal sıfır. Buradan bir ceza çıkması mümkün değil. Yüksek Seçim Kurulu üyelerine yönelik herhangi bir şey yok. Kaldı ki dava zaten Süleyman Soylu’nun 'bana hakaret etti' demesiyle şu ana kadar ortaya koyduğumuz delillerle çökmüş durumda. Yüksek Seçim Kurulu üyelerine yönelik olarak hakaret edildiği iddiasıyla açılmış olan bu davadan hukuk kuralları içinde bir cezanın çıkmasını beklemiyorum ama iddiadaki istem, siyasi yasağı da içeren bir istem."

DAVANIN HAKİMİ 'SÜRGÜN EDİLDİ'

Kararın aslında geçtiğimiz 1 Haziran'da gerçekleştirilen duruşmada çıkması bekleniyordu.

Ancak mahkeme heyeti, İmamoğlu’nun avukatlarının celse arasında sunduğu uzman görüşüne ilişkin raporun incelenmesi için dosyanın savcılığa gönderilmesine hükmetmişti.

Duruşmadan bir ay sonra dikkati çeken bir gelişme yaşanmış; hakim Hüseyin Zengin'in görev yeri değiştirilmişti.

Gazeteci Barış Yarkadaş, 'sürgünü' şu sözlerle duyurmuştu:

"(...) Biz gözlerimizi 21 Eylül’e çevirmişken, önceki gün arayan başka bir kaynağımın verdiği bilgi ise olayın seyrinin değiştiğini gösteriyordu. Hukukçu kaynağım, 'Ekrem Bey’in davasına bakan hakimin tayinini çıkardılar. Hakim Bey, Samsun’da görevlendirildi' bilgisini verdi.

Ankara’da yaşayan ve adli çevrelerdeki gelişmeleri yakından takip eden kaynağım, 'Hakim Bey bu tayini istemiyormuş. Ancak buna rağmen, duruşmadan iki hafta sonra, 19 Haziran 2022 tarihli kararname ile görev yeri değiştirilmiş' dedi.

Kaynağımın iddiasına göre, beklemediği bir anda tayini çıkarılan Hakim Zengin, itiraz için HSK’ya başvurmuş. Yakın çevresi ve mesai arkadaşlarına iktidarın adliye içindeki uzantılarının davaya yönelik ilgisinin kendisini bıktırdığını söylediği belirtilen Hakim Zengin, buna rağmen Kartal Adliyesi’ndeki görevinde kalmak istiyormuş. Kaynağıma göre, Hakim Zengin, mevcut görevinde kalabilmek için HSK’ya giderek sözlü talepte de bulunmuş. (...)"

Zengin’in yerine ise Anadolu Adliyesi 11. Asliye Mahkemesi hakimi Mehdi Komşul atanmıştı.

DAVAYA GİDEN SÜREÇ

CHP'li Ekrem İmamoğlu, 31 Mart 2019'da yapılan yerel seçimlerde yaklaşık 13 bin oy farkla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildi.

Yüksek Seçim Kurulu, 6 Mayıs 2019'da 4'e karşı 7 oyla seçimi iptal ettiğini açıkladı.
Kurulun 4 üyesinin muhalefet şerhiyle birlikte 250 sayfayı bulan gerekçeli kararında, 'Sandık kurulu başkan ve üyelerinin kamu görevlisi olması zorunluluğuna uyulmamasını', 'seçim sonuçlarına müessir (etkileyici) olay ve hal' olarak tanımladı ve seçimin iptal gerekçesi yaptı.

Karara, dönemin YSK Başkanı Sadi Güven ile üyelerden Cengiz Topaktaş, Kürşat Hamurcu ve Yunus Aykın muhalefet şerhi koydu.

Adliyeye gidişler kapatıldı, basın açıklaması yasaklandı: İmamoğlu'nun yargılandığı dava ertelendi - Resim : 5

23 Haziran 2019'da yinelenen seçimi bu kez yaklaşık 800 bin oy farkla kazanan İmamoğlu, 30 Ekim 2019'da Fransa'nın Strasbourg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'ne 'İBB Başkanı' olarak katıldı.

İmamoğlu kongredeki konuşmasında; seçim sürecinde kamu kaynaklarının iktidar lehine sınırsız şekilde kullanıldığını, seçim süresince toplumu bölen ve kutuplaştıran dil kullanıldığını, Cumhurbaşkanı ve kabine üyelerinin seçim yasaklarını dikkate almayan eylem ve uygulamalar sergilediğini, devletin haber ajansı olan Anadolu Ajansı'nın seçim sonuçlarını manipüle etmek istediğini söyledi. İktidarın 31 Mart'ta kaybettiği seçimi, YSK kararı ile iptal ettirerek kazanmak istediğini de ekledi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4 Kasım 2019'da İmamoğlu’nun konuşmasını hedef alarak “Avrupa Parlamentosu’na gidip, Türkiye’yi şikâyet eden ahmağa söylüyorum, bunun bedelini bu millet sana ödetecek” ifadesini kullandı.

İmamoğlu ise, gazetecilerin Soylu'nun sözleriyle ilgili sorusu üzerine "31 Mart’ta seçimi iptal edenler, dünyada, Avrupa’da onların gözünde nereye düştüğümüze baksınlar. 31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır, önce oraya bir odaklansın” tepkisini gösterdi.

'AHMAK KELİMESİNİN MUHATABI SÜLEYMAN SOYLU'DUR'

YSK Başkanlığı tarafından 15 Kasım 2019'da yapılan ihbar üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın ardından dava açıldı.

İmamoğlu, ocak ayında Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ara celsede sözlerine şöyle açıklık getirdi:

"Öncelikle burada verilen demeç bir soru üzerine verilen demeçtir. Sorunun temelinde İçişleri Bakanı'nın şahsıma yönelik açıklamalarında 'Ahmak' kelimesini kullanmasıdır. Söz konusu cevabım bu sorunun üzerine olmuştur. Dolayısıyla bana kullanılan bu 'ahmak' kelimesine karşılık olarak kullanılmış bir kelimedir ve muhatabı da Sayın İçişleri Bakanı'dır. Dolayısıyla asla YSK'yı veya üyelerini herhangi birisini muhatap olarak böyle bir beyanda bulunmadım.

Seçimin iptal etmesine yönelik bütün siyasi aktörler, hükümeti temsil eden siyasi kimlikler ve herkes bu konuda beyanda bulundular. YSK'nın ne yaptığı ya da ne kararlar verdiği benim sözümün muhatabı değildir. Benim irademi kendi ifadem tanımlar. İptal edenler ibaresinden ettirenleri kastettim. YSK üyelerini kastetmedim."

Etiketler
İstanbul Ekrem İmamoğlu Hakaret Mahkeme